Hlavní obsah

Ceny Czech Grand Design ohodnotily dlouholetou tvorbu Květy Pacovské

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos poprvé za čtrnáct let existence soutěže Czech Grand Design bylo ocenění udělováno kvůli koronavirové epidemii v jiné podobě a slavnostní večer byl ke zhlédnutí jen on-line na programu ČT art, a to 29. dubna večer. Grand designérkou roku 2019 se stala Lucie Koldová. Do Síně slávy byla uvedena výtvarnice Květa Pacovská.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Do síně slávy letos vstupuje Květa Pacovská, která se zapsala do dějin umění i designu.

Článek

Ceny Czech Grand Design byly předány a představily nejlepší designéry a jejich práci. Vzhledem k trvajícím opatřením byli letos vítězové vyhlášeni formou dokumentárního pořadu v režii Tomáše Luňáka. Trofeje za rok 2019 byly rozdány za nejlepší počiny například v kategoriích design, móda, šperk, fotografie, ilustrace a grafický design.

Kromě ocenění vítězů z celkem osmi kategorií a vyhlášení hlavní ceny uvádějí organizátoři Czech Grand Design každoročně významnou osobnost oboru do Síně slávy za celoživotní přínos. Letos je jí jednadevadesátiletá malířka, sochařka, grafická designérka a umělkyně Květa Pacovská.

Absolutní vítězkou ročníku se stala Lucie Koldová

Mladá designérka Lucie Koldová si v soutěži zopakovala úspěch z roku 2012, a stala se tak v historii soutěže úplně první držitelkou dvou titulů Grand designér roku.

Jen málokdo z českých designérů má na svém kontě tolik tuzemských i mezinárodních úspěchů jako Lucie Koldová, designérka stejnojmenné značky a kreativní ředitelka Brokis. Její nábytek s názvem Manta ostatně letos získal prestižní ocenění Red Dot.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Židle Celine od Lucie Koldové je méně známým kouskem z její tvorby.

„Úspěch Lucie Koldové v roce 2019 byl natolik fenomenální, že se stala v historii Cen podruhé Grand designérem,“ uvedla členka Přípravného výboru Czech Grand Design a ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Bodovalo i designérské duo Master & Master

Nejlepším výrobcem roku a vítězem Ceny Design pro export byla zvolena firma Master & Master původem ze Zábřehu na Moravě, která loni uvedla kromě židle Cocon od Lucie Koldové také lavičku Steps dvojice Herrmann & Coufal.

Kreativní nábytek mladých designérů září na mnoha designových přehlídkách.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Designérské duo Master & Master ve složení Ondřej Zita a Luděk Šteigl proslulo policovými systémy a stoly. Věhlas se teď dostává i jejich židli Cocon.

Každý z vítězů získává jako vždy originální trofej. Ta letos nese název Kus snu a speciálně pro klání Czech Grand Design ji navrhla Tereza Rosalie Kladošová.

Ostatní vítězové soutěže Czech Grand Design

  • Módní designér roku - Jan Černý / kolekce A/W 2019, redesign tenisek Prestige X Jan
  • Designér šperku roku - Eliška Lhotská / kolekce So
  • Grafický designér roku - Jan Matoušek / vizuální koncepce výstavy a grafický design knihy Diktátor času: (De)kontextualizace fenoménu Laterny magiky (Kateřina Svatoňová, Lucie Česálková, Národní filmový archiv, FF UK)
  • Fotograf roku - Michaela Karásek Čejková / fotografie kolekce Sadalsuud (Janja Prokić), fotografie pro projekt Czechia, fotografie kolekce To a jen sen (Ester a Josefina), fotografie pro vizuál festivalu Mezipatra
  • Ilustrátor roku - Nikola Logosová / ilustrace pro knihy Pozor doktor! Dějiny medicíny v sedmi dnech (Petr Svobodný, Běžíliška) a Klub divných dětí (Petra Soukupová, Host)
  • Objev roku - Vítek Škop / interaktivní učebnice Vividbooks

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám