Hlavní obsah

Žirečská zahrada probudí všechny smysly

Právo, Adéla Mclintock

Bylinky jsou duší zahrady Josefa Kamela, která kvete a voní v sousedství barokního zámku Žireč, necelých pět kilometrů od města Dvůr Králové nad Labem.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vůně a klid. V meditační bylinkové zahradě Josefa Kamela v Žirči pookřeje na duši i na těle každý, kdo sem zavítá.

Článek

Bezbariérová zahrada s barokním kostelem sv. Anny na obzoru je útulně schoulená za zdmi vysloužilého pivovaru. Směrem k zámeckému parku jí meze klade působivá oranžerie.

Každý, kdo sem vstoupí, ať jsou to pacienti trpící roztroušenou sklerózou ze zdejšího Domova svatého Josefa, či turisté, cítí pohodu, klid a mír.

Cítí také všudypřítomné léčivky a koření ovoněné exotickými dálkami i vzpomínkami na prázdniny u babičky.

Inspirace rajskou zahradou

Na počátku všeho byla vize vedoucího zahrady Jana Lonce. „Ve snaze vytvořit něco, čím budeme užiteční pro okolí, jsme došli k nápadu založit meditační bylinkovou oázu. Jméno nese po misionáři Josefu Kamelovi. I on se věnoval bylinkám a charitě,“ líčí Jan.

Oáza klidu ve venkovské zahradě

Zahrada

Cíl byl jasný: vtěsnat sem všechny oblíbené, zajímavé a spolehlivé rostliny, s jejichž pomocí člověk pookřeje na těle i na duši.

Vznikl pomyslný obraz rajské zahrady, kde každá rostlina má své místo, kde vládne souhra a vzájemná pomoc.

Encyklopedie vůní

Středomořím vonící douška mateří, citrusová meduňka, osvěživá máta, kořenitý řebříček, coca-colový pelyněk, maggi libeček, mýdlová levandule…

I kdybyste tudy prošli třeba tisíckrát, všechny ty omamné vůně si vás pokaždé znovu podmaní. Některé bylinky vypouštějí obláčky aromatických silic, jakmile se na ně usměje sluníčko.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ve víru květů. Při pohledu do záhonů máte pocit, že je v nich obsažená celá encyklopedie rostlin.

Mnohé jiné ale chtějí, abyste se jich nejdřív jemně bříšky prstů dotkli. Jen si musíte dávat pozor na žihadla. Jakmile totiž rozkvetou polštáře tymiánu, dobromysli, yzopu a šalvějí, stávají se záhony středobodem života medonosných včel.

Bohatství nektaru opylovačům nabízí také srdečník obecný (Leonurus cardiaca). Hluchavkovitá léčivka ze Sibiře, která se cení pro své zklidňující účinky na nervy a srdíčko, nebývá v zahradách často k vidění, přitom je tuze pěkná a kvete celé léto. Výborně se doplňuje s běžnými trvalkami.

Famózní magenta v jarních květech

Zahrada

Ostatně i záhony tady v Žirči jsou fúzí užitečných bylinek a květin pěstovaných pro okrasu. Díky tomu se můžeme kochat triádou složenou ze stříbrolistého pelyňku, fialové šalvěje lesní a bílých kopretin.

Jedničku s hvězdičkou zasluhuje také tandem meruňkového řebříčku s korálově růžovou lupinou.

Chutě a vitaminy

V osazenstvu poklidného prostoru, kam slunce svítí celý den, nechybějí máky, slézy, svatoliny, mařinky, pupalky, maralí kořen ani řimbaba s vysokánským kozlíkem lékařským. Část bujné vegetace našla zázemí v rabátcích podél zdí natřených petrklíčovou žlutí.

Ostatní si hoví v geometricky uspořádaných ostrůvkovitých pelíšcích vystlaných slámou a nechávají se obdivovat návštěvníky, kteří mezi nimi mohou pohodlně korzovat po mlatových pěšinách, dostatečně širokých i pro vozíčkáře.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Postrachové plzáků. Legrační párek indických běžců má zásluhu na tom, že se v zahradě nepoužívá jedovatá chemie.

Ve formálním duchu se nese také zeleninová zahrádka nadopovaná chutěmi a vitaminy. Oči těkají od boubelatých zelných hlávek a výstavních kedluben ke křupavým listům salátu či duhově vybarveného mangoldu.

Před nájezdy plzáků je chrání opeření bodyguardi Hugo a Bára, kteří svou přátelskou povahou přispívají ke zdejší rajské pohodě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Oáza klidu ve venkovské zahradě

Jen malý kousek od našich hranic, v srdci vinařského kraje Weinviertel v Dolních Rakousích, vzkvétá zahrada, která k tomu, aby nás okouzlila, nepotřebuje víc...

Výběr článků

Načítám