Hlavní obsah

Na Hispaniole čeká exotické dobrodružství s příchutí karibského rumu a doutníků

Tak blízké a tolik odlišné. Ostrov Hispaniolu tvoří z jedné třetiny území Haiti a ze dvou třetin Dominikánská republika. Na ploše srovnatelné s Českou republikou vedle sebe žijí obyvatelé docela odlišného původu a poněkud jiné přítomnosti. Pojďme si představit jejich ostrov a hlavně pláže, na nichž pálí slunce po celý rok.

Foto: bigstock.com

Zatímco Haiti bojuje s mnoha potížemi, Dominikánská republika nabízí krásné pláže, luxus a špičkové služby.

Článek

Jedna země se sotva vzpamatovala z ničivého zemětřesení, druhá láká turisty z celého světa na své běloskvoucí pláže, průzračnou vodu Karibského moře a na luxusní přímořské resorty. Podíváme se na ně zblízka.

Dva státy proti všem i proti sobě navzájem

Hispaniola tvoří s Kubou, Portorikem a Jamajkou souostroví Velké Antily, přičemž Hispaniola je druhým největším z nich. Souostroví se nachází v Karibském moři a konkrétně na tomto ostrově se v roce 1492 vylodila výprava Kryštofa Kolumba.

Původní obyvatelé z toho nijak nadšeni nebyli – výprava zde založila první evropskou kolonii, pojmenovala ji Santo Domingo a Indiáni, kteří tu doposud žili, byli zotročeni. Jakmile jich začalo razantně ubývat, dováželi Evropané na Hispaniolu na těžkou práci otroky z Afriky.

Foto: bigstock.com

Stále zelené pralesy a na pozadí moře. Klasický obrázek na Hispaniole.

Zatímco Haiti se potýkalo s nadvládou Francouzů, Dominikánskou republiku dlouho ovládali Španělé. V duchu Velké francouzské revoluce nakonec obyvatelé Haiti prohlásili svou zemi za nezávislou, a jen co se Dominikánská republika zbavila Španělů, celou Hispaniolu násilím sjednotili. Dominikánská republika našla klid až v roce 1844, kdy získala nezávislost. Ještě nějaký čas však fungovala jako španělská kolonie, aby se ubránila britským pokusům o dobytí území, a také byla do roku 1940 kontrolována Spojenými státy.

Přečtěte si články o jiných koutech světa:

Rum, doutníky a 600 kilometrů pláží

Proč se vůbec dnes na Hispaniolu vydat a na co se těšit? Zaprvé jsou to netradiční zážitky, které vás mohou potkat v Dominikánské republice – můžete ochutnat zdejší rum, který je považován za jeden z nejkvalitnějších na světě, nebo můžete vidět a zakusit chuť tradičních doutníků, jejichž výroba navzdory moderní době probíhá stále ručně. Do těchto doutníků nesmí přijít ani jeden zlomený lístek tabáku a výroba probíhá podle přísných regulí. Na celý její proces se můžete podívat v Santiagu de los Caballeros.

Foto: bigstock.com

Na poctivou ruční výrobu tradičních doutníků se můžete podívat v Santiagu de los Cabalerro. Zážitek je to skvělý i pro nekuřáky.

Nápojům v Dominikánské republice vládne rum. Jednoznačně!
Dominikánec, který má odpor ke kvalitnímu rumu, se setká asi s takovým pochopením, s jakým by se setkal Čech, jemuž by nechutnalo pivo. Rum vyráběný z melasy se zde dělí na tři druhy podle barvy – na bílý, zlatý a tmavý.Nejznámějšími značkami jsou Brugal a Barcelo. A slyšeli jste už o Bacardi Island? Jde o ostrůvek Cayo Levantado, na němž se natáčela reklama na rum známé značky, po kterém ostrov získal svou přezdívku. Kromě toho se zde prý ukrývá pirátský poklad! Že by rum?

Nejen požitky tohoto rázu však můžete naplnit svou dovolenou v Karibiku. Jen si to představte – Dominikánská republika má celých 600 kilometrů nádherných pláží a najdete mezi nimi ty, které UNESCO označilo za ty nejkrásnější na světě. Stačí si jen vybrat, zda byste radši chytali bronz v bílém, zlatém nebo šedavém písku, a podle toho zvolit destinaci.

