Hlavní obsah

Moskva představila po 50 letech nový park. Vznikl na místě, kde stával největší hotel světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavním městě Ruska se po 50 letech pochlubili novým parkem, který se nachází na zcela unikátním místě. Zaryadye Park je situovaný přímo v centru města a stojí na místě bývalého hotelu Rossiya, který byl ve své době dokonce největším hotelem na světě. Záběry z moskevského parku poskytla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě otevřeli po 50 letech nový parkVideo: Reuters

 
Článek

Zaryadye Park, nacházející se jen asi 200 metrů východně od moskevského Kremlu, byl otevřen veřejnosti 11. září. Server The Moscow Times uvádí, že od té doby jej navštívilo už přes čtvrt miliónu návštěvníků.

„Je skvělé, že nyní máme přímo v centru Moskvy takový park. Ne nějakou stavbu nebo nákupní středisko, ale místo, kde lidé mohou relaxovat,“ řekla agentuře Reuters jedna z obyvatelek Moskvy.

Flóra reprezentuje různorodost ruské krajiny

Novou městskou chloubu navrhlo newyorské architektonické studio Diller Scofidio + Renfro. Výstavba parku trvala pět let a celkové náklady se podle ruských médií odhadují na 14 miliard rublů (přes 5 miliard korun).

Tamní flóra má reprezentovat různorodost ruské krajiny. Součástí je však i parkoviště s kapacitou 400 parkovacích míst, několik rybníků či koncertní sál pod obrovskou skleněnou konstrukcí.

„Jde o velkolepý projekt, pro Moskvu opravdu neobvyklý. Nezvyklý je především pro centrum města. Myslím, že ho lidé ocení ne za rok nebo za dva, ale třeba až za tři roky,“ prozradil jeden z projektantů Dmitry Mertsalov.

Park stojí na místě největšího hotelu na světě

Jedná se o první park, který v Moskvě vyrostl za posledních 50 let. Nutno dodat, že Zaryadye Park budí pozornost i svým umístěním.

Kromě toho, že je situovaný jen kousek od centra a protéká kolem něj řeka Moskva, zaujme především skutečnost, že se nachází na místě bývalého hotelu Rossiya. Ten byl ve své době dokonce největším hotelem na světě, v devadesátých letech však začal chřadnout a v roce 2006 byl zbourán.

Nyní jeho místo zabral nový městský park, jenž v rámci 870. výročí Moskvy navštívil už i ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám