Hlavní obsah

Nezapomínejte na péči o gril. Tipy, jak jej omladit

Novinky, nes

Sezona grilování je v plném proudu, grily si na zahradách užívají své. Mnoho lidí se k nim ale chová poněkud macešsky a nedopřeje jim ani tu základní péči. Patříte k nim také? Jestli ano, projděte si s námi základní pravidla péče o něj.

Foto: Primalex

Až takhle to může dopadnout, pokud grilu upřeme byť jen základní péči.

Článek

1. Čistota - půl zdraví

Známé pořekadlo o čistotě a zdraví platí u grilů, stejně jako u lidí. Čím pečlivěji budeme po každém použití čistit, tím déle nám gril vydrží. A upřímně, tím si také  zkrátíme čas jeho přípravy před dalším grilováním.

Údržbu hodně usnadňuje odnímatelný popelník, do nějž popel při grilování spadává a není tudíž potřeba jej pak z grilu pracně vybírat.

2. Vhodné pomůcky jsou základem

„Pro údržbu grilu je potřeba mít vhodný čistič a další příslušenství, určitě kartáč na čištění grilu, s nímž udržíte gril i rošty v dobrém hygienickém stavu. Kartáč je zpravidla vybaven nejen drátěnými štětinami, ale i škrabkou a někdy také brusnou houbičkou,” radí Vladislav Líkař, zástupce značky Fieldmann.

Foto: Fieldmann

Ocelový kartáč na čištění grilu FZG 9013. Cena 89 korun.

Horké dny sužují nejenom lidi, ale i ptáky. Pořiďte jim na zahradu pítko

Zahrada

3. Zaměřte se nejenom na rošty

„Po grilování vypněte přívod vzduchu pomocí průduchů. Sundejte poklop a pokud používáte uhlíky, nechte je dohořet. Ještě žhavou grilovací mřížku vyčistěte ocelovým kartáčem, následně mřížku odmastěte vodou se saponátem,” doporučuje David Benda, odborník na zahradní techniku společnosti Hornbach.

4. Chraňte jej

Ačkoli je to jistě pohodlné, žádnému grilu nesvědčí ponechání na zahradě bez jakékoli ochrany proti povětrnostním vlivům.

Opatřete mu proto raději speciální obal na grily a na dlouhodobou pauzu (například přes zimu) ho pak raději uložte na chráněné místo.

Foto: Hornbach

Ochranný obal na gril Tenneker. Cena 1790 korun.

Piknik ve Stromovce stylově: nové grilovací místo navrhla architektka, přístupné je každému

Koktejl

5. Když v něm zahlodá rez

I přes veškerou péči se může stát, že gril na některých místech začne časem rezivět. Gril není třeba vyhazovat, jeho povrch lze renovovat.

Povrch obrousíme a zbavíme rzi a znovu natřeme. Použijeme k tomu speciální žáruvzdorné kovářské barvy. Ty obsahují silikonové pojivo, jež se působením slunečního záření nebo tepla mění na oxid křemíku, jenž zaručuje vysokou mechanickou a chemickou odolnost. Vzniká tím ochranná vrstva.

Foto: Primalex

Povrch grilu před aplikací žáruvzdorné barvy důkladně očistíme a obrousíme kovovým kartáčem.

Foto: Hammerite

Gril natíráme pouze z vnější strany. Barva nesmí přijít do kontaktu s plameny.

Praktické rady
Barva nesmí přijít do kontaktu s přímým ohněm. Gril proto natíráme pouze z vnější strany a rozhodně nenatíráme rošty a grilovací mřížky. Natíráme jen vychladlé povrchy, a to dvěma až třemi vrstvami. Každou z nich nejprve vypálíme (stačí teplota cca 150 °C), teprve pak aplikujeme další nátěr.

Anketa

Čistíte gril pravidelně?
Ano, po každém použití.
41,3 %
Asi ne po každém použití, ale dost často.
27,9 %
Tak, občas ano....
7 %
Moc často ne. Jednou dvakrát za sezonu.
4,8 %
Ne, jen odstraňujeme popel.
19 %
Celkem hlasovalo 315 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Venkovní osvětlení zpestří noc na zahradě

Se správnými exteriérovými svítidly vytvoříme na zahradě, terase, u bazénu nebo jezírka příjemnou atmosféru i po setmění. Odborníci ale říkají, že máme při...

Žena vyzdobila okolí domu kvetoucí vlajkou

Nezajímavý vstup z ulice do zahrady měli ještě donedávna u jednoho bytového domu v Kynšperku nad Ohří. Během karantény ale jeho obyvatelku, naši čtenářku paní...

Výběr článků

Načítám