Hlavní obsah

Dotované zájezdy pro seniory se s podzimem vracejí

Právo, Bohuslav Borovička

Lidé, kteří mají nakročeno k důchodovému věku, začínají být významným prvkem výjezdové turistiky. Uvádí to ve své analýze Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK). Za uplynulých pět let (2006–2011) zaznamenaly cestovní kanceláře značný vzestup počtu zákazníků v této věkové kategorii. Z 15 % celkového počtu klientů na 32 % u poznávacích zájezdů a ze 13 % na 22 % u pobytových zájezdů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Aténská Plaka

Článek

„Vývoj v České republice kopíruje situaci jinde Evropě, kde došlo k nárůstu této skupiny cestujících v letech 2005–2010 ze 17 % na 27 % z celkového počtu klientů cestovních kanceláří,“ komentuje výsledek průzkumu ACK místopředseda asociace a tiskový mluvčí Jan Papež.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

„U poznávacích zájezdů je tento trend nepřehlédnutelný už nějakou dobu. Lidé ve věku přes 50 let mají ještě tradiční vzdělání, v němž zeměpis a dějepis hrály významnou roli. Ti, kteří prožili svá mladá léta bez možnosti cestovat a přitom byli vzdělávacím systémem vedeni k tomu, aby se seznamovali s historií a místopisem mnoha zemí, měli a mají své cestovatelské sny. Věk po padesátce je ideálním věkem pro splnění takových snů. Cestovní kanceláře, které se soustředí na kvalitní služby, mají velikou příležitost tuto klientelu získat,“ dodává Papež.

První bylo Španělsko

Do věku 55 se dostává stále více lidí, jimž jejich celkový stav i příjmy umožňují nerezignovat na kvalitu života, na niž si navykli a ke které patří i cestování. Tento trend se bude zvýrazňovat a počet seniorů s potřebou a možnostmi cestovat poroste.

S programem 55 přišla před třemi léty Evropská unie a jako první se k němu přihlásilo Španělsko. Hotely a další subjekty činné v cestovním ruchu utvořily fungující systém, který umožňuje poskytovat za určitých podmínek seniorům, kteří přijedou do země strávit dovolenou, výrazné slevy. Španělé oslovili vybrané cestovky v zahraničí a jejich prostřednictvím začali tento produkt (dovolenou 55 ) nabízet.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na večerní Cordobu

Většina nabídek dovolených v programu 55 je skutečně dotována hostitelskou zemí, ale přibývají cestovky, které si ve vlastní režii nebo po dohodě se zahraničními partnery vytvářejí vlastní slevové programy.

Ne vždy je hranicí 55 let, někteří začínají slevy nabízet šedesátiletým a podmínky pro jejich využití se různí.

Prodloužená sezóna

Dotovaná dovolená si získává stále větší oblibu i u nás. Mnozí z těch, kteří potřebná kritéria splňují, si vybírají dovolenou zjara nebo na podzim, na okrajích hlavní sezóny, a využívají tak slev, které jsou mnohdy opravdu značné.

Generace těch, kteří začínají dosahovat na program 55 a jemu podobné, má své zvláštnosti, které se z hlediska cestovek dají označit za výhodu. Jsou to zkušení a často již usedlejší cestovatelé, s nimiž je tudíž i méně práce a starostí. Mají dostatek času, takže mohou vycestovat i mimo hlavní prázdninovou sezónu, kde tak uvolní místa těm, kteří kvůli dětem na vybranou nemají.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Delfy

Velmi často jsou to lidé, jimž velké horko už nedělá příliš dobře, a tak jim pobyt u moře zjara nebo na podzim vyhovuje. Z toho všeho se cestovky a hoteliéři mohou jen radovat, protože jim to prodlužuje sezónu. Zatímco mnohde zavírali před deseti lety hotely a propouštěli personál už v polovině září, teď mívají otevřeno ještě koncem října nebo začátkem listopadu.

Nabídka roste

V institucionalizovaném systému je zapojeno jen několik českých cestovek. Zvýhodněnou dovolenou pro seniory jich ale nabízí mnohem víc. Dnes už to není jen Španělsko, ale přibyly další země a oblasti, které se do slevových nabídek zapojily, a tak dnes mohou dotovaných dovolených lidé využít např. při cestách na Maltu, na Kypr, na Sicílii, do Řecka a Turecka nebo na portugalskou Madeiru.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Program 55 má některá pravidla a omezení. Zájezdy a pobyty jsou nabízeny jen v některých hotelích, pořádají se mimo hlavní sezónu. Ne vždy je třeba tato pravidla chápat jako omezení. Většině klientů programu 55 vyhovuje pobyt u moře v době, kdy tam není červencové a srpnové horko, kdy opadnou tlačenice a když rodiče odevzdají své uřvané a rozjívené ratolesti zpět do školy.

Také poznávací zájezdy, o nichž hovoří analýza ACK, se snášejí lépe, když je v navštívených městech a kolem památek méně lidí než v prázdninovém provozu.

Kam, kdy a za kolik se jezdí
Dotované zájezdy zpravidla navazují na ty, jejichž prodej končí na přelomu září a října. Cestovky je označují nejen zavedeným symbolem 55 , ale mnohdy mají i vlastní nabídku, která nemusí pravidla systému, který nastavila EU, přesně kopírovat, a tudíž nese jiné označení. V řadě případů se zahájení prodeje dotovaných zájezdů netýká jen letošního podzimu, ale v prodeji jsou už i pobyty na příští jaro. V aktuální nabídce českých cestovek jsou mj. následující pobytová místa:
Sicílie12 až 14 tis. Kč
Kypr12 až 16 tis. Kč
Malta12 až 15 tis. Kč
Madeira13 až 19 tis. Kč
Řecko9,5 až 14,5 tis. Kč
Španělsko10,5 až 12 tis. Kč
Turecko12,5 až 13,5 tis. Kč
Ve všech případech jsou to týdenní zájezdy s polopenzí a s leteckou dopravou. Jako doprovod může v programu 55 cestovat s účastníkem za stejnou cenu další osoba, jejíž věk není nijak omezen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám