Hlavní obsah

Rozevlátá dámská sukně vybízí kolemjdoucí k posezení nebo ulehnutí

Novinky, Jana Nesvadbová

Prostor, kde mohou lidé uprostřed města ulehnout, usednout či se jinak uvelebit, navrhl britský designér Paul Cocksedge. Jeho dílo ve tvaru zvlněné dívčí sukně se jmenuje Please be Seated (Prosím, usaďte se) a užívat si je mohou obyvatelé Londýna ve čtvrti Broadgate.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posezení ve tvaru rozevláté dámské sukněVideo: AP

 
Článek

Instalace je součástí 17. ročníku londýnského Design festivalu, a proto je v ulicích města umístěna pouze dočasně, do 11. října. Nicméně její autor by byl rád, kdyby jeho nápad nalezl uplatnění v nějakém dalším evropském městě.

„To, co jsem navrhl, je místo, kde si můžete lehnout a dívat se na nebe. Jeho účelem je dát lidi dohromady na veřejném místě a vytvářet chvíle společných zážitků,“ řekl designér pro agenturu AP.

Instalace není zajímavá jen svým tvarem, ale také svou udržitelností. Na její výrobu autor totiž využil materiál používaný běžně pro lešení. Prkna, která tvoří pochozí plošiny lešení, totiž musí být podle platné legislativy v pravidelných intervalech vyměňovaná, bez závislosti na tom, v jakém jsou stavu. Často jim ale přitom nic není.

„Vyčistili jsme je, ohoblovali, nařezali a pak je ohnuli,“ popisuje designér.

Nové místo k odpočinku si lidé pracující v okolí rychle oblíbili. Jeho pravidelnými návštěvnicemi se staly například Charlotte Guestová a Hanna Crombieová. „Je to příjemné místo, kam si jít sednout, když je polední pauza, nebo před či po práci. Máte tu místa na sluníčku, místa uprostřed, je to tu prostě pěkné,“ říká Guestová.

Městské posezení si pochvaluje rovněž ředitel festivalu Ben Evans: „Proměnit něco, co většina lidí považuje za bezcenné a ošklivé, v něco hezkého s velkou hodnotou, v něco, co má velký dopad na veřejný prostor ve městě, to je skutečně úžasná proměna.“

Reklama

Související články

Letní chata připomíná maličkou vesničku

Zcela jednoduchému stylu života vychází vstříc letní chata nazvaná Kaggeboda. V oblasti Norrtälje, severně od švédského Stockholmu, ji nechali postavit...

Výběr článků

Načítám