Hlavní obsah

Guadeloupe a Dominika: plážové ráje s horkým jezerem, v němž si pivo nevychladíte

Ležíte si na pláži, nohama si pohráváte s jemným pískem, nad vámi se v lehkém větříku občas zavlní listy palem a vy si každým kouskem těla vychutnáváte sluneční paprsky. Když si chcete svůj pobyt zpestřit, vyrazíte do hor. Vítejte na Malých Antilách. Víte, jak to tam vypadá?

Foto: bigstock.com

Dominiku i Guadeloupe vyhledávají turisté toužící po klidnějším Karibiku.

Článek

Konkrétně na ostrovech Guadeloupe a Dominika. Ne, nespletli jsme se – opravdu myslíme Dominiku, a ne Dominikánu, tedy Dominikánskou republiku. Na rozdíl od ní tyto dva ostrovy totiž nabízejí tak trochu jiné zážitky.

Dominika – ostrov s jezerem, v němž stále vyvěrá voda

Na rozdíl od pro turisty notoricky známé Dominikánské republiky je ostrov Dominika rozmanitější, jeho příroda je divočejší a klikatí se zde jen jedna silnice, ta po pobřeží. Proto je pro část turistů zajímavější a krásnější – to už je na zvážení každého.

Samostatný stát a zároveň ostrov Dominika je součástí souostroví Malé Antily a nachází se mezi Guadeloupe a Martinikem, dvěma francouzskými zámořskými departementy.

Zatímco po Dominikáně lační nejeden cestovatel, na Dominiku se vydávají opravdoví fajnšmekři, kteří chtějí víc než jen krásné dlouhé pláže. Takoví znalci sem létají za plážemi s černým pískem, za sirnými prameny, barevnými potoky nebo za horami. A také za jezerem Boiling Lake, v jehož středu vyvěrá vroucí voda a hladinu zahalují stálá oblaka páry. V jezeře se opravdu koupat nedá a pivo si v něm také nevychladíte – teplota vody je totiž asi 90 °C.

Foto: George Kourounis

V Boiling Lake se nekoupejte, příjemné by to rozhodně nebylo. Voda má 90°C.

Na otázku, jak je jezero hluboké, zatím neexistuje jednoznačná odpověď. Naměřit se podařilo hloubku 60 metrů, ale v kotlíku, kde voda vyvěrá, by mohla dosáhnout ještě překvapivějších hodnot.

Cesta k jezeru není jako procházka parkem
Budete-li chtít vidět Boiling Lake na vlastní oči, vydejte se k němu raději s průvodcem, zabalte si pořádnou svačinu a nechoďte jen tak v žabkách – cesta údolím Prázdnoty, které je takřka bez vegetace, je totiž složitější, než by se mohlo zdát. Určitě potkáte několik jezírek s teplou vodou, v nichž se vykoupat můžete, dávejte jen dobrý pozor, do kterého vstupujete, abyste se nespálili.

Dominiku vyhledávají spíše ti turisté, kteří nechtějí být obklopeni dalšími tisícovkami jiných turistů. Rozhodně zde není resort vedle resortu, atmosféra je celkově komornější než třeba v Dominikáně.

Kromě výletu k jezeru nebo do hor můžete také navštívit místa, kde se natáčeli Piráti z Karibiku, nebo se podívat do skanzenu Karibů a dozvědět se něco o životě původních obyvatel.

Guadeloupe – ostrov, odkud si muži vozí Bois bande

Severní soused Dominiky, ostrov Guadeloupe (tedy ve skutečnosti dva ostrovy spojené mosty se silnicí), je nejvzdálenějším regionem Evropské unie na světě. Území totiž patří Francii už od doby, kdy ho roku 1635 Francouzi kolonizovali. Výjimkou bylo krátké období švédské a britské okupace.

Foto: bigstock.com

Na rozdíl třeba od Dominikánské republiky je zde příroda rozmanitější a divočejší.

To, že ostrov náleží k Francii, s sebou nese nejednu výhodu – platí se tu eurem, domluvíte se francouzsky a anglicky a k cestování sem nepotřebujete víza. Jste zkrátka ve Francii.

Guadeloupe je od Dominiky vzdálen asi 50 km, ale nabízí podobně krásné dobrodružství jako již zmíněná Dominika. Nejen nádherné pláže s komornějším množstvím turistů omývané tyrkysovou vodou oceánu, ale také hustě zarostlé pralesy a sem tam sopka, která je – věřte, nebo ne – činná.

Přečtěte si také:

Oba ostrovy Guadeloupe vypadají společně jako malinko pochroumaný motýl. Jedno jeho křídlo je přitom hornaté a jeho součástí je národní park kolem sopky La Soufriére, druhé křídlo je plošší a dominují mu zejména banánové a ananasové plantáže.

Nejvyhledávanější lokalitou na ostrově je letovisko Gosier, kam jezdí Evropani i Američani, ale i gurmáni za kvalitním rumem a milovníci kreolské kuchyně za nejrůznějšími lahůdkami. Kromě pobytu na pláži můžete také vyzkoušet některé vodní sporty, případně si půjčit auto a vydat se na vlastní pěst objevovat krásy ostrova – například hlavní město Basse-Terre, kávové plantáže nebo město Point á Pitre.

Foto: bigstock.com

Jak se vám líbí pláž u města Sainte-Anne na Guadeloupe? Nádhera, že?

Foto: bigstock.com

Trhy v Point á Pitre jsou proslulé, nevynechte je při svém cestování!

Častým suvenýrem, který si odsud vozí mužská část turistů, je Bois bande – jakási viagra na přírodní bázi, kterou babky bylinkářky prodávají mnohdy ve velkém.

Inzertní sdělení: Poznejte nepoznané Malé Antily!

Vydejte se na Dominiku, která nabízí překrásné pláže, hory, pralesy, sopky a třeba i jezero, v němž stále vyvěrá vroucí voda. Příroda je zde až překvapivě rozmanitá a davy turistů tu nepotkáte. Zkrátka takový komornější Karibik.

Udělejte si krásnou dovolenou na ostrovech Dominika a Guadeloupe, v různorodé přírodě, na krásných plážích a v luxusním hotelu. Odpočinku i poznání si užijete dosyta i díky meditačním programům nebo pěším výpravám.

Vyberte si z nabídky last minute zájezdů do celého světa. Připravila je pro vás cestovní kancelář ESO travel, specialista na cestování za exotikou.

Čtěte dále

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Navštívili byste raději populární Dominikánu, nebo komornější Dominiku?
Spíš Dominikánu, je tam víc lidí.
9,6 %
Spíš Dominiku, tolik lidí tam není.
90,4 %
Celkem hlasovalo 52 čtenářů.

Koho na Dominice a Guadeloupe potkáte?

Pokud si myslíte, že takto osamoceně na ostrovech v moři nikdo nežije, pak vězte, že tu nějakého toho domorodce potkáte.

Na Dominice žije asi 73 tisíc stálých obyvatel, a to na 750 km čtverečních, což je území o velikosti jeden a půl Prahy. Více než 90 % obyvatel jsou černoši, potomci afrických otroků z dob kolonialismu, asi 1,5 % z populace jsou Karibové – potomci původních obyvatel.

Převážná většina obyvatel jsou římští katolíci a snad se všemi se dá domluvit anglicky – angličtina je totiž zdejším úředním jazykem.

Ostrov Guadeloupe obývá téměř 402 tisíce obyvatel na 1 680 kilometrech čtverečních. Jde o potomky afrických otroků a francouzských osadníků, nemůžeme nezmínit zdejší mulaty – míšence dřívějších otroků a osadníků.

Drtivá většina obyvatel se hlásí k římskokatolickému vyznání a mluví francouzsky, protože právě francouzština je úředním jazykem.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám