Hlavní obsah

Květina ze dne na den změní barvu. Stačí ji zalít pivem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péče o nové, genově upravené květiny slibuje velkou zábavu, kterou ocení nejen ženy, ale i muži. Rostliny totiž dovedou na přání majitele změnit svou barvu. Přesněji, učiní tak po zalití zředěným roztokem etanolu. Stačí sněhobílou petúnii zalít trochou piva a za 24 hodin je z ní petúnie červená. Pro návrat k původní bílé barvě je pak potřeba nasadit opět běžnou vodní zálivku.

BEZ KOMENTÁŘE: Květina měnící barvy

 
Článek

A to je podle vědců ze společnosti Revolution Bioengineering samozřejmě jenom začátek. Podobným způsobem lze vytvořit květiny, které budou barvu svých květů měnit samostatně, v závislosti na denním cyklu. Například z růžové na modrou a zase zpět. Projekt, pro nějž vědci shánějí podporu pomocí serveru Indiegogo, je estetickou variantou k tolik diskutovaným geneticky upravovaným zemědělským plodinám.

„Biotechnologie je jen nástroj a na nás je, jaký účel si pro jeho použití vybereme. My jsme si vybrali krásnější budoucnost,“ řekla Novinkám Keira Hanesová, zakladatelka společnosti.

Její slova doplňuje i kolega a zakladatel firmy Nikolai Braun: „Abychom vytvořili květiny, které mění barvu, opravujeme poškozené ‚cesty‘. Bílé květiny postrádají enzym, jenž je potřeba pro tvorbu barvy. My tedy používáme biologický přepínací mechanismus, abychom tento enzym rostlině navrátili a ona mohla rozkvést v plné barvě. Vše je přitom nastaveno tak, aby o momentu zbarvení květiny rozhodl její majitel.“

Foto: Revolution Bioengineering

Nikolai Braun s petúnií, která dokáže změnit barvu svých květů. Na internetu jsou v nabídce za 42 dolarů (cca 1100 Kč). S dodávkou lze počítat za dva roky.

Vědci si jako první druh pro úpravy vybrali petúnie a měli pro to dobrý důvod. Předně, jsou to skromné, nenáročné rostliny, které se mezi lidmi těší veliké oblibě. Jen v Americe se jich ročně prodá 11 miliónů.

Navíc, petúnie vědci zkoumají z nejrůznějších důvodů už několik dekád, takže jsou dostatečně probádané. A v neposlední řadě, petúnie jsou vyšlechtěny už nyní v mnoha barevných variantách, což je přesně to, co vědci pro další vývoj květin potřebují.

„A to je jen začátek,“ slibují. „Představte si petúnie, které jsou na stole v kuchyni fialové a na parapetu okna zrůžoví. Anebo květinu schopnou změnit svou barvu podle toho, jakou máte náladu. Jak asi potom bude vypadat vaše zahrádka?“ ptají se na svých stránkách.

Foto: Revolution Bioengineering

Některé z petúnií, s nimiž výzkumníci pracují. Jsou to podle jejich názoru skromné, oblíbené a také dobře probádané rostliny.

Už nyní vědci spolupracují s umělci a odborníky z oblasti módy a designu a plánují například vytvoření živých šatů, na nichž se právě uplatní květiny měnící barvu.

„Protože to budou živé květiny, použijeme hydrogel Imec vyvinutý japonským týmem. Je to takový tenký film, v němž mohou rostliny zakořenit a který potřebuje o 80 procent méně vody než půda,” řekla Novinkám Keira Havensová.

Anketa

Chtěli byste mít rostliny, které mění barvu?
Ano, moc! Je to nádhera
10,4 %
Kdyby nebyly moc drahé, tak ano
14,4 %
Nevím, je mi to jedno
3,2 %
Nepotřebuji je. Stačí mi ty, které na světě jsou
20,9 %
Rozhodně ne. Je to nepřirozené
51,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2124 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám