Hlavní obsah

Magický půvab rozkvetlého sadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý je vyznavačem tradiční zahrady. Paní Katka Čtvrtníčková zvelebila opuštěný sad, do něhož se každý rok na dva celé měsíce stěhuje všecka podmanivá květnatá krása jara.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zlatice a šmoulí lavička. Jejich zářivé barvy zpestřují místa pod vysokokmeny jabloňových a třešňových veteránů.

Článek

Představy o ovocném sadu rozvášňují mlsné jazýčky a zavádějí do období letní a podzimní sklizně plné třešňové sladkosti a navinulých jablíček. Jaro je toho předzvěstí, vzrušující předehrou, radostí z očekávání...

Tvrzení, že se nic nevyrovná kráse sadu v době, kdy nejvíc kvete, není vůbec přehnané.

Klenot mezi poli

Katčin sad kvete jako utržený ze řetězu od dubna do května v polích nasáklých historií bitvy tří císařů. Před dvanácti lety tu o přežití bojovalo na čtyři sta padesát stromů, většinou vysokokmenů. Ty se pomalu stávají botanickou vzácností, protože je dnešní zahrádkáři nahrazují populárními zákrsky.

Na nich však nevyniká jarnost s takovou pompou jako v nekonečněkrát rozvětvených korunách vysoko nad hlavou, kde se květy bělají a růžoví proti nebeskému blankytu.

Podejte pomocnou ruku užitečným tvorům

Zahrada

Jakmile se jaro zmocní hrušní, jabloní, meruněk, švestek, třešní, višní a mirabelek naplno, připadáte si tu jako v zasněžených kopcích nebo mezi obřími chumáči cukrové vaty.

Stromy kvetou tím víc, čím jsou starší, přesto je v té době lidé nejčastěji kácejí, protože už tolik neplodí. Katka má se stromovými veterány, z nichž mnozí pocházejí z éry, kdy světlo světa spatřil kultovní snímek Čaroděj ze země Oz, soucit a nechává je v klidu dožít.

Překvapení v trávě

Jen co vysvitne sluníčko, nasadí Katka holínky a hurá i s psíky ven, aby něco ořezala, zastřihla nebo nově vysadila třeba jeřabiny - budou se jí hodit do hruškového kompotu. Na džungli s náletovými dřevinami a kopřivami do pasu upomínají už jen fotografie.

Trávník pod stromy, který se rozlévá na ploše 7000 m2, po přílivu světla a vzduchu zhoustl. Podobu s golfovým hřištěm však nenajdete. Byl by to prohřešek proti duchu místa, proto ho nechala sadařka zloukovatět. Nad trávou září narcisy, ke kterým se přišmodrchal utečenec z předzahrádky - barvínek.

Zahrada stvořená k obdivu a hrám

Zahrada

Úžasnou barvínkovou modří se chlubí také popenec obecný, což není zavrženíhodný plevel, nýbrž plazivý hezounek skvělý do jarních salátů. Fialky a konvalinky si dlouhé týdny dělají reklamu vůní až k omdlení silnou.

Listy konvalinek raší mnohem dřív, než se objeví májové květy, a nápadně připomínají medvědí česnek, takže pozor na to, záměna může být fatální!

Kapitolu jarního hýření uzavírají kopretiny. I ty se tu k překvapení všech objevily po rekultivaci jako mávnutím kouzelného proutku. Rostou si, jak se přírodě ráčí, a pokaždé zabírají o trochu víc prostoru.

Pohádkový svět

U starodávné hrušně s žebříkem opřeným o zmechovatělý kmen posedávají skřítci a upřeně hledí před sebe. Vidí lavičku ze železničního pražce, mlýnský kámen, zdivočelé orlíčky, vidí také hromotluka ořešáka, který stojí na stráži před domem a spokojeně vrká hlasem hřivnáčů a hrdliček.

Ač jsou skřítci ze sádry, máte občas pocit, že vás provázejí na každém kroku. Jemně jako vánek cinkají zvonečkem na slívě, ševelí ve forzýtiích obtěžkaných zlatem květů nebo se s hejnem sýkorek a stehlíků prohánějí romanticky zrůžovělým myrobalánem, jehož temnolistá odrůda Nigra nenosí jedlou úrodu, zato láká opylovače na nektar a pyl.

Vznešené magnolie jsou chloubou zahrady

Zahrada

Rozmanitost hmyzích tvorečků bere dech. Žijí pod kůrou, v buřině i ve špalkovníku, což je Katčina verze hmyzího hotelu postavená ze špalků uhynulých stromů.

Starý sad nenabízí jen útočiště a potravu živočichům, kteří tu žijí nebo sem zavítají. Je krásný na pohled a díky ciferníku hlásajícímu bezčasí, domečkům pro víly i opeřence, lavici natřené šmoulí modří, hřibům větším než čivavy a dalším fantaskním doplňkům si tu jako v pohádce připadají i ti, kteří na skřítky a kouzla nevěří.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Založte si záhon s květnatou loukou

Chcete se společně s motýly a včelkami radovat z rozkvetlé louky? Nemusíte hned obětovat trávník. Na záhonu se něžným lučním květům daří jakbysmet. Nyní je...

Vytvořte si jarní aranžmá se zlatou korunkou

Jakmile si narcisy nasadí zlatu korunku, ovládne zahradu veselá jarní nálada. To platí i o řezaných květech, které v jednoduchých aranžích rozdávají slunečnou...

Výběr článků

Načítám