Hlavní obsah

Pryšec nádherný - nezapomenutelný symbol Vánoc

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmanitý rod pryšců nabízí krom působivých zahradních trvalek i jeden ze symbolů Vánoc. Jmenuje se pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima), ale nikdo mu neřekne jinak než vánoční hvězda. Jak o rostlinu správně pečovat? A je vánoční hvězda jedovatá? To vše a další zajímavé informace se dočtete v následujících řádcích.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jméno hosta, vánoční přání nebo třeba verš lze křídou vepsat do okénka na porcelánové dóze, vymalovaného tabulovou černí. Osobitý styl mají i další dvě nádoby ze staré apatyky.

Článek

Hvězdovitě uspořádané vrcholy, které se pyšně nesou na pevných stoncích a okouzlují barevností, nejsou květy, nýbrž různě velké listeny. Teprve když se podíváme pořádně zblízka, objevíme mezi nimi nenápadné kvítky.

Ač by tahle svůdná kytka neudělala ostudu ani v pytli od brambor, málokdo odolá svátečně laděnému aranžování, k němuž nás inspiruje.

Barvy pro každý styl

Pro listeny je typická zářivá červeň, která v kombinaci se zelenou umocňuje výzdobu v tradičním stylu. Majitelé moderních příbytků ocení střídmou eleganci odrůd ve sněhobílém či krémovém provedení.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Hebký kožíšek. Listeny v barvě lásky šíří spokojenou, útulnou náladu. Tu navíc umocňuje kožešinová manžeta odstřižená z vysloužilých rukavic a dozdobená kontrastně vybarvenou mašlí ze saténu.

Hravě růžové hvězdy báječně ladí se zlatými doplňky, listenům v tajemných tónech purpuru zase lichotí stříbro. Ještě větší zábavu při aranžování nabízejí odrůdy s pestrými listeny, které vypadají, jako by je někdo postříkal malířským štětcem.

Adventní symbol - vánoční hvězda - nesnáší zimu; Zdroj: Novinky.czVideo: Novinky

Na kmínku, nebo mini?

Zatímco ve své domovině pod mexickým sluncem natahuje větve do výšky menšího stromu, u nás je nejčastěji k dostání jako kompaktní nádobová rostlina, kterou nepřehlédneme v květináči na nábytku ani v truhlíku na parapetu.

Na podlaze může směle konkurovat nazdobenému stromečku hvězda s tvarovanou korunou na kmínku vysokém až 1 m.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sexy pár. Krémové listeny neztrácejí nic ze svého půvabu vedle jmelí přikrášleného stříbřenkou. Dvojice v květináčích vymóděných motýlkem a síťovanou punčoškou oživí Štědrý den i Silvestra.

Zvláštní kouzlo mají miniatury se stonky sotva delšími než ukazováček. Stylově dotvářejí prostřený stůl, ať už jednotlivě, nebo v početné skupině usazené v míse či na podnosu.

Pozor na mokro a chlad

Stojím v průvanu a je mi chladno. To se nám rostlina snaží říct, když jí náhle začnou opadávat listy. Aby nenastydla cestou z obchodu, pořádně ji zabalíme do papíru. Doma pro ni vybereme světlé, teplé místo, pokud možno dále od ústředního topení. Stejně reaguje na vyschnutí kořenového balu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Mezi motýly. Křehký půvab motýlích křídel povedeně sekunduje exotickému původu ušlechtilého pryšce. Něžná kombinace člověku zaručeně zvedne náladu v tmavých zimních dnech.

Obecně pryšce suchu dobře odolávají. Pokud je zavlažíme dřív, než z nich zbude suché roští, vzpamatují se. Horší je to s přelitím. Stojí-li dlouho v mokru, uhynou. Ideálně by zemina, ve které vánoční hvězda roste, měla být na dotek stále mírně vlhká. Hnojení není potřeba.

Nepřehlédnutelná dekorace

Vánoční hvězda, aby k sobě připoutala pozornost, nepotřebuje příkrasy. Když ji ale oblékneme do šmrncovního kabátku v kombinaci černé a bílé, bude nás čas strávený v její společnosti bavit ještě víc.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Džbánek na mléko, opásaný pruhem koženky a vesele puntíkatou stuhou, vtipně zastupuje roli tradičního závěsného košíku a aranži dává jiný rozměr. Hvězda je v něm usazena i s květináčem.

 Je vánoční hvězda jedovatá?

S jedovatostí vánoční hvězdy to není tak „žhavé”, jak se občas traduje. Přestože míza a latex mnoha rostlin rodu pryšec skutečně velmi jedovaté jsou, toxicita poinsettie je spíše slabá. Její latex může způsobit u citlivých lidí alergickou reakci, lehce dráždí pokožku a při požití může vyvolat průjem a zvracení.

Rostlinné šťávy ale mohou při kontaktu s okem způsobit dočasné oslepnutí.Proto je i přes relativně mírnou jedovatst dobré s rostlinou manipulovat opatrně a nejlépe v rukavicích.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zajímavost: Dle pokusů by dítě o váze necelých 25 kg muselo sníst 500 listů, aby se nahromadilo dostatečné množství jedu, které by mu mohlo uškodit. Studie Univerzity v Ohiu neprokázala žádné problémy ani při extrémních dávkách.

Reklama

Související články

Pro ostřice se najde místo v každé zahradě

Ve větru se melodicky ozývají a nakrucují jako trávy. Dokonce i tak vypadají. Mnohem blíž však mají k vlhkomilnému šáchoru. Seznamte se s ostřicemi (Carex),...

Obdélníková zahrada třikrát jinak

Manželé Radka a Ian z Oslavan u Brna by rádi trávili více času na své zahradě, které nyní dominuje trávník s nahodilou směsicí dřevin. Chybí jim tu ale barvy,...

Výběr článků

Načítám