Hlavní obsah

Jedinečná zahradní galerie v chateau Třebešice

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazte s námi na procházku zámeckou zahradou, kterou italští majitelé proměnili v úchvatnou galerii pod nebeským azurem. Dokonale se v ní snoubí půvab květin s historií a osobitým uměním.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Oválnou pergolu zdobí sbírka pnoucích růží. Pěšiny lemované aromatickými bylinami svádějí k zasněným toulkám.

Článek

Zahrada posetá romantickými zátišími připomíná královskou korunu s třebešickým zámkem jako vzácným klenotem vsazeným do jejího středu.

S princeznou se tu nepotkáte, zato vás tu vřele uvítají sympaťáci architekt Alberto di Stefano a umělec Eugenio Percossi, kteří se postarali o to, aby panství poblíž Kutné Hory neskončilo v propadlišti dějin a naplnilo radostí každého, kdo jej navštíví.

Začalo to zeleninou

I kdybyste hlavní bránou prošli tisíckrát, pokaždé vás znovu ohromí pečlivě upravené nádvoří.

Nad mechově hebkými trávníky se pestří slunečnice, lupiny, hvězdnice, delfinia, sporýše a voňavé růže, před nimiž se zdvořile kloní stébla ozdobnic a dochanů.

Kde kvete zavinutka, tam je živo

Zahrada

Pozemek o rozloze pět a půl hektaru, na kterém podle památkářů stojí největší a nejzachovalejší stodola ve střední Evropě, umožnil majitelům splnit si sen o zahradě, která je krásná, voní a také skvěle chutná.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Průhled otevřenými vraty staré stodoly opticky prohlubuje perspektivu, která je umocněna třešňovou alejí.

Ovocné sady jsou tu rovnou dva a košatí se v nich na sto dvacet stromů ovoněných levandulí rostoucí kolem kmenů. Záhonům se zeleninou a bylinkami dávají stylový rámec pěšiny z fošen, pestře kvetoucí letničkové bordury a růže vyvedené po kovových jehlanech.

Jak prozradil Alberto, právě tady v užitkové části, jíž dominuje oválná pergola s cihlovými sloupy, začátkem nového tisíciletí renovaci celé zahrady odstartovali. Že by kvůli rajčatům? S domácí mozzarellou a bazalkou chutnají jedna báseň. V Itálii i u nás.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Užitková zahrada s důmyslnou sítí cestiček připomíná džungli, ve které se střídají jedlé rostliny s okrasnými.

Víly na hladině

Empírová zvonička na dórském sloupu, barokní socha Panny Marie a starobylá kamenná studna podmalovávají komorní atmosféru panující před hlavním vchodem do zámku, kde se prostírá žabí království s hladinou prokvetlou lekníny. Jejich odborný název Nymphaea pochází z řeckého nymfa, což po našem znamená víla.

Spanilé plovoucí květy přizdobují také obnovený vodní příkop. Teprve když se renesanční zámek obtiskl na hladinu překlenutou hladce omítnutým mostem, získal ten správný pohádkový šmrnc.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Úspěšná renovace zajistila třebešickému zámku s vodním příkopem pohádkovou budoucnost.

Aby se příkop neproměnil v bažinu, bylo zapotřebí vzkřísit systém přivádějící čerstvou vodu ze zdejšího Olšanského potoka.

Exotický kalokvět miluje slunce

Zahrada

Nově vykopaná strouha s břehy posetými bohyškami, blatouchy a kosatci dále odvádí vodu do rybníků ovlažujících vzduch v zahradě parkového typu. Odtud plyne zpět do Olšanského potoka, jenž se nedaleko panství vlévá do říčky Klejnárky, která pokračuje Labem až do severního moře.

Podobně vzrušující je i cesta po zámeckém parku, kde objevíte rafinovaně naaranžované umění či vrbu s kmenem ohnutým do tvaru vítězného oblouku.

Srdce tluče pro růže a umění

Část nádvoří je živými ploty z habru rozdělena na samostatné „výstavní síně“, kde vedle květin přitahují zrak osobité umělecké instalace.

Můžete si zde třeba pohovět v křesle a v myšlenkách stoupat po žebříku do nebe. Nezní to jako báječný recept na dokonalý odpočinek? Moderní umění si se zámeckým prostředím překvapivě dobře rozumí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Alberto s Eugeniem si splnili sen o krásné zahradě, kde je dobře jim, jejich čtyřnohým miláčkům i hostům z celého světa.

Další společnou vášní jižanského páru je láska ke květinovým královnám. „Růží máme stovky, včetně historických,“ pyšní se Eugenio. Zvlášť velkou radost jim dělají ty od Davida Austina. Jsou zdravé, sytě vybarvené, omamně voní a nakvétají dlouho a opakovaně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pokud jste i vy nadšení růžaři, milovníci romantiky a současného umění či starožitností, jimiž je interiér zámeckého hotelu prošpikován, anebo hledáte pohádkové kulisy pro veselku, pak sem určitě zavítejte!

Reklama

Související témata:

Související články

Oáza klidu ve venkovské zahradě

Jen malý kousek od našich hranic, v srdci vinařského kraje Weinviertel v Dolních Rakousích, vzkvétá zahrada, která k tomu, aby nás okouzlila, nepotřebuje víc...

Žirečská zahrada probudí všechny smysly

Bylinky jsou duší zahrady Josefa Kamela, která kvete a voní v sousedství barokního zámku Žireč, necelých pět kilometrů od města Dvůr Králové nad Labem.

V království ticha a hortenzií

Pod jihočeským nebem ožila kapitola z romantické knížky, jejímiž autory jsou hrnčíři Ludmila a Lubomír Klimešovi. Stačí jeden pohled a hned je všem jasné, jaké...

Výběr článků

Načítám