Přečtěte si další články o americkém kontinentu:

Na Hispaniolu nejen od srpna do října

Ostrov leží v subtropickém podnebném pásu, proto se teploty celoročně pohybují minimálně na 25 °C. Nejteplejší období však přichází zhruba v polovině srpna a trvá do poloviny října – tehdy se teploty drží u třicítky a teplota vody je velmi podobná. Hlavní sezóna trvá od listopadu do dubna, avšak ani cestování v tomto období není striktně dáno. Dovolenou v teple na Dominikáně si můžete užít i od května do podzimu.

I vy se můžete vyhřívat na těch nejúžasnějších pláží. Které to jsou?

• Punta Cana

Zřejmě nejpopulárnější, a proto nejživější pláž na Hispaniole. Dosyta si tu vychutnáte typickou karibskou atmosféru a ubytovat se můžete v zařízeních od dvou do pěti hvězdiček, přičemž k dokreslení té správné idylky doporučujeme samozřejmě druhou zmíněnou variantu. Kromě toho jsou zde skvělé podmínky pro šnorchlování a na své si přijdou i golfisti.

Foto: bigstock.com

Windsurfing, šnorchlování, jízda na kajaku...vodní sporty si užívají návštěvníci Hispanioly nejen na této pláži Bayahibe.

• Samaná

Samaná je proti tomu úplně jiná – nenajdete zde tolik turistů, pláže vyhovují spíše těm, kteří dávají přednost klidu a nerušenému odpočinku. Od prosince do dubna se zde, na severovýchodním pobřeží, můžete setkat i s velrybami.

• Juan Dolio

Ty nejnáročnější cestovatele spolehlivě uspokojí luxusní letovisko Juan Dolio na samém jihu Dominikány. Kromě pláží oblaží každého přítomného pestrý život pod vodní hladinou.

• Bayahibe

Stejně jako Punta Cana je i Bayahibe považována za jedno z nejkrásnějších míst na Hispaniole. Toto letovisko je ideálním výchozím bodem na ostrovy Saona, kde každému turistovi přechází zrak z průzračné vody a jemného písku, a Catalina, ze které bude nadšený snad každý potápěč.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na Hispaniolu!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Dominikánské republiky:

Vydejte se na Hispaniolu a užijte si luxus resortu Boca Chica se čtyřmi hvězdičkami, bohatým vyžitím, ale především s krásnými plážemi a jen 35 minut trvající cestou do Santa Dominga. S last minute si vychutnáte každý den dvojnásob!

Líbila by se vám vaše další dovolená v pětihvězdičkovém resortu u nádherných písčitých pláží, u průzračné vody a s možností poznat populární Dominikánskou republiku? Tak neváhejte, vyberte si z naší nabídky a poleťte s námi!

Čtěte dále: 

Přečtěte si o Mayské Riviéře, o plážích v USA nebo o nejslavnějších a nejdelších průplavech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Máte rádi dovolenou v teple?
ano, klasickou plážovou
23,7 %
ano, ale ne jen na pláži
68,1 %
ne, raději mám hory
8,2 %
Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Plážemi to na Hispaniole nekončí

Ač si mnozí návštěvníci, kteří doletí na Hispaniolu, myslí, že jediná krása ostrova tkví v těch nádherných plážích na pobřeží, není to tak úplně pravda. Spousta úchvatných míst je i ve vnitrozemí ostrova nebo v pobřežních městech.

Při návštěvě Hispanioly byste rozhodně neměli vynechat návštěvu Santa Dominga, hlavního města Dominikánské republiky. Jeho historie sahá až do 15. století, nacházela se v něm španělská koloniální správa a v historickém jádru se dochovaly takové skvosty jako katedrála, univerzita či pevnost Fortaleza Ozama. Dalším skvostem je bezesporu Národní palác.

Kromě hlavního města se vyplatí podívat se do zdejšího národního parku Los Haitises s mangrovovými lesy a pestrou faunou – žijí zde mořské želvy, volavky, kapustňáci a více než 100 druhů ptáků.

Skvělým zážitkem je i trekking na nejvyšší horu Hispanioly Pico Duarte v pohoří Cordillera Central v oblasti San Juan. Její vrchol se nachází v nadmořské výšce 3 098 m n. m. a pohled z ní na pohoří je vskutku dech beroucí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám