Hlavní obsah

Oregano neboli dobromysl. Jak pěstovat léčivé koření doma i na zahrádce

Oregano neboli dobromysl je léčivá bylinka hojně využívaná i jako koření. V České republice roste od nížin až po hory na loukách, stráních a skaliscích, ale i zahradách. Dorůstá výšky až 80 cm. Na pěstování je velmi nenáročná, a to jak v záhonu na zahradě, tak i v truhlících nebo květináčích v interiéru. Postup, jak si vypěstovat vlastní oregano, přinášíme přehledně v článku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Zasazení semen

Pěstování dobromysli není nic těžkého, tato bylinka je velmi nenáročná, a to na domácí i venkovní pěstování. Pokud se chystáte pěstovat na zahrádce, můžete semena zasít rovnou do záhonu nebo si sazeničky předpěstovat v květináči. Předpěstováním však získáte silnější rostlinky.

Ani na půdu není oregano nijak náročné, měla by však být lehká a propustná s vyšším obsahem vápníku.

Pěstování pažitky je snadné a nenáročné. Lze ji mít doma v květináči i venku na záhonku

Zahrada

Semínka vysévejte do hloubky asi půl centimetru, vyklíčí zhruba za dva týdny. Pokud následně chcete sazeničky přesadit do záhonu, zasazujte je tak, aby vzdálenost mezi jednotlivými rostlinkami byla ve sponu 50 × 50 cm.

2. Výběr vhodného místa

Dobromysli bude stačit teplé a sušší místo v dobře propustné půdě, roste sama a spontánně.

Pomoc ale v případě pěstování venku potřebuje během chladných dní, je choulostivá na mráz. Na podzim ji přihrňte zeminou, lze použít i chvojí. Zimu pak nejlépe přečká ve skleníku.

3. Zalévání a hnojení

Oregano není náročné na hnojení ani zálivku, přestože se v míře zalévání i přihnojování rady liší. Někteří doporučují hnojit jednou za dva týdny tekutým hnojivem, podle jiných hnojení obvykle není potřeba. Záleží především na tom, zda pěstujete oregano doma v květináči, nebo na zahrádce.

Každopádně je třeba věnovat zvýšenou pozornost množství vody, které bylinka přijímá. Přílišná vlhkost a přemokření ji může zahubit. Příjemnější je pro ni sucho.

Jak pěstovat melouny i v českých podmínkách? Chce to slunce a hodně vody

Zahrada

Pokud oregano pěstujete v květináči, zalévejte odstátou vodou do misky. Četnost zálivky by měla být v souladu s vlhkostí zeminy, která by měla být stále, avšak pouze mírně vlhká.

Na záhonku vzrostlejší rostlinky vydrží i větší sucho, během výsevu a v prvních týdnech růstu by měla být zálivka častá také při venkovním pěstování.

4. Sklizeň

Bylinku lze sklízet v průběhu celé sezony pro okamžitou spotřebu, v tom případě se odstřihávají vrchní části.

Je dobré čas od času zaštipovat vrcholy bylinky, aby rychle nevyběhla do květu, především pokud ji pěstujete na zahrádce, kde se může hojně rozrůstat. Čas sklizně dobromysli je od května do září.

Čerstvé jahody téměř celoročně? Vyzkoušejte si i doma hydroponické pěstování

Bydlení

Oregano si můžete také usušit, ať už do zásoby, nebo proto, že nestíháte zpracovat celou úrodu. Nejvíce aromatické jsou čerstvé listy, které obsahují také nejvíce živin. K sušení se odstřihávají celé, těsně nad dřevnatými stonky (z těch dobromysl znovu obrazí).

Bylinku pak sušíme nejčastěji v zavěšených svazečcích, a to ve stínu mimo dosah přímých slunečních paprsků. Oregano lze také zamrazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám