Hlavní obsah

Solární sprcha je praktickým doplňkem na zahradu i k bazénu

Novinky, nes

Praktickým doplňkem k bazénu i na zahradu je venkovní sprcha. Osprchováním se před každým vykoupáním lze nejen udržet vodu v bazénu déle čistou, ale logicky s tím snížit i množství chemikálií potřebných k její údržbě. Velké oblibě se v posledních letech těší hlavně solární sprchy ohřívající vodu pouze pomocí slunečních paprsků, tedy zcela zadarmo. Jejich pořizovací cena začíná na hranici okolo 2000 korun.

Foto: Mountfield

Ideálním doplňkem každého bazénu je solární sprcha umožňující opláchnout se v teplé vodě před každým vstupem do bazénu i po odchodu z něj. Na snímku je model Standard.

Článek

„Pro solární sprchy je nutné najít místo, kam po nejdelší část dne dopadají sluneční paprsky. Tak budete mít zaručen rychlý ohřev a teplou vodu můžete díky solární sprše využívat celodenně. Pro umístění solární sprchy je rovněž vhodné najít místo, kde bude chráněna před větrem,“ říká Lukáš Jarý ze společnosti Marimex.

Na trhu lze objevit dva základní typy solárních sprch - instalované napevno a přenosné. Obě varianty jsou vybaveny zásobníkem vody, který funguje jako solární kolektor. Přenosné sprchy mívají obvykle menší zásobník a jejich konstrukce je jednodušší.

„Nejčastějším materiálem, který se pro výrobu solárních sprch používá, je hliník nebo plast. Při výběru sprchy (krom standardních rad, jako je nákup u prověřeného prodejce, možnosti většího výběru nebo i délky záruky) je dobré si ohlídat mj. objem zásobníku vody. Ten by, u sprch obecně, neměl být menší než 20 litrů, což je již dostatečné množství vody, aby se mohlo osprchovat více osob,“ doporučuje Jan Hanzlík ze společnosti Mountfield.

Foto: Marimex

Solární sprcha Sun ohřívá vodu v podstavci, a to až na 60 °C. Pomocí kohoutu je pak možné si namíchat příjemně vlažnou vodu přesně podle svých potřeb.

Solární sprchy se nejčastěji vyrábějí z plastu nebo hliníku, mohou mít i různě pochromované prvky. U některých solárních sprch se také můžeme setkat se speciálním výpustním ventilem určeným pro oplach nohou.

Během slunečných dnů může teplota vody v zásobníku vystoupat až na 60 °C. Sofistikovanější solární sprchy proto mají mísicí baterie, takže si každý může namixovat teplotu vody přesně podle svých potřeb.

Instalace sprchy

Instalace solárních sprch není nijak složitá. Sprchy umístěné na pevno se přišroubují k pevné podložce, ať je to beton, zámková dlažba nebo třeba jen betonový „patník“ o velikosti alespoň 15 x 15 cm zapuštěný do trávy. Sprchu pak stačí připojit na připravený vodovodní řad nebo na zahradní hadici.

Přenosné sprchy se instalují ještě snáze, stačí je postavit na již zmiňované dostatečně slunné místo a pomocí rychlospojek a zahradní hadice propojit s vodovodním kohoutkem.

Foto: Petr Páleník

Solární nerezová sprcha s oplachem nohou.

Údržba sprch

V teplých dnech hrozí prakticky jediné větší nebezpečí, a tím je pomnožení řas a bakterií v zásobníku s vodou, když není sprcha déle než dva dny používána. Jednoduchým řešením je zhruba každé dva dny nechat vodu protéci, aby se všechna vyměnila.

Na konci sezóny u pevně instalovaných sprch je potřeba vypustit vodu ze všech částí, odmontovat je, důkladně vyčistit všechny nečistoty a písek a uložit na suché místo.

Tam, kde je tvrdší voda, je potřeba zbavovat sprchy pravidelně vápenných usazenin. Sprchovou hadici stačí sejmout a vyčistit třeba pomocí octa. Klidně ji lze ponechat nějakou chvíli v kyselém nálevu a pak ji pořádně propláchnout.

Pro teplou vodu po celý rok
Solární sprchy jsou ideálními společnicemi na léto. Kdo se chce ovšem sprchovat na zahradě nebo na terase teplou vodou po celý rok, bude muset volit jiné řešení. Možností jsou sprchy vybavené nezámrzným systémem, někdy označovaným číslovkou 365. Ty jsou automaticky vyhřívané, kdykoli venkovní teplota klesne pod -3 stupně, a dokážou vzdorovat mrazu až do -30 stupňů. Montují se napevno, k teplovodnímu řadu. K potrubí je ovšem potřeba připojit vytápěcí kabel, aby jej v chladných dnech ohříval a nezamrzala v něm voda. „Předtím, než si pořídíte venkovní sprchu, zvažte, jestli vám stačí studená voda, nebo chcete mít teplou vodu nebo si dokonce užívat horkou sprchu venku na terase nebo u bazénu 365 dní v roce,” radí Gerd Prior z firmy PlanBath, který do ČR dováží designové holandské sprchy Jee-O.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám