Hlavní obsah
Venkovní kuchyně byla umístěna do klidného koutu zahrady. V rámci návrhu si ujasněte, jaké vnitřní vybavení si přejete, zamyslete se nad úložnými prostory a způsobem zastřešení. Foto: Hrdina pískovce

Pokrmy z ohně a stolování na čerstvém vzduchu patří k radostem příjemného dne. Zahradní kuchyň si prostě zamilujete a budete v ní trávit celé léto. Může ji představovat gril pod pergolou, ale lákavá je i samostatná kuchyň zhotovená od mistrů kameníků.

Venkovní kuchyně byla umístěna do klidného koutu zahrady. V rámci návrhu si ujasněte, jaké vnitřní vybavení si přejete, zamyslete se nad úložnými prostory a způsobem zastřešení. Foto: Hrdina pískovce
Sdílejte hezké zážitky v zahradní kuchyni

Při volbě správného místa pro zahradní kuchyň myslete na několik věcí. Za prvé snadnou dostupnost a vzdálenost od domu a také na povětrnostní podmínky. Dobré je závětří a stinné místo, kde je pohledová strana skryta i před zraky sousedů.

Pamatujte na to, že každý kulinář chce být součástí společnosti, nechce vařit o samotě. Proto zahradní kuchyni nestavte do koutu ke zdi, aby vám hosté nekoukali na záda.

Snažte se vytvářet „ostrůvky“, otevřít se a mít možnost komunikovat. Velký jídelní stůl, u kterého se sejde širší rodina, je základ!

Venkovní kuchyň jako stavba

Jestli se chcete pustit do stavby zahradní kuchyně svépomocí, vše si pořádně rozmyslete a naplánujte. Stavbu si zakreslete do nákresu, bude jasné množství materiálu a jeho kalkulace. Vytyčte a vybudujte základy, na ně betonovou desku a postavte hlavní konstrukci.

Určitě nezapomeňte na zastřešení, které vás ochrání před sluncem, větrem i deštěm. A předem promyslete i vnitřní stavbu: výběr materiálu, vybavení a styl: z čeho bude podlaha, zda kromě krbu postavíte i udírnu, kolik si vyčleníte úložného prostoru.

Jestli plánujete velkorysou rustikální venkovní kuchyň, nechte si ji navrhnout a postavit od zkušeného mistra kameníka. Vymyslí návrh podle vašich individuálních požadavků, přizpůsobí se životnímu stylu a preferencím.

„Stavbě kamenné kuchyně se věnujeme spoustu let. Používáme český pískovec, který je pro kuchyně stabilní a skvěle se opracovává. Po dokončení necháváme kuchyň tzv. tři týdny zrát. Trpělivost se vyplatí, neboť žár může nevyzrálou stavbu poškodit,“ vysvětluje Jiří Hrdina z firmy Hrdina pískovce.

Pamatujte na důležité

V případě větší stavby zajděte na místní stavební úřad a ohlaste zamýšlenou stavbu. A to, když se jedná o jednopodlažní stavbu o ploše do 25 m2 a do 5 metrů výšky.

Často venkovní kuchyň funguje jako přístavek k domu. Je to šikovné řešení, protože do ní snadněji zavedete vodovodní připojení nebo elektrickou síť. A na to určitě myslete, protože konkrétně dřez je praktický. Potřebujete proto zabudovat přívod vody a trubky pro odvod odpadní vody.

„Vodu, kterou použijete na mytí ovoce či zeleniny, můžete odvést do záhonů jako vodu na zalévání. A ještě malá poznámka. Přes zimu nezapomeňte odmontovat vodovodní přípojku. Hadice a baterie by mohly zamrznout a prasknout,“ vysvětluje Daniel Brychta z Hornbachu.

Ergonomie v kuchyni

Ve správné kuchyni se vše řídí logickým postupem. Podle toho jsou jednotlivé zóny (úložná, přípravná, varná, mycí), navrženy tak, aby na sebe logicky navazovaly. Zkuste tento „pracovní tok“ dodržet i v případě venkovní kuchyně.

Samozřejmě že má jistá specifika, protože v centru pozornosti bude gril, udírna, a zřejmě tento kuchyňský modul umístíme do středu. Obvykle jde o velkoformátová profi zařízení na plyn či na dřevěné uhlí. Dbejte rovněž na dostatečně velkou pracovní desku.

Na osobu, pro kterou se vaří, byste měli mít vyčleněno asi 50-60 cm šířky. Uvědomte si, že se venkovní kuchyň moc neliší od běžné v domě. Potřebujete dostatečný prostor na odložení hrnců, talířů. Preferujte desku, která má hloubku 60 cm.

Dopřejte si skříňky, zásuvky, výsuvy na ukládání kuchyňského náčiní, grilovacího uhlí, nářadí. Je dobré vědět, kam dáte chladit víno či zlatý mok s pěnou. Určitě vyčleňte místo na plynové lahve nebo dřevo. Prostor musí být dobře chráněn a větrán, aby se zde nehromadila vlhkost a nevznikaly plísně.

Venkovní krb nahradí kuchyni

Ne vždy jsou pro stavbu venkovní kuchyně vhodné podmínky. Skvělou variantou je i krb, který potřebuje vybudovat betonový základ a vhodný materiál. Třeba žáruvzdorné cihly ze šamotu.

Zahradní krb lze postavit svépomocí, jednodušší je ale ho koupit hotový. Skládá se z jednotlivých sestavitelných dílů, které poskládáte za odpoledne. A může mít podobu vymývaného betonu a nerezového komínu s vestavnou udírnou, včetně vestavěného roštu a roštu na grilování.

Krb lze využívat jako udírnu. „Buď ho můžete postavit se dvěma oddělenými komorami, při uzení se jedno topeniště využije k hoření dřeva a kouř proudí do druhého topeniště, kde na roštu udí, a odtud nakonec uniká komínem. Anebo v komíně vybudujte otevírání s roštem a můžete udit tradičně v komínu. Při uzení je ale důležité udržovat nízkou teplotu žáru, aby maso nebylo vysušené,“ radí Daniel Brychta.

Pro vaření na zahradě je skvělý i gril. Usaďte ho do klidného koutu, kde nefouká. Nemá stát ani v blízkosti keřů, hořlavých materiálů a pozor taky na děti. Pro zapalování dřevěného uhlí používejte výhradně certifikované podpalovače pro gril s osvědčením. Nikdy nepoužívejte líh nebo benzin!

V případě grilu na plyn nikdy neskladujte plynové lahve na slunci, ale vždy na chladném místě! Po použití plynového grilu zavřete všechny plynové kohouty.
Elektrické grily nepoužívejte za deště, nestavte je do vlhkého prostředí.

Nikdy nepoužívejte dva či více prodlužovacích kabelů, ale elektrickou zásuvku zabudujte co nejblíže ke grilu. Kabel se nesmí dostat blízko k topným částem grilu a také pozor na obyčejné zakopnutí.

Anketa
Máte na zahradě kuchyni?
Ano, a je báječná!
26 %
Ano, ale budeme ji ještě upravovat.
8.9 %
Ne, ale plánujeme ji.
31.5 %
Ne, a ani o ní neuvažujeme.
22.9 %
Ne. Nemáme ani zahradu.
10.7 %
Celkem hlasovalo 638 čtenářů.

Rady a tipy

  • Pro střechu venkovní kuchyně se hodí dřevěné šindele, pálené tašky, břidlice.
  • Základem rovné a pevné podlahy je betonová deska. Na ní skvěle vypadá přírodní kámen nebo keramická dlažba. Tyto materiály se dobře udržují, kámen stačí jen očistit tlakovou vodou.
  • Nezapomeňte na zelenou vegetaci. Zastíní a v případě bylinek poslouží jako ingredience.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků