Hlavní obsah

Největší vertikální farma v Evropě vzniká nedaleko Kodaně. Vyprodukuje až 1000 tun jídla

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lešení sloužící jako pulty pro pěstování salátů, bylinek a zelí sahá uvnitř průmyslové budovy bez oken od země až skoro ke stropu. Z půdy rostlinám pomáhá umělé osvětlení, které dodává prostoru podivný vzhled, takže má člověk skoro pocit, jako by se díval do útrob jakési vesmírné lodi. Ve skutečnosti právě takto vypadá největší interiérová vertikální farma v Evropě. Vzniká nedaleko dánské Kodaně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Kodaně vzniká největší vertikální interiérová farma v EvropěVideo: Reuters

 
Článek

Interiérové vertikální farmy jsou jedním ze způsobů, jak přinést zemědělskou produkci do měst. Aby to bylo možné, bylo nutné změnit pohled na její základní principy a samozřejmě je změnit.

Tradiční zemědělství vyžaduje, kromě jiného, plochu. A to obvykle velkou plochu. Tu ale město poskytnout nemůže, alespoň ne tu horizontální. Pokud se ovšem změní orientace pěstebních ploch z vodorovných do vertikálních, pak by již bylo možné ve městech, nebo v jejich bezprostřední blízkosti, potřebný prostor nalézt.

Ukazuje to i případ dánské firmy Nordic Harvest. Ta buduje vertikálně orientovanou interiérovou farmu v průmyslové hale o ploše 7000 čtverečních metrů nedaleko metropole. Zakladatel společnosti, Anders Riemann, nový způsob zemědělství srovnává s tím tradičním:

„Neničíme životní prostředí a neprodukujeme žádný uhlík. Využíváme ze sta procent větrné mlýny, které jsou z hlediska produkce CO2 neutrální, a protože produkujeme vše ve vnitřních prostorách, nekontaminujeme vodní zdroje hnojivy.”

V náročných podmínkách uprchlického tábora pěstují zeleninu na staré matraci

Zahrada

Umístění pěstebních ploch fungujících na hydroponickém principu do interiéru umožňuje kromě jiného pěstovat plodiny, jako jsou nejrůznější druhy bylinek, salátů či zelí nepřetržitě po celý rok. To vše v blízkosti, či dokonce uvnitř velkých aglomerací, takže odpadá nutnost nákladné a neekologické přepravy.

Vertikální farmaření s sebou nese i další obrovské výhody. „Na stejné ploše můžete sklízet i patnáctkrát v porovnání s tradičním farmářem, který z jedné plochy sklidí úrodu jen dvakrát do roka. Tou druhou je obrovská úspora vody, a tudíž aplikovatelnost tohoto systému do míst, která trpí akutním nedostatkem vláhy.”

Přenosná kuchyňská farma přináší revoluci do zahradnictví

Zahrada

Dánská firma, společně s kolegy z tchajwanské společnosti YesHelath Group, se snaží v praxi dokázat, nejenom že je takovýto způsob pěstování možný i ve větším měřítku, ale že je navíc schopný vyprodukovat různorodou škálu plodin.

Prvním cílem pro příští rok je objem produkce 1000 tun. Do dvou let pak chtějí rozšířit nabídku o bobule (rozuměj rajčata apod.), během pěti až deseti dalších let by měli být schopní nabídnout i kořenovou zeleninu.

Anketa

Je podle vás potřeba mít takové farmy?
Ano, rozhodně, vidím v tom budoucnost.
67,1 %
Možná jako alternativu k normálnímu zemědělství.
17,2 %
Nevím, tomu vůbec nerozumím.
1,6 %
Myslím, že je to zbytečnost.
2 %
Ne. Copak jsme snad na Marsu?!
12,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10018 čtenářů.

Víte, co je hydroponie?

Hydroponie je způsob pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku. Oporu pro kořeny poskytuje substrát, nejčastěji se používá expandovaný jíl – keramzit.

Pěstovat lze tímto způsobem zeleninu, ale samozřejmě také například okrasné květiny. Voda v systému cirkuluje, je třeba ji filtrovat a doplňovat o živiny. Výhodou je rychlejší růst rostlin a s tím spojená dřívější sklizeň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám