Hlavní obsah

Nejlepší cihlovou stavbou se stala zrekonstruovaná fakulta v polských Katovicích

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem v soutěži Brick Award o nejlepší cihlovou stavbu se stala rozhlasová a univerzitní budova v polských Katovicích. Vybrala ji mezinárodní porota architektů. Ti hodnotili stavební práce z hliněných stavebních materiálů využívající klasické hliněné bloky, lícové cihly a střešní tašky až po hliněné dlaždice a keramické fasádní panely.

Foto: Archiv soutěže Brick Award 2020, Adrià Goula

Hlavní ocenění v klání Brick Award 2020 i v kategorii Nejlepší veřejná místa získala budova rádiové a televizní fakulty v polských Katovicích.

Článek

Brick Award je mezinárodně uznávaným oceněním, které je určeno pro tu nejlepší cihlovou architekturu z celého světa, uděluje se jednou za dva roky. Jeho cílem je, aby se cihly jako přírodní stavební materiál opět dostaly do centra pozornosti.

Vítězné stavby mají dokázat, jak vzrušující, výjimečná a moderní architektura s využitím cihel může být. Během posledních let byly v soutěži zastoupeny projekty z celého světa a nominace i vítězové využívali široké škály výrobců a typů cihel ve všech barvách a tvarech.

Foto: Archiv soutěže Brick Award 2020, Adrià Goula

Budovu krášlí různé typy cihloví.

Letošní vítězná stavba se nachází v historicky a architektonicky známém městě - polských Katovicích. Nová budova fakulty se nalézá v historickém jádru města, ve kterém byly v 19. století uhelné doly, ocelárny, slévárny i cihelny a velké bulváry.

Ve 40. letech 20. století bylo město zpustošeno a městské ulice s mnoha atraktivními budovami byly strženy. Dnes jsou Katovice známé spíše svou kulturou než těžbou uhlí.

Původní budova z tmavých cihel byla zrekonstruována a doplněna o nové prvky, rovněž z cihel. Dnes ukrývá novou univerzitní fakultu, ve které se učí budoucí specialisté na rozhlasovou a televizní tvorbu. Za novou podobou stavby stojí španělské studio BAAS Arquitectura a polská studia Grupa 5 architekci a Maleccy biuro projektowe.

Foto: Archiv soutěže Brick Award 2020, Adrià Goula

Nechybí stěny z klasických pálených cihel.

Cihlová fasáda vznikla ze stejného materiálu, jaký byl na někdejším domě z 19. století. Tyto cihly, vypálené v posledních evropských pecích na uhlí, se vyznačují odstupňováním barev použitých v celém objektu. Architekti ukazují, jak může být budova v centru města inovativní a zároveň odkazovat k tradici města.

„Projekty v Brick Award ukazují velmi univerzální způsoby, jak se cihla používá jako současná forma stavby. Cihlová architektura je rozšířena všude na světě,” uvedl u příležitosti vyhlášení vítěze Jonathan Sergison, člen poroty soutěže Brick Award.

Foto: Archiv soutěže Brick Award 2020, Adrià Goula

Interiér barevně koresponduje s vnější podobou školy.

Porota vybírá vítěze v několika kategoriích. Oceněné kategorie se mohou mírně měnit v závislosti na ročníku, vývoji trendů a aktuálních tématech. Jde o nezávislé ocenění, použití produktů od pořadatelské firmy Wienerberger AG není rozhodujícím faktorem pro účast.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vítězové Ceny Brick Award jsou vyhlašováni každé dva roky na slavnostním předávání cen a jsou uvedeni spolu s padesátkou nominovaných v průvodní tzv. Cihlové knize.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám