Hlavní obsah
Nová knihovna a kulturní centrum vypadají z některých úhlů jako nereálně štíhlý dům. Foto: Rasmus Hjortshøj - COAST

Tak úzký dům jste ještě neviděli. Budete mít pocit, že vás šálí zrak

Návštěvníky kodaňské čtvrti Tingbjerg čeká velký šok při cestě jednou z místních ulic. Na první pohled to totiž vypadá, že tu mají čtyřpodlažní dům široký snad jenom jeden a půl metru. Do takového se ale přece nemůže nic vejít, řekne si turista. Až když popojde do strany, zjistí, jak jej oči šálily – zadní fasáda stavby je protažena do nenápadného klínu, jenž je propojen s místní školou.

Nová knihovna a kulturní centrum vypadají z některých úhlů jako nereálně štíhlý dům. Foto: Rasmus Hjortshøj - COAST
Tak úzký dům jste ještě neviděli. Budete mít pocit, že vás šálí zrak

Čistě technicky vzato, objekt neobvyklého tvaru není samostatnou stavbou, ale přístavbou místní školy. Je s ní spojen špičkou klínu, který vystupuje z její zadní fasády.

Při troše představivosti pak stavba sama prozrazuje, jaký je její účel. Z některých úhlů totiž připomíná rozevřenou knihu. Nejlépe je tato podoba zřejmá při pohledu na její úzké boky, které díky obložení z dřevěných latí evokují stránky knihy.

Čelní prosklená fasáda pak připomíná tzv. kasu, tedy zásobník na litery ručních sazečů v tiskárně. Jednotlivé oddíly odhalují a nabízejí aktivity, které uvnitř budovy probíhají. Dům slouží jako knihovna a kulturní centrum.

Místní obyvatelé tak získali prostor, kde se mohou setkávat při příležitosti nejrůznějších společenských a kulturních akcí, ale také třeba jen na kus řeči. Právě společenský život do doby, než byla knihovna postavena, v dané části Kodaně silně vázl a byla zde i vysoká kriminalita.

Díky knihovně, která ústí do vstupu školy, tak mají místní děti možnost zcela bezpečně přejít z jedné instituce do druhé a dál chodit na nejrůznější kroužky, věnovat se hudbě, četbě a dalším zálibám.

Objekt je ve skutečnosti přístavbou místní školy.

Foto: Rasmus Hjortshøj - COAST

Objekt má tvar klínu.

Foto: Rasmus Hjortshøj - COAST

„Fasáda vypadá tak, jako by se stavba obrátila naruby vystavujíc okolí na odiv spousty svých aktivit. Budova je zamýšlena jako otevřená pozvánka pro lidi, aby vstoupili dovnitř, společně s tím, aby podporovala i pocit bezpečí v daném místě a zároveň aby podpořila unikátní architektonický charakter čtvrti Tingbjerg,“ řekl o centru architekt Dan Stubbergaard, zakladatel studia Cobe.

Právě architektonický výraz stavby je pro autory jejího návrhu velice důležitý. Knihovnu navrhovali do čtvrti, kterou v 50. letech minulého století navrhl velice uznávaný dánský architekt a teoretik Steen Eiler Rasmussen ve spolupráci s krajinářem Carlem Theodorem Sørensenem.

Ti novou čtvrť navrhli jako ucelenou část města s vlastní školou, kostelem a dalším občanským vybavením, kde budovy ze žlutých cihel doplňuje spousta zeleně a kde obyvatelé mají možnost žít v mnohem zdravějším prostředí, než jaké nabízí například centrum metropole.

Architekti ze studia Cobe se na tento ukázkový příklad moderní dánské architektury snažili citlivým způsobem navázat a novou budovu do okolí začlenit tak, aby na jedné straně odpovídala okolnímu modernímu stylu, ale na druhé aby zůstala na dálku dobře rozpoznatelným orientačním bodem.

Anketa
Líbila by se vám taková knihovna ve vašem městě?
Ano, je pěkná.
76.9 %
Knihovna je to pěkná, ale k nám by se nehodila.
9 %
Neumím to odhadnout.
2.5 %
Ne, to by se mi u nás nelíbilo.
8.8 %
My knihovnu nepotřebujeme.
2.8 %
Celkem hlasovalo 17946 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Související články

Výběr článků