Hlavní obsah

Školní budova urazila přes šedesát metrů, aby dosedla na své nové místo

Novinky, Jana Nesvadbová

Ačkoli je škola místem, kam chodí lidé proto, aby se něco nového naučili, v čínské Šanghaji to bylo nedávno naopak. Lidé tam naučili něco nového školu - chodit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Školu v Šanghaji přesunuli o 60 metrů dálVideo: Reuters

 
Článek

Výjimečný pohled se naskytl v minulých dnech obyvatelům čínské Šanghaje. Jedna z místních budov doslova popošla o více než 60 metrů, aby uvolnila místo moderní zástavbě.

Historická budova z roku 1935, jež sloužila původně jako základní škola Lagena, byla na místě, kde město naplánovalo novou zástavbu. Objektu bylo ale příliš škoda na to, aby jej stavební dělníci strhli, a tak se nakonec do práce zapojili technici, kteří pomohli s jejím přesunem.

Škola před dvěma lety „povýšila” na střední, a při té příležitosti byla přestavěna. Její zničení by proto bylo plýtvání v nedávné minulosti vynaloženými penězi.

Pod základy 7600 tun těžkého objektu dělníci pod vedením elektrotechniků instalovali 198 robotických „nohou” s kolečky, které se postupně skrčovaly a zase narovnávaly a popojížděly, takže to z dálky vypadalo, jako kdyby pětipodlažní stavba kráčela. Někdo by ale mohl říci, že s ohledem na použití kol prostě popojížděla.

V každém případě se sama - bez pomoci jiné techniky, jež by ji táhla, či tlačila - posunula takřka o 62 metrů stranou. (Na videu pohybující se jeřáby patří k již zahájené stavbě.)

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zprávu s videem zachycujícím pohyb školy přinesla místní čínská státní televize China Central Television, která rovněž uvedla, že škola nyní projde důkladnou kontrolou a renovací, jež má za účel zakonzervovat blíže nespecifikované historické prvky, které na ní jsou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám