Hlavní obsah

Sázavský klášter zpřístupní půdu i věž

Právo, ČTK, rap

Opatská kaple, půdní prostory a vyhlídková novorenesanční věž budou poutavými a zatím nepříliš probádanými místy, která budou zařazena do nové prohlídkové trasy Sázavským klášterem. Nejprve však bude nutné všechny tyto prostory zrekonstruovat.

Foto: Profimedia.cz

Sázavský klášter.

Článek

Podle kastelánky téměř tisíc let starého Sázavského kláštera Slávky Matoušové by mělo být v dohledné době uděleno stavební povolení a ještě letos se začne s pracemi. Hotovo by mohlo být do tří let.

Na letošní léto se mimo jiné chystá spuštění videoprohlídek s využitím středověkých kulis známé počítačové hry Kingdom Come: Deliverance, která se odehrává v Čechách v době Václava IV. Klášter je však nyní stejně jako další památky kvůli pandemii uzavřený.

Příjmy loni klesly

Na prohlídky nebo placené kulturní akce menšího rozsahu vloni dorazilo přes devět tisíc lidí. Příjmy ze vstupného klesly téměř o třetinu. Odloženy nebo zrušeny musely být větší kulturní akce, přes léto však klášter pořádal hodně drobných interaktivních programů.

Šlo například o tvořivé dílny pro maximálně deset lidí zaměřené na malování vitráží, léčivé byliny nebo gravírování sklenek. „Pomůcky a materiál jsme sháněli, sbírali, sušili, vytvářeli modely a podobně v období jarní uzávěry. Programy se osvědčily a budeme v nich pokračovat, nejen pro jednotlivce, ale až situace dovolí, též pro kolektivy škol, školek i seniory,“ uvedla Matoušová.

Odolal i bombardování. Unikátní komín na Opavsku se stal památkou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám