Hlavní obsah

Výstřednější dům hned tak neuvidíte. Pestrou výmalbu najdete úplně všude

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulých dnech se objevil na realitním trhu dům z amerického Texasu, který budou zájemci o koupi na pozemku dlouho hledat. Je to proto, že je částečně pod zemí, a také proto, že vyčnívající kupole je celá pomalovaná tak, aby vyhlížela jako kus přírody. Ovšem velmi romanticky pojaté přírody. Také interiér je celý pestře vymalovaný, a tak lze předpokládat, že na svého kupce bude čekat déle. Zájem vzbuzuje zaručeně.

Foto: Profimedia.cz

Na výmalbě interiéru se podíleli hned tři výtvarníci.

Článek

Dům v texaském Buffalu si nechal na šestnáctihektarovém pozemku v roce 1999 postavit Glenn Young. Od počátku se při jeho stavbě vyhýbal tuctovosti. Prvním krokem mimo běžnou cestu byla volba kupolovitého tvaru stavby. Nespokojil se ovšem s jedinou kupolí, svůj domov vytvořil hned z pěti, které jsou mezi sebou propojené chodbami.

Už to by samo o sobě stačilo k označení neobyčejný domov. Glenn však většinu svého domu uschoval pod povrch země. To, co z jeho příbytku vykukuje, pak nechal pomalovat přírodními výjevy, které objekt částečně opravdu maskují, ale spíše vzbuzují jemný úsměv svou pro někoho roztomilostí, pro jiného naivitou.

Vstupuje se kruhovým otvorem, který ústí směrem k jezírku. Tak trochu připomíná hobití noru, ovšem chybí tu typické dřevěné kruhové dveře, ideálně natřené na zeleno.

Vstup je prosklený a vlastní kovové dveře jsou tradičně obdélníkového tvaru. Host vstoupí do tunelu válcového tvaru, jehož stěny jsou celé vymalovány tak, aby vypadaly jako kamenné.

Bublinový dům by na Marsu nikoho nepřekvapil. Na naší planetě vypadá zvláštně

Tipy a trendy

Chodba příchozího zavede do první menší kupole, která má velice fantaskní výmalbu v živých barvách a kamennou podlahu. Teprve zde jsou hlavní vstupní dveře do domu, tentokrát již dřevěné s prosklenými výplněmi.

Za nimi je již hlavní obytný prostor. Je zde kuchyň, jídelní zóna a obývací část s koženou sedačkou u dřevěného konferenčního stolku s prosklenou deskou. V rohu jsou umístěné stojací hodiny, které s ostatním zařízením interiéru skvěle ladí.

Foto: Profimedia.cz

Americká verze hobití nory...

Foto: Profimedia.cz

Tunel, jímž se přichází do domu.

To, co je ale zde, stejně jako jinde, nejdůležitější, je výzdoba stěn. Přírodní motivy se zde prolínají s optickými iluzemi, které tu zvětšují prostor, jinde se tváří jako falešné dveře, případně imitují rozličné architektonické prvky, třeba výklenky.

Jak uvádí realitní web Realtor, na výzdobě domu se podíleli tři výtvarníci, přičemž každé místnosti vtiskli jiné téma. Návštěvník se tak přesouvá v prostoru i čase.

Jedna z místností je vyvedena ve stylu starověkého Egypta, jiná jako pláž v Acapulcu, další pokoj je v mayském stylu, další nese vděčný motiv mořského světa. Pro koupelnu je zvolen námět antického chrámu.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěné prosklené dveře přivedou návštěvníka do hlavní obytné místnosti domu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z koupelen je zařízena v antickém stylu.

Dům majitel stavěl podle návrhu společnosti Monolithic Domes, s níž také jednotlivé kroky konzultoval. Ne vším se ale řídil. Designéři mu například rozmlouvali pokrývat kupole zeminou a nořit je pod povrch země. K tomu jejich systém není primárně určen.

Glenn měl ale v tento typ staveb naprostou důvěru, a i proto, aby designérům ukázal, že jejich obavy jsou neopodstatněné, zařídil se podle svého.

Nyní po jedenadvaceti letech, kdy je dům na trhu v přepočtu za 50,54 milionu korun, jsou všechny kupole stále v perfektní kondici a jejich statika nikterak netrpí.

Jak upozorňuje realitní agentka Terri Alexandrová, komplex budov dosud nepotřeboval žádné opravy a je doslova bezúdržbový.

Ikonický kupolovitý dům má nový interiér

Tipy a trendy

V domě, jenž má celkovou plochu 278 čtverečních metrů, je možné objevit tři ložnice a dvě koupelny, kromě nich však také meditační místnost, kancelář a samozřejmě spoustu denních prostorů včetně již zmiňovaného obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelnou.

Foto: Profimedia.cz

Každá z místností má své vlastní téma.

Foto: Profimedia.cz

Egyptskému pokoji nesmí chybět sarkofág...

Foto: Profimedia.cz

Jiná místnost má vděčný motiv mořského světa.

Objekt je sice připojený k inženýrským sítím, nový majitel jej ovšem může nechat odpojit a žít zcela nezávisle na nich. Díky generátoru tak vydrží až dva týdny, vodu pak lze čerpat z vlastní studny.

Netřeba dodávat, že už jeho původní kupolovitá konstrukce byla navržena tak, aby odolávala tornádům, v takto podzemní variantě ovšem přečká patrně všechno. Řečeno s jistou nadsázkou, samozřejmě.

Na pozemku jsou místo vlastního domu vidět pouze dvě větší stavby, které slouží jako garáž a kůlna, v nich je také uschováno veškeré technické zázemí stavby. To není překvapivě nijak zvlášť složité.

Stropní větráky zajišťují v interiéru, který nezalévá denní světlo, ale díky malbám si toho člověk jaksi nestihne všimnout, příjemné ovzduší a stejnou teplotu okolo 22 °C ve všech místnostech. Ta je po celý rok na stejné úrovni, takže až na opravdu extrémní výjimky není třeba ani topit, ani klimatizovat.

Anketa

Líbilo by se vám žít v domě pod zemí?
Kdyby byl dům hezký, proč ne?
13,6 %
Možná pobýt nějaký krátký čas. Třeba o dovolené.
18,6 %
Neumím si to moc představit.
5,7 %
Asi moc ne...
11,6 %
Brr! To je jako být pohřben za živa.
50,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1737 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám