Hlavní obsah

Ze Sokolího hnízda je výhled hned do tří států

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horskou chatu ve výšce 3000 metrů nad mořem na hoře Powder Mountain v americkém Utahu navrhli architekti z italského studia Obicua. Pojmenovali ji příznačně The Kinii. To totiž v jazyce místních indiánů znamená Sokolí hnízdo. Výhled z chaty je nejen do všech světových stran, ale za dobrého počasí je vidět do tří amerických států.

Foto: Luigi Filetici

Dům na vršku kopce má výhled na všechny strany.

Článek

Horská chata, kterou architekti navrhovali pro soukromého klienta, je přehlídkou jejich umu a schopnosti zakomponovat stavbu do přírodního prostředí tak, aby v něm působila co nejpřirozenějším dojmem a napáchala co nejméně škod.

Její autoři se totiž rozhodli dodržovat přísné požadavky pro certifikaci zelených budov LEED, která má striktní podmínky už jen na ohleduplnost výstavby objektu vůči okolnímu prostředí.

Dům zabírá na pozemku minimální plochu a také má relativně kompaktní objem, aby docházelo k co nejmenším ztrátám tepla. Stavba má zelenou střechu, její tvar je pokračováním profilu pozemku. Zároveň terasy chráněné mohutnými přesahy poskytují příjemné závětří v období mrazivých větrů, o něž v místě není nouze, a stíní i před intenzivním UV zářením.

Samotný interiér domu je rozdělen do dvou bloků. Jeden je vyhrazen pro děti a také pro hosty, zatímco druhý mají k výhradnímu užití majitelé. Propojujícím prvkem obou částí domu je pak velká hala sahající přes dvě podlaží a propojující vertikálně obytné místnosti s ložnicemi.

Dům s celkovou plochou podlah 550 m² má interiér obkládaný dřevem z cedru, zatímco fasády jsou pokryté leštěným kovem. Italští architekti ve svých projektech nikdy nezapomínají na své domovské tradice, a to ani v projektech realizovaných v zahraničí. V tomto případě svou domovinu připomínají prostřednictvím na míru navrženým a v Itálii vyrobeným nábytkem. Stejný původ má i většina povrchů použitých v domě.

Anketa

Líbí se vám obklady fasád z falcovaného plechu?
Ano, vypadá to dobře.
29,7 %
Na určitých typech staveb to vypadá pěkně.
23 %
Nevím.
1,6 %
Spíše ne.
3,5 %
Ne, to se mi nelíbí.
42,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1715 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám