Hlavní obsah

Titul Grand designér roku má duo Herrmann a Coufal za předměty pro každodenní život

Novinky, Kristýna Křížová

Patnáctý ročník klání Czech Grand Design má své vítěze. Jsou jimi Eduard Herrmann a Matěj Coufal. Vítěze jednotlivých kategorií i absolutní vítěze napříč kategoriemi, letošní držitele ocenění Grand designér, odhalili pořadatelé ve středu večer při slavnostním vyhlášení v přímém přenosu ČT art. Z dvaceti čtyř finalistů tak vzešli ti nejlepší v osmi kategoriích.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Designéři Herrmann a Coufal a jejich osvětlení s názvem Capsule navržené pro firmu Lucis.

Článek

Tvůrci měli letos šanci získat ocenění za nejlepší počin v oblasti produktového designu, módy, šperku, fotografie, grafického designu a ilustrace. Mohli se stát i objevem roku nebo získat cenu Designér roku – Cenu Ministerstva kultury ČR. Cenu udílí Akademie designu ČR.

Letos bylo na ceny nominováno více jak osmdesát projektů, ze kterých vzešli finalisté, a následně i vítězové. Oceněná dvojice Herrmann a Coufal získala titul Designér roku i Grand Designér roku.

Nejlepší designérské duo navrhuje běžné předměty do domácností

Designéři pravidelně uvádějí na scénu několik nových produktů z oblasti nábytku, letos má duo prestižní titul za svítidla Lift, Tension a Balance DIY projekt pro Hornbach, svítidlo s názvem Capsule pro Lucis a skříňku Roletta navrženou pro Futuro.

Tématem jejich tvorby jsou nejen běžné věci každodenního života jako věšáky, lampy, police, stolky a židle, ale například i kompletní informační systémy měst.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, Hornbach

Lampa s názvem Balance od dua Herrmann a Coufal

Speciální kategorií v soutěži je Síň slávy. Do ní byl za celoživotní tvorbu uveden český architekt, designér a profesor Jiří Pelcl. Ten patří mezi nejvýznamnější porevoluční osobnosti naší kultury. Svědčí o tom i jeho plánovaná retrospektivní výstava v Moravské galerii v Brně.

Zabodovaly české textilie z Tkalcovny Kubák

V kategorii Výrobce roku mají cenu Tkalcovny Kubák s prací pro studia Durch Duo a Ihor. Rodinná firma ze Strmilova se zaměřuje hlavně na bytový textil vyráběný z přírodních materiálů.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, Filip Kubák

Tkalcovna Kubák si vysloužila cenu za své působivé textilie.

Pro letošní ročník je typické, že řada tvůrců se pustila do svých osobních projektů, na které by za normálních okolností nebyl čas a prostor.

Výsledné návrhy jsou proto hodně precizní a svědčí o touze designérů dál navrhovat užitečné předměty pro zlepšení lidského života.

Objev roku vynesly akustické panely sloužící i jako osvětlení

Úspěchy nových tváří designérské scény tradičně představuje kategorie Objev roku. Letos je oceněno Lappa studio s působivými akustickými LED panely Eclipse.

Povrchové textilie panelů jsou potištěny ve vkusných a decentních jemných barvách. Během dne je zhasnutý panel elegantním doplňkem interiéru, v noci se stává funkčním osvětlením.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, Vojtěch Veškrna

Lappa studio navrhlo minimalistické akustické panely Eclipse, ze kterých je v noci osvětlení.

Podoba ceny pro vítěze Czech Grand Design je každý rok v rukou Grand designéra předcházejícího roku. Loni zvítězila designérka Lucie Koldová, která nyní dala novým cenám podobu netradičního zrcadla.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, Michaela Karásek Čejková

Lucie Koldová zvolila podobu zrcadla. To má symbolicky odrážet každoroční práci designérů a zároveň nabízí možnost vidět dopad své práce a sebe sama.

S ohledem na vývoj pandemie proběhl ceremoniál jen na televizních obrazovkách a bez fyzicky přítomných hostů a designérů. Práce všech finalistů a vítězů představuje výstava Best of: 2020 ve veřejném prostranství pražské Kampy až do 10. května 2021.

Vítězové v ostatních kategoriích

Designér šperku roku

  • Zdeněk Vacek, kolekce šperků nazvaná Báze

Módní designér roku

  • Jakub Polanka s kolekcemi s názvy F/W 2020 a S/S 2021

Fotograf roku

  • Fotografky ze Shotby.us nominované za spolupráci s časopisy, fotografie pro Prague Pride a Project Sapience aj.

Grafický designér roku

  • 20YY designers, vizuální identita pro Muzeum literatury

Ilustrátor roku

  • Veronika Vlková a Jan Šrámek, ilustrace dětské knihy Apolenka z modrotisku

Reklama

Související témata:

Související články

Letošku vládnou odstíny žluté a šedé

Institut Pantone již 20 let každoročně vyhlašuje barvu, která udává trendy v módě, designu i běžném životě. Pro letošní rok společnost Pantone udělala výjimku...

Výběr článků

Načítám