Hlavní obsah

Kadaňský klášter aspiruje na zápis na UNESCO. Patří k nejhezčím v Česku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kadaň je jedním z našich nejkrásnějších měst. Ještě na přelomu století tomu tak ovšem nebylo, převládala tu šeď a špína. Změna je až zázračná, historické centrum i předměstí jsou nádherně opraveny, Kadaň žije. Jedna z jejích památek, zcela výjimečný františkánský klášter Čtrnácti svatých Pomocníků, navíc aspiruje na zápis na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Vratislav Konečný

Klášter Čtrnácti svatých Pomocníků

Článek

Klášter zdáli nikterak nevyniká nad jiné církevní stavby, máme u nás mnohem honosnější objekty. Kdo měl však možnost nahlédnout dovnitř, strnul v němém úžasu.

V objektu probíhají rozsáhlé restaurátorské práce, o to byla prohlídka s nesmírně zasvěceným výkladem Lukáše Gavendy, pracovníkem městského muzea, zajímavější. Bohužel nebylo dovoleno přímo v kostele fotit, ale restaurování se blíží do finále a v letní sezoně má klášter přivítat návštěvníky, kteří se budou moci o přednostech památky přesvědčit na vlastní oči.

Úchvatný interiér kostela

Krom skvostného mobiliáře jsou zde nástěnné malby, kterými nechali majitelé vyzdobit kostel. Setkává se tu dürerovská škola s cranachovskou, biblické výjevy září v barvách, jako by byly malovány nedávno. Na stěnách jsou vloženy do zdí epitafy, strop zdobí mimo jiné i výmalba 14 svatých pomocníků s atributy jejich mučících nástrojů. Bizarní podívaná, doplněná dalšími vražděnými, tentokráte jsou to františkáni. Těm klášter patřil a od roku 1989 zase patří. Tady jsou mniši vyjeveni půlením hlav, děsivý středověk.

Sázavský klášter zpřístupní půdu i věž

Cestování

Naprosto skvostná je nádherně zachovaná sklípková klenba v poschodí objektu. O místnosti, kde se nachází, se vedou dohady, k jakému účelu sloužila. Jedná se zřejmě o první sklípkovou klenbu u nás.

Foto: Vratislav Konečný

Sklípková klenba v klášteře

Klášter vznikl na místě kaple koncem 15. století. Dnes ho má v pronájmu městské muzeum, expozice je zaměřena na dějiny města a kláštera.

V objektu sídlili Lobkowiczové. Jan Hasištejnský z Lobkowicz, donátor a stavitel kláštera, je zde pochován a je tu připomenuta i jeho cesta do Svaté země, pod jejímž vlivem nechal klášter postavit a vyzdobit. Kostel sloužil i jako významné pohřebiště.

Kdo jsou pomocníci?

Čtrnáct svatých Pomocníků je skupina svatých uctívaných společně v římskokatolické církvi, jejichž přímluva má být obzvláště účinná především proti různým nemocem. Kult Pomocníků v nouzi vznikl ve 14. století poprvé v Porýní, zřejmě jako důsledek morové epidemie později známé jako černá smrt.

JménoSvátekPatron
Blažej3. únoraproti onemocněním dýchacích cest, kašli, horečce a bolesti zubů
Jiří24. dubnaproti malomocenství, příjici a moru
Achác7. květnaproti bolestem hlavy
Erasmus2. červnaproti zažívacím potížím, porodním bolestem a mořské nemoci
Vít15. červnaproti padoucnici, hadím uštknutím, psím kousnutím a tanci sv. Víta
Markéta20. červenceproti onemocnění ledvin, proti neplodnosti a pro dobrý porod
Kryštof25. červenceproti náhlé smrti, moru a nočním můrám
Pantaleon27. červenceproti souchotinám
Cyriak8. srpnaproti očním chorobám, posednutí ďáblem a pokušení v hodině smrti
Jiljí1. záříproti šílenství, rakovině prsu a strachu z noci
Eustach20. záříproti požáru a mučení
Diviš9. říjnaproti bolestem hlavy, vzteklině a záchvatům zuřivosti
Kateřina25. listopaduproti úmrtí v dětském věku a náhlé smrti
Barbora4. prosinceproti bouřím a škůdcům
Zdroj: www.klaster-kadan.cz

Součástí objektu je i meditační zahrada. Od města ke klášteru vede kapličková křížová cesta.

Od středověku po Maxipsa Fíka

Město se může pyšnit jedním z nejzachovalejších opevnění s mohutným Žateckým barbakanem, patří k nejstarším ve střední Evropě. Dále proslulou Katovou uličkou, která je nejužší v Česku. Dlouhá je asi 50 metrů, široká 66 centimetrů. Tudy si chodil mistr popravčí na radnici pro odsouzence. Je zakončena Katovou brankou, na prostranství stojí Katův domek.

Foto: Vratislav Konečný

Městské opevnění s Žateckým barbakanem

Foto: Vratislav Konečný

Katova ulička je nejužší komunikací v tuzemsku

Na náměstí upoutá ihned pozornost bílá věž radnice, vysoká 53,7 metru. Sídlí tu městský úřad, v přízemí najdete Galerii Josefa Lieslera. Věž slouží v sezoně jako vyhlídková. Hodiny sestrojil tvůrce orloje na Staroměstské radnici v Praze Mikuláš z Kadaně, jeho replika je umístěna pod bývalým kadaňským hradem. Stavba z dob Přemysla Otakara II. slouží nyní jako sociální ústav.

Nedaleko repliky orloje stojí reliéf Maxipsa Fíka. V Kadani začínal svou hereckou kariéru Josef Dvořák, který postavám z Večerníčku o Fíkovi propůjčil hlas.

Foto: Vratislav Konečný

Náměstí Maxipsa Fíka pod kadaňským hradem

Památek je v Kadani řada. Nádherně opravené měšťanské domy, klášter minoritů se sbírkami městského muzea. V Kadani se setkal v roce 1534 římský císař a král Ferdinand I. s předními politiky Svaté říše římské. Dohody jsou známé jako Kadaňský mír.

V okolí města jsou velké elektrárenské komplexy, krajinu z části zdevastovala těžba uhlí.

Kouřimi se za Přemyslovců obávala i vládnoucí Praha

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám