Hlavní obsah

Pořiďte si na zimu správný polštář a peřinu

První skutečně chladné dny jsou obvykle nejlepším upozorněním, že nastal čas na výměnu peřiny a třeba i polštáře. V chladných nocích oceníme peřinu teplejší – tenčí nebo méně hřejivé proto poputují zase na nějaký čas na odpočinek.

Foto: Veba

S blížící se zimou je nejvyšší čas na výměnu peřiny a třeba i polštářů, abychom se příjemně vyspali i v chladných dnech.

Článek

„Pro kvalitní spánek je určitě vhodné rozlišovat peřiny a střídat je podle ročního období. Na základě izolačních vlastností peřin rozlišujeme chladivé, vhodné na letní období a hřejivé, případně až extra teplé termopřikrývky, vhodné na zimní měsíce,“ říká Zuzana Rafajlovičová ze společnosti Jysk.

Tip!
Zajímavou variantou jsou tzv. sety tvořené tenčí peřinou na léto a silnější na přechodné období (jaro a podzim). Na zimu se pak používají obě peřiny zároveň.

Uvažovat o výhřevnosti peřiny čistě podle její tloušťky by ale bylo zavádějící. To, jak moc nám bude pod konkrétní přikrývkou teplo, závisí hlavně na materiálu, jímž je vyplněna. Může to být přírodní materiál, ať již peří, prachové peří, hedvábí, bavlna, či vlna.

Stejně tak to ale mohu být umělá vlákna, z nichž se nejčastěji používají ta z polyesteru. Každý z materiálů je jinak těžký, má jinou nosnost (tj. je jinak načechraný) a také jinak ochotně odvádí od těla pot.

Kdo má problémy s alergiemi na přírodní materiály, nebo se často a vydatně potí, měl by volit raději přikrývky z umělých materiálů. Koho podobné potíže nesužují, může si dopřát přírodní materiály.

Foto: Jysk

Peřiny a polštáře se vyplatí střídat v závislosti na ročním období. Ideální je možnost nechat nepoužívané kusy pěkně vydechnout během doby, kdy není jejich sezóna.

„V každém případě, a zvláště v dnešní době, platí pro polštáře i pro přikrývky, že bychom měli volit výrobky s antibakteriální úpravou. Proto jsou například výrobky Naturtex ošetřeny unikátní technologií Bi-ome, která ničí mikroorganismy a brání jejich vzniku a množení. Tím se snižuje množství roztočů a antialergický účinek zajišťuje zdravý a bezpečný spánek. Tyto vlastnosti nesnižuje ani opakované praní,“ doporučuje Petr Baudyš, vedoucí oddělení kvality Penny.

Foto: Ikea

Těžká přikrývka Odonvide je lehce hřejivá, ovšem při rozměrech 150x200 cm váží 6 kg.

Pod naducanou, antistresovou peřinou
Ke kvalitnímu spánku pak přispívá i psychická pohoda. Pro někoho tak může být přínosem tzv. antistresová přikrývka. „Je to těžká přikrývka, která váží od 6 do 10 kg. Vytváří na vaše tělo hluboký stálý tlak, což vám pomůže uvolnit se a odpočinout si. Díky tomu přispívá k lepšímu spánku. Navozuje pocit, jako by vás někdo objímal – příjemný, uklidňující a obklopující pocit. Vyberte si těžkou přikrývku, která odpovídá 10–15 % vaší tělesné hmotnosti, abyste dosáhli optimálního efektu,” doporučuje Markéta Polcarová, vedoucí interiérová designérka Ikea ČR.
Foto: Penny

Příjemné spaní zajistí polštáře a peřiny Naturtex s trvalou antimikrobiální technologií Bi-ome, která zneškodňuje mikroorganismy.

Polštář vybírejte podle toho, v jaké poloze nejčastěji spíte

Pro kvalitní spánek je důležitý zejména tvar a výška polštáře. Vybrat jej by nemělo být složité. Zamyslete se, v jaké poloze obvykle spíte. Mějte přitom na paměti, že hlava, krk a páteř by měly být během spánku v rovině.

Vyberte si tedy nízký polštář, pokud spíte na břiše, a vyšší, případně z tzv. paměťové pěny, spíte-li na zádech či na boku. Pro spánek na boku je vhodnější tvrdší anatomický polštář, pro spánek na zádech pak středně tvrdý.

Na trhu jsou rovněž ergonomické polštáře pro všechny polohy spánku, pokud chcete další podporu.

Anketa

Měníte si polštáře a peřiny podle ročního období?
Ano, samozřejmě.
22,2 %
Jen peřiny.
36,1 %
Ne, to neděláme.
41,7 %
Celkem hlasovalo 632 čtenářů.

Reklama

Související články

Postel je alfou a omegou každé ložnice

Postel je jednoznačně dominantním prvkem každé ložnice. Jejímu výběru proto věnujte náležitou pozornost! A to nejen pokud jde o design. Pečlivě se zaměřte také...

Co je na světě nejsladší? Kvalitní spánek

Spaní ovlivňuje míra stresu, pohybu a nastavení celého dne. To jsou ale proměnné. Co naopak lze „ukotvit“, je výběr správného lůžka, matrace, roštu, lůžkovin...

Výběr článků

Načítám