Hlavní obsah

V tajemném kraji démonů a obrů sahá do nebes dýmající sopka Bromo

Krásná dívka vyzrála na zlého obra. Ten zlostí mrštil na zem skořápku od kokosového ořechu a vznikla hora Batok, které se dodnes říká „kokosová skořápka“. Podobných legend plných obrů a démonů se v okolí indonéské sopky Bromo traduje spousta. Úžasně vytvarovaná krajina inspiruje ke vzniku neuvěřitelných příběhů. Podívejme se na ni zblízka.

Foto: bigstock.com

Kdo to maloval? Nikdo, takhle vážně vypadá sopka Bromo a její okolí.

Článek

Podle legendy se do nádherné ženy jménem Roro Anteng zamiloval zlý obr. Roro se bála ho odmítnout, protože ovládal čáry. Dala mu však úkol. Stane se jeho ženou, jestliže obr dokáže mezi horami během noci vytvořit poušť.

Dívka si myslela, že na obra vyzrála, ovšem brzy zjistila, že nápadník je s prací skoro hotový. Proto začala dělat různé zvuky, aby probudila kohouty. Ti se vzbudili, zakokrhali a ukončili noc. Roro obra přelstila a on zlostí mrštil gigantickou kokosovou skořepinu, s jejíž pomocí rozrýval krajinu a měnil hory v poušť.

Foto: bigstock.com

Centrum národního parku Bromo Tengger Semeru.

Na místě, kde dopadla, dnes stojí hora Batok, jež s vedlejším Bromem tvoří úchvatnou scenérii, kterou obdivují lidé z celého světa. Když za skupinu kopců s Bromem uprostřed zapadá slunce, lidé tu jen užasle stojí a pozorují tu nádheru.

V kraji pracovitých Indonésanů chrlí známá sopka oblaka dýmu

Středobodem pozornosti cestovatelů putujících na východ ostrova Jáva je právě Bromo, vulkán, který vypadá jako z jiného světa. Podle něho se jmenuje celý okolní národní park Bromo Tengger Semeru. V okolí sice najdeme o něco vyšší hory (Bromo dosahuje výšky 2329 m n. m.), nicméně ne tak aktivní a fotogenické.

Foto: bigstock.com

Nejromantičtější způsob, jak se dostat k Bromu? Na koni!

Sopka na sebe poutá pozornost tajemným dýmem, kterým zahaluje část okolí. Naštěstí jen lehce a ne vždy, takže nádherné přírodní jeviště lze dobře vidět i z dálky.

Vyšší než Bromo je Semeru (3676 m n. m.), která také přidala své jméno do názvu národního parku. Třetí ze jmen v názvu národního parku, Tengger, náleží starobylému vulkánu, na jehož místě dnes stojí čtyři z nové vzniklé z jeho sopečné činnosti.

Tenggerové jsou také lidé, kteří zdejší kraj obývají. Od ostatních obyvatel Jávy se odlišují značnou pracovitostí. Když jejich krajem projíždíte, vidíte pěkné domky s dokonale upravenými zahrádkami. Právě z tenggerské mytologie pochází pověst o Roro Anteng a obrovi.

Poznejte také jiné části světa:

Foto: bigstock.com

Had na hlavě, upíří zuby a vykulené oči? Hodně exoticky vypadají na Jávě i sochy.

V Indonésii mají největší buddhistický chámový komplex na světě

Národní park Bromo není jediné pozoruhodné místo na Jávě. Kdo sem cestuje, nesmí vynechat návštěvu Borobuduru, klášterního komplexu postaveného před více než 2800 lety. Největší buddhistická svatyně na světě se dochovala do našich časů ve velmi dobrém stavu i díky tomu, že byla po několik století zcela opuštěná.

Foto: bigstock.com

Borobudur vypadá stejně tajemně jako jeho název.

Pokud se podíváme na celou Indonésii, najdeme mnoho dalších krásných míst, do nichž se zamiloval nejeden cestovatel. O plážích na Bali asi ani nemusíme dlouze psát, ty znamenají pro mnoho lidí vysněnou dovolenou.

Foto: bigstock.com

Takhle lidé na Bali relaxují na hraně vodopádů.

Inzertní sdělení: Objevujte krásy indonéského království!

Procestujte s námi úchvatnou Indonésii. Strávíte 14 dnů a nocí v okouzlující krajině okolo legendami opředené sopky Bromo, poznáte tajemný klášter Borobudur a další perly Indonésie.

Odpočinete si také na vyhřátých plážích Bali a v Yogjakartě vás zasvětí do exotické indonéské kultury v hinduistických svatyních a palácích nebo na některém z večerních tanečních představení. To vše s českým průvodcem.

Vyberte si z nabídky last minute zájezdů do celého světa. Připravila je pro vás cestovní kancelář ESO travel, specialista na cestování za exotikou.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejdelší pláži světa, podívejte se na nejkrásnější maledivské atoly nebo na čínský chrám, který visí 40 m nad zemí. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Indonésie a největší ostrovy světa

V Indonésii najdeme nejen velké a nádherné sopky, ale i velké ostrovy. Na ten úplně největší bychom se sice museli vypravit na sever do Grónska, ale druhá Nová Guinea a třetí Borneo už částečně patří Indonésii.

Na Borneu se nejlidnatější království světa o území dělí s Brunejí a Malajsií, na Nové Guinee dělají Indonésanům společnost Papuánci. V patnáctce největších ostrovů světa najdeme ještě Sumatru, Celebes a Jávu. Takovou koncentraci ostrovů s rozlohou přesahující 100 tisíc km2 nenajdete nikde jinde na celé planetě.

Na Celebesu (ostrovu se také říká Sulawesi) vědce udivují velmi zručně opracované žulové sochy, jejichž dobu vzniku řadí někam mezi druhé a třetí tisíciletí před naším letopočtem. Jak mohli lidé primitivními nástroji tak umně opracovat tvrdý kámen? To asi navždy zůstane záhadou.

Podlouhlou Sumatru známe o trochu více. Jednak se tu pěstuje vyhlášená sumaterská káva, ale vídáme ji často i v přírodopisných pořadech. Žije zde totiž spousta zajímavých endemických druhů od cyranovské opice s nepřehlédnutelným nosem (kahau nosatý) přes pštrosovité trpasličí kasuáry po majestátního lovce tygra sumaterského.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám