Hlavní obsah
Nadčasový Lazy House si nezadá s nejkrásnějšími losangeleskými rezidencemi. Foto: Archiv české ceny za architekturu, Boys Play Nice

Nejlepším rodinným domem v České ceně za architekturu je letos Lazy House s krásnými výhledy do okolí

Dům s názvem Lazy House od architekta Petra Jandy a ateliéru brainwork je skvěle propojen s prostředím, ve kterém se nachází. Jde o jediný rodinný dům, který se letos stal finalistou v prestižní České ceně za architekturu. Podle porotců je mimořádným rodinným domem s kvalitní konstrukcí i architektonickými detaily budovy.

Nadčasový Lazy House si nezadá s nejkrásnějšími losangeleskými rezidencemi. Foto: Archiv české ceny za architekturu, Boys Play Nice
Nejlepším rodinným domem v České ceně za architekturu je letos Lazy House s krásnými výhledy do okolí

Dům vznikl mezi lety 2007 až 2020. Lokalita, ve které se nachází, navazuje na zlínskou čtvrť Lazy v její nejvyšší pozici na svahu pod lesem a nad údolím Zlína.

„Dům dosahuje parametrů nízkoenergetické stavby na hranici přibližující se pasivnímu standardu. To se spolu s odkazem k místopisnému názvu lokality stalo základem pro jeho pojmenování Lazy House,” říká architekt Petr Janda.

Pozemek, na kterém dům vznikl, je součástí nového celku vzniklého proměnou bývalé zahrádkářské kolonie, která byla rozdělena na šest poměrně velkorysých stavebních parcel. Architekt vyzdvihl kvality pozemku, ze kterého je krásný výhled do celoročně osluněného údolí.

Podoba stavby nechává plně vyniknout výjimečnosti svého umístění, výhled z domu připomíná výhledy z luxusních středomořských vil nebo losangeleských rezidencí.

Dům je navržen jako samostatná stavba na čtvercovém půdorysu. Na první pohled je jasné, že architekt vsadil na maskování. I proto stavba tak skvěle zapadá do prostředí.

Střecha je zatravněná, hlavní obytné podlaží se pohledově propojuje s nebem odhmotněním skrze zrcadlení a fasády ze skla s efektem vlny a „levituje“ na podnoži z povětrnostně odolné oceli vnořené do svahu. S okolím splývá i zelená střecha s proskleným ateliérem.

Kovový exteriér kontrastuje s dřevěným interiérem tvořeným velkoplošnými dýhovanými obklady, vestavěným nábytkem a masívními podlahami. Dominantním materiálem stěn, dveří a vestavěného nábytku jsou dýhované jilmové obklady v kombinaci s masivní podlahou z tropického dřeva.

Díky výraznému prosklení je v domě dostatek denního světla.

Foto: Archiv české ceny za architekturu, Boys Play Nice

Přístup do domu je z ulice skrze bránu a vstupní podlaží s garáží, které umožňuje oddělený vstup do hlavního obytného podlaží a hostinského bytu. Hlavní obytné podlaží je umístěno v patře a vchází se do něj jednoramenným vstupním schodištěm otevírajícím průhled do zahrady.

„Dispoziční uspořádání minimalizuje použití komunikačních chodeb ve prospěch plynulého obytného prostoru,” upřesňuje architekt.

Architekt myslel i na noční návraty odrostlejších dětí

Společenská zóna je tvořena prostorem sdružené kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, který prochází napříč celou dispozicí a zůstává chráněn umístěním uvnitř domu.

Kolem této centrální části jsou pak rozmístěny ostatní obytné místnosti tak, aby těžily buď z výhledu na město, nebo z kontaktu se zahradou. Za zmínku stojí fakt, že praktické umístění vstupního schodiště umožňuje vstup do dětských pokojů bez procházení společenskou zónou a je takto připraveno na noční návraty odrostlejších dětí. Celoprosklený střešní ateliér je zase přístupný ze schodiště, které navazuje na vstupní schodiště.

„Uspořádání místností v domě umožňuje obměňovat užívání stavby i dosažení vícegeneračního uspořádání pomocí dvou oddělitelných hostinských částí na vstupním podlaží s možností samostatného přístupu,” říká Janda.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků