Hlavní obsah

Novozélanďan si nechal postavit na ranči malý kousek Divokého západu. Teď jej prodává

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to skoro až jako protimluv. Malému kousku Divokého západu, včetně saloonu, banky i domku šerifa, chybí k dokonalosti už jenom nějaký ten kovboj, bandita a indián. Ti se ale v téhle krajině jen tak neukážou. Malé městečko jako z westernu si totiž na svém ranči nechal postavit milionář žijící na Novém Zélandu. Nyní jej nabízí k prodeji v přepočtu za 177 milionů korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Westernové městečko na Novém Zélandu je celé na prodejVideo: Reuters

 
Článek

Ranč nazvaný Mellonsfolly si nechal v roce 2006 postavit v centrální části novozélandského Severního ostrova, v Ruatiti, místní milionář. Deset domů, které dohromady tvoří jednu stranu westernového městečka, vzniklo přitom jako velmi přesná napodobenina staveb, které se běžně budovaly v 60. letech 19. století v americkém Wyomingu.

Okolí ranče tomuto dojmu i docela napomáhá, zelené lesnaté kopce jako by vypadly z nějakého westernu. Anebo – pokud by se budoucímu majiteli zachtělo – mohly by naopak v nějakém novém westernu, zde natočeném, naopak hrát. Filmaři by jistě místní prostředí ocenili, protože by si nemuseli dělat starosti s okolím. Ranč je v části ostrova, která je téměř neobydlená, nehrozilo by tudíž, že se v záběrech mihne nějaký novodobý objekt.

Návštěvník v městečku nalezne typickou promenádu, šerifovu kancelář, soudní budovu a samozřejmě nezbytný saloon. Komplex domů nebyl míněn primárně jako rodinné sídlo, ale byl určen k pronájmům a jako turistická atrakce. Soudní budova v sobě například ukrývá kino. V komplexu je dohromady dvacet lůžek a deset koupelen.

Městečko je momentálně na prodej, a to za 7,5 milionu dolarů. V přepočtu tedy 177 milionů korun. Je to velmi výjimečná příležitost, jak získat nemovitost na Novém Zélandu, neboť, jak upozorňuje server CNN Travel, v zemi v roce 2018 vstoupila v platnost omezení týkající se nákupu nemovitostí pro cizince. Cílem bylo zastavit prudký nárůst cen domů. Ranč Mellonsfolly je ovšem z tohoto omezení vyňat, neboť slouží k podnikání, a nikoli jako rezidenční objekt.

Anketa

Líbilo by se vám mít westernové městečko?
Ano, to by byla paráda!
37,8 %
Možná ano...
5,5 %
Neumím si to vůbec představit.
6,1 %
Ne, raději asi ne.
7,6 %
V žádném případě!
43 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1094 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám