Hlavní obsah

Příprava palivového dřeva rychle a moderně

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se vám při pouhém pomyšlení na palivové dříví zvyšuje krevní tlak a pociťujete naléhavou bolest zad, rukou a jiných částí těla? Potom vás můžeme uklidnit. Moderní a kultivovaný způsob přípravy dřeva neklade na vaši tělesnou schránku ani zdaleka takové nároky jako ruční pila, sekyra a kalač. Řeč je o motorových pilách a štípačkách dřeva.

Foto: Mountfield

Článek

Pokud jste práci s motorovou pilou ještě nevyzkoušeli, věřte, že se do téhle krásky po prvním řezání zamilujete. Práce je snadná, rychlá a navíc i zábavná. Ať už elektrická nebo benzinová pila si najde své uplatnění na každé chatě, chalupě nebo na zahradě vašeho domu, a pokud si vyberete silnější stroj, můžete s ním i do lesa.

Pily se dělí do tří kategorií. Hobby pily se hodí k občasnému použití a drobným pracím. Jestliže chcete pilu používat s železnou pravidelností, třeba pro přípravu palivového dřeva, poohlédněte se v kategorii farmářských pil. Právě tyto stroje patří u uživatelů k oblíbeným, protože převzaly prvky od profesionálních pil a splňují tak požadavky i náročnějších uživatelů. Poslední kategorie pil patří profesionálním pilám, které můžete vzít na celý den do lesa, těžit dřevo a ony vám budou bez problémů dobře sloužit.

Aby byla práce ještě snadnější, vyberte stroj s dekompresním ventilem, systémem Easy start nebo primerem. Díky nim totiž stroj nastartujete lehce už na první zatáhnutí a nebudete se muset dřít.

Špalky raz dva

V okamžiku, kdy je všechno dřevo nařezáno, můžeme přejít k jeho štípání. Současný trh nabízí horizontální a vertikální varianty hydraulických štípaček. Základním hlediskem při výběru konkrétního stroje by nemělo být pouze množství štípaného dříví, ale také otázka mobility, bezpečnosti a celkového komfortu při práci. Proto vždy vybíráme štípačky s robustní a celokovovou konstrukcí, které jsou vybaveny množstvím chytrých technických prvků. Nesmíme zapomínat, že si štípačky pořizujeme pro ulehčení práce, proto bychom měli vybírat u prověřených výrobců, kde nehrozí problémy s kvalitou a spolehlivostí.

Foto: Powersplit

Detail štípacího klínu. Variabilní konstrukce dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit

Horizontální štípačka vyhoví uživatelům, kteří si přitápějí příležitostně. Tlak pěti tun rozpůlí i více než půlmetrová polena. Výhodou těchto strojů je jejich nízká hmotnost, ideálně do 45 kg.

Foto: archiv

Nejprodávanější model hydraulické štípačky na našem trhu.

Vertikální štípačky jsou určeny pro zpracovávání větších objemů dřeva. Oproti sekyře pracují až pětkrát rychleji, takže zásoby na celou topnou sezonu je možné zvládnout za jediné odpoledne. Samozřejmostí by měl být polohovací pracovní stůl, který umožní štípání polen široké škály rozměrů, a obouruční bezpečnostní úchop.

Jednou z nejvyhledávanějších variant je „šestitunka“, která si poradí s poleny dlouhými 20 až 104 cm. Stroje s tlakem 10 tun se nezastaví ani před poleny s průměrem 40 cm a délkou 20 až 130 cm. Při takovémto výkonu je žádoucí třífázový elektrický motor, který daleko méně zatěžuje elektrickou síť.

Reklama

Související články

Prohlídky zahradní techniky zdarma

Komerční článek - Kromě zazimování celé zahrady je před zimou potřeba věnovat péči také zahradní technice. Po celou sezónu spolehlivě sloužila a odváděla...

Dřeviny v červeném podzimním šatu

Zatímco v létě kolem nich projdeme takřka bez povšimnutí, na sklonku sezóny přitahují naše pohledy jako královny krásy. Stromy a keře, jejichž listy se...

Začněte uskladňovat, zima přichází

Zahradní nábytek ze dřeva si po sezoně zaslouží vaši pozornost v podobě správné údržby. V první řadě prodloužíte jeho životnost, ale i pěkný vzhled, kterým váš...

Výběr článků

Načítám