Hlavní obsah

Podstata šťavnatosti aneb Když se inspirací pro zařízení bytu stane meloun

O tom, že se japonská architektura zcela vymyká všemu, na co jsme v Evropě zvyklí, není nejmenších pochyb. Bylo to tak historicky a je tomu tak i dnes. Čest této skutečnosti dělá i jeden z bytů v tokijském distriktu Nagatačó. Ani jeho majitelé se totiž nebáli popustit uzdu své fantazii.

Foto: Jan Vranovský

Zelená pruhovaná podlaha odkazuje k předmětu, který nakonec stál celému interiéru modelem – k vodnímu melounu.

Článek

Japonský pár v důchodovém věku byt vlastní od samého prvopočátku, tedy od 80. let, kdy byla dokončena stavba celé budovy. A neváhá se o něj podělit. Díky kompletnímu i částečnému pronájmu pár pravidelně hostí návštěvníky ze zahraničí.

Původní prostor byl ale poměrně tmavý a roztříštěný do řady malých místností, a tak majitelé došli k názoru, že je po všech těch letech čas na změnu.

Pro kompletní rekonstrukci se rozhodli vsadit na britského designéra s japonskými kořeny – Adama Nathaniela Furmana. Možná i proto, že se netají svou oblibou v zářivých barvách.

Radost pohledět

Sto šedesát metrů čtverečních se i se svými třemi ložnicemi a dvěma koupelnami po dvou letech prací kompletně rozzářilo jasnými barvami a stalo se malým manifestem architektury.

Foto: Jan Vranovský

V souladu s filozofií celého bytu je i podlahová krytina v chodbě – pokrývá ji pastelově fialový koberec.

Proměnila se i dispozice bytu – designér se rozhodl prostor více otevřít, pozvedl stropy a dal vzniknout vstupní místnosti s krátkou chodbou vedoucí kolem dvou totožných jednolůžkových ložnic až do velké multifunkční místnosti.

Otevřený prostor na konci hlavního koridoru kombinuje obývací pokoj s kuchyní, vybavenou nepřehlédnutelným kuchyňským ostrůvkem, který zpravidla slouží jako snídaňový bar.

Designové doplňky v barvě roku Very Peri

Tipy a trendy

Hlavní ložnice je i s přiléhající koupelnou umístěna mimo centrální obytný prostor, což majitelům umožňuje zachovat si velkou část soukromí ve chvílích, kdy chtějí skutečně pronajmout jen část bytu.

O melounu

Design interiéru staví na atypických tvarech a především na přítomnosti výrazných barev.

Dechberoucí pestrosti bylo dosaženo díky využití materiálu Hi-Macs, který je charakteristický svou vysokou barevnou stálostí. Kombinací těchto prvků vznikl na první pohled radostný a přitom na výsost funkční prostor pro život.

Víte, co je Hi-Macs?
Jde o umělý kámen vyvinutý společností LG. Je velmi odolný a vyznačuje se skvělou barevnou stálostí. Vyrábí se ve formě desek, má hladké spoje beze spár, díky čemuž je možné jej využít i pro velké plochy. Dá se libovolně tvarovat za tepla a vyrábí se ve více než 100 různých barvách a dekorech – od těch imitujících přírodní materiály až po ty zářivě jednobarevné s různými stupni průhlednosti.

„Původně si majitelé přáli vytvořit byt inspirovaný žvýkačkou. V průběhu diskuzí jsme ale jejich žvýkačkový koncept trochu posunuli a pod rukama nám vznikl byt inspirovaný vodním melounem. Právě proto se sem tam objevují zelené pruhy v kombinaci s teplými tóny přecházejícími do syté a šťavnaté růžové,“ prozradil designér Furman.

Moderní dům pro majitele se spoustou příbuzných oživují výrazné barvy

Tipy a trendy

Interiér je sám o sobě tak trochu experimentem, kterým designér navazuje na svůj projekt zkoumající využití barev v architektuře a neobvyklé estetiky v současném umění.

Autor: Sabina Bařinová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Barvy v bytě laďte podle pravidla 60-30-10

Některé souhry barev a dekorací v interiéru působí rušivě až křiklavě, jiné naopak fádně. Vyváženosti docílíme dodržením pravidla 60-30-10. To ale neznamená,...

Výběr článků

Načítám