Hlavní obsah

Tvořivá velikonoční euforie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachvátila vás velikonoční nálada? Chopte se této příležitosti a vyzdobte domácnost barevnými květinami a dekoracemi, ať jsou první jarní svátky jaksepatří rozjařené a veselé. Pro inspiraci nabízíme několik aranží, které budete mít hotové dřív, než vytáhnete beránka z trouby.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

První jarní svátky oslavují návrat slunce. To se odráží v květech prvosenek a zajíčci jen zírají, jak to jarničkám v konývce i na obláčku z pampasu sluší.

Článek

Bez vajíček, jako jednoho ze symbolů Velikonoc, se sváteční aranže neobejdou. O šanci být v centru dění se hlásí i jiné náležité sezonní propriety, kterými když prošpikujete věnec, květináč či vázu, naladíte na tu správnou jarní notu sebe i koledníky.

Květů přidejte, co oči ráčí, a doplňte je napučenými větvičkami a krajkami z kapradí.

Prvosenky vždycky zafungují

Zima vyklidila pozice, hlásají přesvědčivě prvosenky, které si pro jejich neoblomnou vůli rozdávat radost každý rád pozve do bytu. Nesmí však být přetopený, jinak z nich elán bleskově vyprchá.

Populární jarničky, ať ty s druhovým jménem bezlodyžné (Primula vulgaris), nebo mnohem vyšší a voňavé ze skupiny Polyanthus, nestojí moc a kvetou hodně.

Vytvořte si jarní aranžmá se zlatou korunkou

Tipy a trendy

Sluší jim to v konývce i v košíku s mechem. Chcete­-li do aranžmá vplést víc něžnosti, pomůžou vám s tím uschlá plodenství pampasu či ozdobnice. Za svazek mrkve přihopkají ušatí zajíčci, kteří sváteční zátiší okoření špetkou vtipu.

Vítej, jaro!

Visí nehnutě a mlčky, přesto každý, kdo jej zahlédne na dveřích nebo za oknem, uslyší jeho srdečné pozdravení. To věnec umí a ani nemusí být kulatý. Tenhle se srandovně šišatí jako vejce.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Věnec šišatý po vejcích a čerstvě vymalovaný zelení kapradin, na kterém se to hemží motýlky a zasněnými pohledy, přivolává tu správnou velikonoční euforii.

Jak na něj: Hrstku ohebných proutků z břízy, vrby či svídy omotejte a na koncích spojte drátkem. Teprve pak lehce vytvarujte vejce. Protáhněte skrz něj čerstvé listy kapradí a mezi ně tavnou pistolí vlepte malovaná vajíčka a motýlky.

Nakonec dílko korunujte širokou pentlí. Kdo má hravou duši nebo malé děti, posadí do věnce beránka či jinou roztomilou figurku s pugétkem jarních květů.

Založte si záhon s květnatou loukou

Jak na to

Vaječný stromek

Dřevěná komoda se stala jevištěm pro velikonoční scénku, jejímž ústředním aktérem je stromek ověnčený úrodou slepičích a křepelčích vajíček. Úhledný tvar mu dává kužel z aranžovací hmoty oasis, použít můžete i polystyrenový.

Důkladně ho obalte mechem, zespodu opatřete tyčkou a zapíchněte do květináče mezi rozkvetlé bramboříky či jiné jarničky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Bohatá úroda na vaječném stromku ohromí každého koledníka. Ve vedlejších rolích se představují kočičky s prvosenkami, pokojovky a nezbytné sladkosti.

K vejcím přilepte mašličky a přišpendlete je ke stromku ze všech stran. Proluky mezi nimi vyzlaťte trubkami narcisů. Ke zpestření okolí krom kočiček a primulí využijte klidně i pokojovky, které ochotně přispějí svěží listovou zelení.

Vystavte pokojovky místo obrazů

Zahrada

Zahrádka v misce

Miska připomínající skořápku, z níž se vyklubal pštros, skýtá dostatek prostoru pro zdrobnělou jarní zahrádku. Rostou v ní trpasličí kosatečky (Iris reticulata) s květy ušitými z nebeského azuru.

V hobby marketu je seženete v květináčích po třech až pěti cibulkách. Rozdělte je opatrně a vysaďte do misky se substrátem.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dvě patra květů čemeřic a kosatečků obklopují venkovskou chaloupku, měkce usazenou v mechovém koberci. Kdo by v ní nechtěl bydlet?

V patře pod kosatci se zelenají řezané květy čemeřice. Aby hned neuvadly, vložte je do ampulí s vodou a zasuňte do hlíny přikryté kobercem z mechu. Pohádkově bude zahrádka vypadat, když do ní zakomponujete malebnou chaloupku ze dřeva, keramiky či moduritu.

Když vrby ozdobí plyšové kočičky

Zahrada

Ptáčci a kočičky

Co je jednoduché, je i hezké, jak naznačuje otýpka vrbového proutí, ze kterého jaro vymámilo sametové kočičky. Natrháte­-li si rokytí, jak se malebnou staroslovanštinou říká jívě, budou mít srst popelavě stříbrnou.

Sladce růžovými květy okouzluje každé jaro leckomu neznámá vrba štíhlopestíkatá (Salix gracilistyla) Mount Aso.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Růžové kočičky na proutcích vrby štíhlopestíkaté Mount Aso jsou prostě neodolatelné a spolu s ptáčky tvoří apartní jarní tým.

Jejich romantická krása vyznívá v jednoduchém džbánu. Ten nemusí za každou cenu zůstat čistě bílý. Polepte ho pírky a obrázky ptáčků.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Rozverné opeřence usaďte do vyplétaných hnízd a spolu s růžovými květy prvosenek je vpusťte také mezi chundelatou chásku.

Reklama

Související články

Jak mít záhon jako ze žurnálu

Záhon pestrých květů promění zahradu v botanický skvost. Jak to ale zařídit, aby vypadal jako ze žurnálu a neodkvetl dřív, než v lese popadají žaludy?

Výběr článků

Načítám