Hlavní obsah

Exotický kalokvět miluje slunce

Právo, Adéla Mclintock

Přes svůj cizokrajný původ je kalokvět (Agapanthus) neboli africká lilie spolehlivá nádobová rostlina, která nám o prázdninách naservíruje spoustu hezkých chvilek.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Klenoty z Afriky. Aby se kalokvět (Agapanthus) dobře vyvíjel, nesmíme jej nechat žíznit, hladovět, odpírat mu slunce a dopustit, aby se ho dotkla berla mrazilka.

Článek

Byť pochází z čeledi, kam patří také narcis s česnekem, objevuje se častěji na stránkách zahradnických katalogů než v zahradách.

Pojďme to změnit a poznat jej blíž. Zjistíme, že není důvod zavírat před ním vrátka.

Tajemství dlouhověkosti

Rostliny vídané na pultech zahradnictví se nejspíš narodily v holandské pěstírně, jejich původní domovinou je však nejjižnější část Afriky. Milují slunce, teplo. S mrazem se nekamarádí, proto kalokvěty pěstujeme po způsobu jiřinek. Buď je každý rok v říjnu vyzvedneme ze země, nebo rovnou pěstujeme v přenosné nádobě. Jen tak vydrží desítky let.

Pro přezimování potřebují teplotu mezi 5 až 15 °C. Stálezeleným druhům dopřejeme světlo ve skleníku nebo u okna v garáži. Opadavé snesou tmu ve sklepě.

Květy v barvách oceánu

Ač se snaží zapůsobit mechově zelenými trsy hlaďounkých řemenitých listů, největší šanci pro získání našich sympatií má kalokvět v době letních prázdnin, kdy ho zdobí střapaté bambule květů. Ty se podle druhu skládají ze zvonečků, nálevek či trubiček, které se otevírají postupně.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vysoký a vyšší. Kalokvět měří okolo 1 m a vzdušný sporýš až jednou tolik. Jeden s druhým výborně vychází i co do tvaru a barvy.

Paletu odstínů si vypůjčily od oceánu. Zračí se v nich temné hlubiny, bledé vlnky i mořská pěna. Květenství jednou dlaní neobejmeme, jak jsou velká. Hrdě se vystavují na bezlistých stvolech vysokých asi 1 m. Ve skutečnosti je máme k očím ještě blíž, když připočteme výšku květináče.

Fazónu drží až do září. Později nás zaujmou tobolkovitá plodenství. Neobdivujeme je ale příliš dlouho. Zrání semen rostlinu vyčerpává, a tak uděláme nejlépe, když odkvetlé stonky odstraníme co nejdřív.

Rok od roku hezčí

Pro spokojenost kalokvětu jsou důležité tři věci – aby netrpěl žízní, nehladověl a nezdržoval se ve stínu. Vyhlédneme místo, kam svítí slunce od rána do večera.

Substrát přes léto udržujeme mírně vlhký a od dubna do září ho dvakrát do měsíce obohatíme živinami. Ideální je hnojivo pro rajčata se zvýšeným obsahem draslíku.

Kdy budou rostliny chrlit jeden květ za druhým? Při výsadbě a pak s každým dalším přesazením přibližně ve čtyřletých intervalech vždy volíme jen o číslo větší květináč. Pokud totiž kořeny najdou příliš volného místa, přimějí rostlinu, aby věnovala pozornost jim a odloudí ji od kvetení. Jak míjí čas, kalokvět houstne, bohatěji nakvétá a srší exotickým půvabem.

Zhruba po čtyřech letech ho můžeme prvně rozebrat na jednotlivé růžice, a tím si ho namnožit. Ozdobí nejen terasu, ale také molo u jezírka, prostor u lavičky nebo domovních dveří.

V záhonu mu to mimořádně sluší s růžemi, rozevlátými sporýši (Verbena bonariensis) a fenyklem či s okrasnými trávami.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysejte si voskovku s květy v barvě borůvek

Máte chuť vnést do zahrady něco nového, ideálně neobvyklého, co se hned tak neokouká? Vysejte voskovku, která ze škatulky tuctových kytek vystupuje díky svým...

Chrpa horská potěší svými květy dvakrát

Kus nebe, chrpa zářivá se čtveračivě usmívá… Takto trefně skromnou květinu vylíčil Jaroslav Vrchlický v básni Polní kvítí. Stejně hravě a nenuceně jako polní...

Náprstník je náruživý cestovatel

Světem se nejraději toulá svobodně a zcela po svém. Dravě se množí a libuje si i na nevábných místech. Vlastně bychom o náprstníku mohli směle prohlásit, že je...

Výběr článků

Načítám