Hlavní obsah

Elegantní můstky ozdobí venkovskou i moderní zahradu

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můstky, lávky, nášlapné kameny nemusejí být nutně jen funkčním přívěskem jezírek a potůčků. Když si s nimi pohrajeme a dáme jim osobitý šmrnc, stanou se šperkem vodního světa i celé zahrady.

Foto: archiv autorky

V barvě letní oblohy

Článek

Cesta přes vodu musí být bezpečná, měla by však také lahodit oku. Jakého bude ražení, to záleží na naší fantazii a na prvcích v okolí. Napoví nám sama vodní plocha, styl domu i druhy rostlin v záhonech.

Zatímco v divoké lesní či slatinné zahrádce můžeme břehy spojit surovými kmeny, v okrasných zahradách je vítané elegantnější řešení, kdy se ke slovu dostávají vytříbené materiály, ladné křivky a stylové barvy.

V barvě letní oblohy

Most s nosnou konstrukcí z oceli byl vyrobený na zakázku v kovářské dílně. Slušivý modrý nátěr ho chrání před rezivěním a zároveň opticky vymaňuje z jednolité náruče okolní zeleně. Přesto do prostředí perfektně zapadá a nesnaží se jej přehlušit.

Pomáhá mu v tom vzdušná fazona bezpečnostního zábradlí, o které se člověk může pohodlně opřít, aby si užil pohled na bahnité břehy prokvetlé kejklířkami, jarmankami a kosatci z jiného úhlu.

Zahrada jako pokladnice nápadů

Zahrada

Zábradlí poslouží jako opora pro vistárii nebo jinou popínavku, která krásně kvete a sytí vlhký vzduch líbeznou vůní.

Hravý beton

Hravou povahu nezapře majitel téhle vodní tišiny s výhledem do trvalkových záhonů.

Jezírku se štěrkovými břehy dominuje ostrůvek ve tvaru koláče, vyskládaný ze žulových kostek a placáků uložených v maltovém loži na betonových základech. Pohodlně se na něj vejde lavička nebo opalovací lehátko.

Foto: archiv autorky

Hravý beton

Suchou nohou se k němu lze dostat z obou stran díky kulatým šlapákům z prefabrikovaných betonových dílců usazených tak pevně, že se ani nehnou.

Když ostrůvek zastřešíme, užijeme si krásné chvilky venku i v době, kdy do blýskavé hladiny bubnuje déšť.

S uměním na dohled

Konceptuální design má provokovat a vyvolávat pozornost, přesně jako se to daří v téhle údolní zahradě s rybníkem napájeným bublavým potůčkem, nad nímž se klene dřevěný můstek ošetřený nátěrem v rybízově červeném odstínu.

Foto: archiv autorky

S uměním na dohled

Vyvýšenina v jeho středu skýtá dokonalý rozhled na okolní výsadbu i na vodní zrcadlo korunované stejně zbarvenou abstraktní skulpturou, která do jinak střídmě pojatého prostoru vnáší osobitý až teatrální říz.

Kdo si na výstřední umění netroufá, ten může barevnost přemostění podpořit stejně natřeným oplocením.

(Ne)obyčejné dřevo

Sotva by se našel jiný materiál, který by si s přírodním rybníčkem rozuměl lépe! Co na tom, že fošny vybledly od sluníčka? Důležitější je bezpečnost, takže pokud dřevo, nejlépe trvanlivé dubové, nemá zdrsněný povrch, potáhneme ho drátěným pletivem, aby ve vlhku neklouzalo.

Foto: archiv autorky

(Ne)obyčejné dřevo

Můstková cestička oddělující vodní plochu od pláže z oblázků upoutává křivolakostí. Působí zajímavěji než prostá úsečka a zároveň nabádá ke zpomalení a relaxaci.

Do pochozí plošiny lze pomocí několika delších prken zahrnout vestavěné místo pro posezení.

Dokonalá souhra

Krásný a nestárnoucí je přírodní pískovec se štípaným povrchem, který zabraňuje uklouznutí. Pro svou bytelnost a střízlivé odstíny se s oblibou používá k dláždění cest i odpočinkových ploch.

Zde se navíc osvědčuje v roli obruby pro jezírko s lekníny a kosatci, která svou nepravidelností ladí jak s mozaikovým vzhledem chodníčků, tak s lávkou. Ta vznikla z navrstvených desek pospojovaných maltou, položených na nosném kamenném oblouku.

Pečlivě vedené a zastřihované výhony břečťanu šikovně maskují spáry a zjemňují hrany kamenné lávky.

Foto: archiv autorky

Dokonalá souhra

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejen trpělivost růže přináší

V dobřichovické zahradě Evy Křenkové se oči i nos lačně upínají k místům, kde kvetou a voní růže. Je život po boku urozených královen tak růžový, jak se na...

Udatna prospívá ve stínu i na jílu

Rádi byste dali tmavému koutu svěží jiskru? Nastěhujte tam udatnu! Když rozkvete, prosvítí tmu jako světlušky o svatojánské noci a nezastaví ji v tom ani půda...

Výběr článků

Načítám