Hlavní obsah

Novozélanďan si nechal postavit na ranči malý kousek Divokého západu. Teď jej prodává

Novinky, Jana Nesvadbová

Zní to skoro až jako protimluv. Malému kousku Divokého západu, včetně saloonu, banky i domku šerifa, chybí k dokonalosti už jenom nějaký ten kovboj, bandita a indián. Ti se ale v téhle krajině jen tak neukážou. Malé městečko jako z westernu si totiž na svém ranči nechal postavit milionář žijící na Novém Zélandu. Nyní jej nabízí k prodeji v přepočtu za 177 milionů korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Westernové městečko na Novém Zélandu je celé na prodejVideo: Reuters

 
Článek

Ranč nazvaný Mellonsfolly si nechal v roce 2006 postavit v centrální části novozélandského Severního ostrova, v Ruatiti, místní milionář. Deset domů, které dohromady tvoří jednu stranu westernového městečka, vzniklo přitom jako velmi přesná napodobenina staveb, které se běžně budovaly v 60. letech 19. století v americkém Wyomingu.

Okolí ranče tomuto dojmu i docela napomáhá, zelené lesnaté kopce jako by vypadly z nějakého westernu. Anebo – pokud by se budoucímu majiteli zachtělo – mohly by naopak v nějakém novém westernu, zde natočeném, naopak hrát. Filmaři by jistě místní prostředí ocenili, protože by si nemuseli dělat starosti s okolím. Ranč je v části ostrova, která je téměř neobydlená, nehrozilo by tudíž, že se v záběrech mihne nějaký novodobý objekt.

Návštěvník v městečku nalezne typickou promenádu, šerifovu kancelář, soudní budovu a samozřejmě nezbytný saloon. Komplex domů nebyl míněn primárně jako rodinné sídlo, ale byl určen k pronájmům a jako turistická atrakce. Soudní budova v sobě například ukrývá kino. V komplexu je dohromady dvacet lůžek a deset koupelen.

Městečko je momentálně na prodej, a to za 7,5 milionu dolarů. V přepočtu tedy 177 milionů korun. Je to velmi výjimečná příležitost, jak získat nemovitost na Novém Zélandu, neboť, jak upozorňuje server CNN Travel, v zemi v roce 2018 vstoupila v platnost omezení týkající se nákupu nemovitostí pro cizince. Cílem bylo zastavit prudký nárůst cen domů. Ranč Mellonsfolly je ovšem z tohoto omezení vyňat, neboť slouží k podnikání, a nikoli jako rezidenční objekt.

Anketa

Líbilo by se vám mít westernové městečko?
Ano, to by byla paráda!
37,8 %
Možná ano...
5,5 %
Neumím si to vůbec představit.
6,1 %
Ne, raději asi ne.
7,6 %
V žádném případě!
43 %
Celkem hlasovalo 1094 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám