Hlavní obsah

Vila advokáta Josefa Kvíze zaujme různými prolínajícími se střechami

Novinky, Text: Jana Stará, editace: tnk

Rodinný dům advokáta Josefa Kvíze v Moravských Budějovicích má nevšedně řešené střechy. Střídají se na něm jejich různé typy, včetně vysoké stanové střechy s korouhví, které výrazně přesahují stěny budovy a vytvářejí tak motiv zápraží známý z lidových staveb. Výjimečnost a nádech luxusu dodává střeše lesknoucí se glazovaná krytina.

Foto: Archiv publikace Slavné vily kraje Vysočina

Slavná stavba s adresou: Milíčova čp. 530, Moravské Budějovice

Článek

Působivá vila Josefa a Louisy Kvízových byla vybudována v roce 1912 na jižním okraji Moravských Budějovic. Vznikla na území, které bylo později zastavováno rodinnými domy a vilami. Samostatně stojící jednopodlažní vila na kamenném soklu je členitá a tvarově bohatá.

Nepravidelně řešená hlavní jižní strana vily se do ulice otevírá předstupující verandou a třemi velkými, téměř čtvercovými okny dělenými do malých okenních tabulek.

Do jihozápadního nároží je vestavěna jednopodlažní věž, ve které se nacházelo místo pro odpočinek a výhled do okolí.

Foto: Archiv publikace Slavné vily kraje Vysočina

Vilu krášlí decentní dekorace na fasádě.

Fasáda má některé lidové prvky. Spodní část verandy byla podobně jako půdní polopatro dekorována dřevěným obložením. Z bočních stran verandy vedou dveře do zahrady rozprostírající se kolem domu. Nad verandou se zvedá podkrovní patro.

Uspořádání místností bylo řešeno účelně s ohledem na praktické potřeby rodiny. Hlavní vstup do domu vedl malou verandou. Z ní se vcházelo do chodby, tvořené dvěma předpokoji a prostorem se schodištěm vedoucím do podkrovního pokoje pro hosty. Chodba podélně rozdělovala dům na dvě části: reprezentativní, obrácenou do ulice a soukromou, směrem do zahrady.

Část určenou ke společenským účelům tvořila jídelna a obytný pokoj propojený s prosklenou verandou. V protější části se nacházela kuchyň se spíží, schodiště do podkroví, pokoj služebné a na něj navazující pokoj dětí.

Foto: Archiv publikace Slavné vily kraje Vysočina

Vila má prvky zámecké architektury.

Exteriérová podoba vily s bohatou výzdobou ve folklórním duchu se zachovala v téměř neporušeném stavu. Při pozdějších opravách byly setřeny jen nepatrné detaily. To bohužel neplatí o interiéru, ze kterého zmizelo veškeré vnitřní zařízení a změny se dotkly i uspořádání místností.

Ve starší literatuře je za autora Kvízovy vily označován slavný architekt Dušan Samo Jurkovič. Nabízí se srovnání s jeho vlastním domem v Brně. Podle dochované projektové dokumentace je ale skutečným autorem Kvízovy vily vsetínský architekt a stavitel Michal Urbánek. V jeho vsetínské kanceláři působil jako asistent právě Dušan Jurkovič.

Foto: Archiv publikace Slavné vily kraje Vysočina

Z obývacího pokoje je vstup přímo na prostornou verandu.

Stavba po dokončení představovala nejreprezentativnější a nejhonosnější vilový dům ve městě. Jde o stylově ojedinělou stavbu nejen v Moravských Budějovicích, ale i v širším regionu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám