Hlavní obsah

Zahrada stvořená k obdivu a hrám

Najít v Dobřichovicích u Prahy honosnou vilku není věc nesnadná. U jedné zvlášť pozoruhodné se už osmatřicáté jaro pestří zahrada, která kvete stejně bujaře jako dětská fantazie.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Velký dům pluje v oceánu zeleně jako vlajková loď. Různorodé dřeviny jej decentně doplňují a malým raubířům skýtají prostor ke hře na schovávanou.

Článek

V jarním rozmachu panuje na zahradě Heleny Pelánkové čilý ruch. Veselý smích jejích vnoučat provázejí ptačí trylky, šum stromů, vůně a barvy květů a celé to vytváří pohádkový svět, kde je radost žít, ať je vám, kolik chce.

Velkorysý prostor obkličující dům s věžičkou z roku 1905 je dokonale přizpůsobený dětským hrám a zájmům.

Soukromý ostrov svobody a poznání

Svět malých raubířů Ingrid a Richarda se prostírá ve stráni nad Berounkou na ploše 4500 m2. Od vrátek s pistáciovým nátěrem zahlédnete skrze loubí z cizokrajných jerlínů velkolepou secesní vilu s prvky lidové architektury a spoustu rozkvetlých azalek a pěnišníků.

Ingrid sice nejraději trhá pampelišky a sedmikrásky z trávníku, ale na krásu tulipánů a rozbujelých pomněnek se nemůže vynadívat. Její bráška mezitím drandí s autíčky po pěšinách spojujících záhony s terasou u domu, pískovištěm a historickým altánkem, skrytým za paravánem z bobkovišně, vavřínu, bambusu, borovice a zlatolistého dřišťálu.

Živý plot se za péči odmění krásou

Zahrada

Nedaleko od něj se třpytí hladina bazénu, která barevně souzní se stylovými opalovacími křesílky. Zátiší s vodou je oplocené kvůli dětem a také proto, aby se neutopili ježci, kteří bydlí pod stařičkými keři zlatic a šeříků.

I slepýši na Ríšu občas vybafnou, když zvědavě nakukuje do škvír mezi kameny v suchých zídkách, jimiž je zpevněný příkrý svah za domem.

V terasovitých záhonech proťatých schodištěm vypolstrovaným mechovými polštáři se červenají tulipány a ke slávě se chystají pivoňky s květy opulentními i prostými.

Pamětníci s korunu v oblacích

Kdysi nebyla zahrada ani tak rodinnou oázou jako spíš reprezentativním doplňkem sídla, tučnou linkou rozděleným na okrasnou část a ovocný sad. Paní Heleně se z něj podařilo zachránit třešeň, hrušeň a jabloň.

„Už dávno nenosí úrodu, ale líbí se mi, že je z nich dosud cítit síla a houževnatost.“

Vznešené magnolie jsou chloubou zahrady

Zahrada

Nepřehlédnutelným odkazem někdejších vlastníků jsou stromy formující zelenou klenbu při hranicích s ulicí a sousedními parcelami. Jilmy, jasany, lípy, javory i břízy rozpažují větve do šířky až osmi metrů a často s více než dvojnásobnou výškou kmenů prozrazují skutečné stáří romantické zahrady.

Hustá hradba z konifer oddělující trávník od terasy před domem působí jako skupinka trpaslíků, zato ale pořádně ukřičených, protože se v nich co chvíli hašteří vrabečci a vášnivě namlouvají pěnkavy.

Ke stromovým veteránům majitelka přizvala vzácný liliovník tulipánokvětý, urozené magnolie a katalpy. I pod jejich korunami mihotavý stín náramně prospívá škornicím, pomněnkám, plicníkům, bergéniím, máslově žlutým orsejům i něžně růžovým srdcovkám a čemeřicím.

Přes překážky s fištrónem

Spoustu energie obětovala paní Helena úpornému boji s bršlicí. „V době advokátní praxe mi pletí pomáhalo čistit hlavu, teď si s dětmi raději hrajeme na schovávanou a nad ostatky roztroušeného kamení, kde nad plevelem zvítězil břečťan, jen mávám rukou. Vlastně se mi zátiší, v němž příroda čaruje podle libosti, zamlouvá víc.“

Houževnatostí a mnohostranným využitím břečťanu konkurují škornice. Nejenže se dobře popasují se ztíženými podmínkami pod jehličnany, navíc se každé jaro rozněžňují delikátními kvítky.

Založte si záhon s květnatou loukou

Jak na to

A jak si zkušená zahrádkářka poradila se suchou půdou v záhonech pod listnáči? „Nikdy z nich nevyhrabuji všecko spadané listí. Žížaly ho stáhnou pod zem, tím půdu krásně načechrají, až získá houbovitou strukturu, která lépe drží vlhkost, takže se nemusí dodatečně zalévat.“

V téhle zahradě platí, že čím víc si práci usnadníte, tím víc času ušetříte pro zábavu a odpočinek.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirativní nápady na zahradu

Využijte mrazivé období, kdy vám počasí nedovolí trávit čas v zahradě, k plánování změn, které ji jednou provždy vymaní ze škatulky obyčejnosti. Nechte se...

Jasmín nahokvětý rozsvítí zimní šeď

Že existuje jasmín, který nám svůdným odérem zamotá hlavu a krásně ovoní čaj, ví každý. Víte ale, že má houževnatějšího brášku, který může venku trávit celý...

Výběr článků

Načítám