Hlavní obsah

Adventní koulovačka bez sněhu

Právo, Adéla Mclintock

Dumáte, jak letos o Vánocích stylově vyšperkovat domov a neutratit přitom celou výplatu? Využijte koule z polystyrenu a materiál, který vám při procházce zahradou cvrnkne do nosu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zavěšené koule, omotané světelným řetězem, se odrážejí v zrcadle a zdvojnásobují svůj slavnostní ráz.

Článek

Dekorace na stůl, závěsné ozdoby či uvítací adventní věnec. To je jen několik možností, co můžete z lehce dostupných surovin vyrobit vlastníma rukama a podle své fantazie.

Budete potřebovat aranžérské tvarovky z polystyrenu ve formě koule. K dostání jsou ve výtvarných potřebách za pár korun a v různých velikostech. Ty o průměru 8 a 10 cm se vejdou akorát do dlaně, takže práce s nimi jde pěkně od ruky.

Dále špendlíky buď obyčejné, nebo s perlovou či jinak zdobenou hlavičkou, nůžky a rostlinný materiál s dobrou krycí schopností. Nejlepší jsou středně velké, poddajné stálezelené listy. Čerstvé, nikoli sušené!

My jsme zvolili listy břečťanu (matně zelené s bledými žilkami), cesmíny (sytě zelené s vysokým leskem), kohoutku věncového (stříbřité, semišově plstnaté), šalvěje lékařské (mentolově zelené, aromatické) a buku lesního (ryšavě hnědé).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nepotřebujete jmění. K nejkrásnějším patří dekorace, které vytvoříte za pár korun vlastníma rukama. Spoustu materiálu najdete na zahradě.

K dozdobení se hodí květy hortenzie a plody skalníku, jeřábu či cesmíny. Pokud už je sezobali ptáci, můžete použít hvězdičky vykrojené z pomerančové kůry nebo třeba voňavý badyán.

Hotové koule krásně vyniknou v ploché míse na podestýlce z mechu a voňavých větviček cypřišku nebo túje, které neopadávají a dlouho si drží svěží barvu.

Naaranžovat mezi ně můžete také haluzky porostlé lišejníkem, šlahouny modřínu, šišky i vánoční dekorace ze skla či slámy.

Růžové a fialové květy, které bohatě zdobí podzimní záhony

Zahrada

Proměna v ozdoby k zavěšení na stromeček, kliku nebo třeba na zrcadlo si žádá jen připevnění drátěného poutka. Pevný drátek dlouhý 8 až 10 cm v půlce ohněte a oba konce zasuňte co nejhlouběji do středu polystyrenové koule. Nakonec jím provlečte bavlnku nebo pentli.

Z koulí vyrobíte také uvítací věnec na dveře či za okno, jehož originalitu ocení nejen hosté, ale i kolemjdoucí na ulici. Jednoduše je navlékněte na silný drát jako korále, stočte do kruhu, konce drátu spojte a v místě spoje uvažte slavnostní mašli.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Uvítací věnec vznikl z koulí navlečených na drát. Vyjímat se bude dobře na dveřích i za oknem.

Postup výroby
1. Z listů odstřihněte řapíky.
2. Přiložte první list k polystyrénové kouli a přišpendlete ho. Špendlíky zapichujte zešikma, aby se jimi listy neprovlékly.
3. Postupně přikládejte další listy tak, že se jejich okraje vždy o několik milimetrů překryjí.
4. Až bude koule obalená ze všech stran, přišpendlete k ní plody či květy buď jednotlivě, nebo v různých obrazcích. Květy hortenzií lze použít místo listů a pokrýt jimi celou kouli.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pěstujte stromy s přidanou hodnotou

Nejlepší okamžik k zasazení stromu byl před dvaceti lety. Druhý nejlepší je teď, praví čínské moudro. Jaký druh ale vybrat? Nejlépe takový, který krom našich...

Dvě tváře kosa černého

Není zahrádky na vsi ani ve městě, není sadu nebo parku, aby se tam neukázal kos. Má kvality nóbl chlapíka a pěveckého génia, nebo je to bezostyšný drzoun...

Zahrada jako křišťálový palác

Mráz vládne drsnou rukou, prstíky má však jemné a zručné jako klenotník. Neohání se zlatem ani drahým kamením, k tvorbě křehkých detailů mu stačí voda z nebe.

Výběr článků

Načítám