Hlavní obsah

Jedna z nejrychlejších horských drah světa se zastavila. Lámala lidem kosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horskou dráhu Do-Dodonpa v Japonsku museli na neurčitou dobu vyřadit z provozu. Nejméně šest lidí totiž během jízd, patrně vlivem vysoké rychlosti, utrpělo zlomeniny. Podle zábavního parku Fuji-Q Highland není jasné, co je příčinou zranění, na atrakci totiž nebyla objevena žádná technická závada.

Foto: Profimedia.cz

Zábavní park Fuji-Q Highland, v němž se rekordně rychlá dráha nachází.

Článek

Vedení parku bylo na incidenty upozorněno v minulém týdnu, uvádí server Vice. Od prosince mělo přijít k újmě nejméně šest lidí, údajně utrpěli zlomeniny v oblasti zad.

Správa proto atrakci do odvolání vyřadila z provozu, aby problémy prošetřila, neobjevila ovšem žádné technické potíže. Společnost Sansei Technologies, která horskou dráhu Do-Dodonpa zkonstruovala, se mezitím omluvila, avšak rovněž uvedla, že nemá ponětí, co mohlo zranění způsobit.

Jednou z možných příčin může být rychlost. Horská dráha je totiž světově unikátní v tom, že dokáže během 1,56 sekundy zrychlit z nuly až na 180 kilometrů v hodině. Správa parku ovšem uvedla, že až do prosince nebyla žádná zranění hlášena, ačkoli je atrakce v provozu už dvacet let.

Silnější než gravitace

Podle profesora architektury z Nihon University Naoji Mijasaty jsou nehody zvláštní. „Podoby všech horských drah se musí držet vládou schválených standardů, takže fakt, že tu máme několik podobných případů, je neobvyklý,“ uvedl pro server Vice.

Podle Mijasaty může být důvodem těchto zranění právě vysoká akcelerace. Přetížení při zrychlení je během svého vrcholu trojnásobně silnější než gravitace, podle profesora se podobně cítí astronauti během startu raket. „Pokud člověk nedokáže akceleraci ustát, může utrpět zranění a k tomu může docházet i v tomto případě,“ konstatoval.

Jestliže správa parku neobjevila žádnou technickou závadu na samotné atrakci, může být příčinou nahlášených zranění i způsob, jakým lidé na dráze sedí. Tedy, že nesedí zády zcela přilepeni na opěrce. To má ovšem podle Misajaty kontrolovat personál.

Podle dat Mezinárodní asociace zábavních parků a atrakcí je pravděpodobnost, že člověk utrpí zranění na horské dráze, takřka mizivá. Může se týkat jedné z 15,5 milionu jízd.

Na výletní lodi se otevřela první horská dráha mimo pevninu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám