Hlavní obsah

Aloe je ideální parťák pro zapomnětlivé

Právo, Adéla Mclintock

„Konečně ta pravá!“ pomyslí si každý, kdo v honbě za kytkou skromných kvalit natrefí na aloe. Čím nedbalejšího opatrovníka tahle cizokrajná kytka má, tím je spokojenější a zdravější.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Exotické aloe promíjejí opomenutou zálivku. Kdo se konvičkou ohání moc často, tomu dlouho nevydrží.

Článek

Lenost, zapomnětlivost – to jsou člověčí nedokonalosti, které už skoncovaly se životy mnoha pokojových rostlin.

Aloe je však jiná. Blaženě se zelená v suchu, o hladu i v příšeří. Představíme vám tři druhy, které jsou k dostání na každém rohu. Dokonce i v supermarketu.

Aloe vera

Proslulou aloe pravou charakterizují štíhlé, až 45 cm dlouhé listy. Trčí přímo ke stropu nebo mírně do stran. Mají špičaté vrcholy a po stranách spoustu trnů, až se člověk oklepe hrůzou.

Ve skutečnosti je to však kytka k pomazlení. Trny jsou jako z gumy a listy naducané jako polštář. Uvnitř skrývají průsvitnou gelovitou dužninu, z níž vytéká hustá šťáva.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sukulentní listy aloe pravé obsahují šťavnatou dužninu s hojivými účinky.

Jak šťáva, tak dužnina, kterou můžeme z uříznutého listu vydlabat lžičkou a rozmixovat s kapkou olivového oleje, se od nepaměti používají k hojení drobných ran a ke zklidnění kůže zarudlé od sluníčka nebo komářích štípanců.

Pro spravedlnost dodáme, že stejně léčivou silou oplývá aloe stromkovitá (A. arborescens), která s tou pravou tvoří skvělý tým v pokoji i ve skleníku. Pozor, zahrneme-li je do domácí apotéky, nesmíme je krmit chemií!

Aloe x nobilis

Všechny kaktusy patří mezi sukulenty, ale ne všechny sukulenty řadíme mezi kaktusy, byť k tomu vzhledem svádějí. Příkladem je tento kříženec, který vypadá, jako by si na něm vylámal zuby žralok.

Ostré, mléčně bílé trny, jimiž jsou listy zhusta poseté, vyčnívají ze všech stran, tak jako u kaktusu. Aloe x nobilis je však každým coulem sukulent. Chybějí jí totiž areoly (vystouplé podušky pro trny).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Aloe x nobilis skládá široké listy do mohutných růžic. Působí velmi dominantně. Listy jsou ze všech stran poseté trny připomínajícími žraločí zoubky.

Po svých rodičích A. perfoliata a A. brevifolia zdědila krátké, tuhé, u báze velmi široké dužnaté listy s nádechem domodra, úpravně poskládané do růžic vázovitého tvaru.

To, co růžice vysoké okolo 20 až 35 cm nepobraly na hustotě, to získaly na váze, proto bývají vratké a častým přesouváním trpí.

Adventní koulovačka bez sněhu

Jak na to

Aloe Black Gem

Díky tomuto prckovi může čerpat zelenou energii i ten, kdo se nechce dělit o prostor s monsterami či lipkami. Na parapetu nezaclání závěsům, ochotně vyplňuje mezery mezi knihami na polici, místo pro něj se najde dokonce i na umyvadle nebo nočním stolku.

Navzdory prodejnímu rodovému názvu nejde o čistokrevnou aloe, poněvadž v pletivech kolují navíc geny příbuzné havorcie (Haworthia).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Aloe Black Gem se díky drobným parametrům vejde takřka všude. Snadno se množí z bočních růžic.

Zakrslého ježka zdobí smrkově zelené, na slunečném místě do bronzova šmrncnuté listy, dosahující sotva délky prstu na ruce. Nevyrůstají jednotlivě, nýbrž v pevných, těsně k sobě semknutých růžicích.

Pokud překročí hranice vymezené okrajem květináče, jednoduše je vyrýpneme. Rostlině to neublíží.

Tip na dárek

Nenáročné aloe udělají radost i jako dárek. Kdo chce být úplně dokonalý, obleče květináč do slušivého kabátku a zastrčí do něj štítek se jménem rostliny a návod na pěstování.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Aloe vera neboli aloe pravá se tváří výhrůžně. Na dotek je však příjemně hladká a měkká. Hojně odnožuje.

Pravidla pro jejich přežití
Životní elán je neopouští ani při dlouhodobém suchu, což z nich dělá ideální kytky pro světoběžníky a chalupáře.
V teplé části roku je zavlažujeme jednou za dva až tři týdny a občas přihnojíme.
V zimě pauzu mezi mírnými zálivkami prodloužíme na měsíc až dva. Po tu dobu čerpají vláhu nasyslenou v listech.
Aby pěstování neskončilo fiaskem, nesmíme rostliny přelít nebo vystavit mrazu. Tolerují chlad v předsíni, ložnici či ve skleníku, kde teplota neklesá pod 10 °C.
Netouží po přímém slunci. Nelíbí se jim, jak je okrádá o svěže zelené vybarvení. Nejlépe se cítí na rozptýleném světle, i dál od okna. Do úplného šera však aloe nepatří! Prořídly by a přestaly by tvořit boční růžice vhodné k množení. A to by byla škoda.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se paznehtík zapsal do dějin umění

Stvořením paznehtníku nám příroda potvrdila své výtvarné nadání. Dokonalé rysy téhle unikátní trvalky inspirovaly k tvorbě umělce už v období antiky.

Výběr článků

Načítám