Hlavní obsah

Minidomek se drží na větší budově jako parazit. Z dálky připomíná stan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zajímavým způsobem řešení nedostatku místa pro výstavbu v hustě zastavěných částech měst přišli ekvádorští architekti z ateliéru El Sindicato Arquitectura. Malý domek postavili na střešní terase větší budovy v oblíbené ekvádorské čtvrti San Juan v Quitu. Projekt nazvali Casa parásito, tedy Parazitní dům.

Foto: Andrés Villota

Domek nad městem připomíná stan.

Článek

Ekvádorští architekti, kteří rádi hledají originální a přitom funkční řešení pro své klienty, uvádějí svou zprávu o minimalistickém designovém domku příhodným citátem uruguayského prezidenta Josého Mujici, jenž sám proslul velkou skromností: „Chudý není ten, kdo má málo, ale ten, kdo potřebuje hodně”.

Příbytek zabírá na střeše velké stavby pouhých 12 čtverečních metrů. Je navržen tak, aby splnil základní potřeby pro život mladého člověka nebo páru. Má vlastní koupelnu, kuchyňku, postel, úložný a obytný prostor.

Jinými slovy, obyvatelé mají kde jíst, pracovat i žít. Jen se vše odehrává na minimální ploše, vysvětlují architekti.

Základním prvkem prostoru je středový obdélník, kde se odehrávají veškeré činnosti, které je třeba provádět vestoje. Odtud jsou přístupné všechny funkční prostory jako kuchyňská linka, koupelna, postel, úložný prostor, stůl atd.

Zajímavým řešením je v tomto směru roztažitelnost sprchového prostoru. Vysunutím příslušného panelu vznikne sprchový kout, jeho zatažením pak zase zmizí.

Foto: Paolo Caicedo

Díky umístění na střeše jiného domu je z domku nádherný výhled.

Všechny tyto prostory, kromě toho, že umožňují provádět zamýšlené činnosti, jsou uspořádány do trojúhelníků a kosodélníků, napomáhají i udržovat stabilitu objektu.

Nejužší dům v USA má na šířku jen dva metry. Vznikl natruc sousedům

Tipy a trendy

Ten je tvořen ze tří modulů tvořených 4 konstrukčními rámy. V severní straně je zasazeno velké okno přivádějící do interiéru světlo. Zároveň se tudy obyvatelům otevírá výhled na město a sopky Cotacachi, Imbabura, Mojanda a Cayambe.

Naopak protilehlé okno na jižní straně je z matného skla, aby zajistilo soukromí před pohledy z okolních domů, ale stále je jím možno větrat, v rozptýlené podobě jím přichází do interiéru také světlo.

Foto: Andrés Villota

Variabilita je základem úspěchu každého malého prostoru.

Východní a západní fasády, na které v Ekvádoru dopadá přímé slunce každý den v roce, jsou zcela uzavřeny.

V interiéru architekti použili jako základní povrchový materiál OSB desky, a to na stěnách i na podlaze. V exteriéru jsou pak použity kovové panely. Dvanácticentimetrový prostor mezi nimi je vyplněn izolací z kokosového vlákna. K upevnění stavby ke stávající budově byly použity kovové prvky.

Pětice hnědých fotbalových míčů vytváří dohromady domov pro celou rodinu

Tipy a trendy

Veškeré energie získává dům napojením na rozvodové sítě „hostitelské” budovy. Odtud lze vyvozovat podstatu jeho označení Parazitní domek.

„Přestože jej lze postavit na volném pozemku, navrhujeme, aby jeho výstavba byla spíše na nevyužitých terasách stavebně vhodných městských budov, kde jej lze napojit na jejich sítě pitné vody, kanalizace a elektřiny. Přispěje tak k zahušťování města v malém měřítku, s minimálními ekonomickými investicemi a zdroji a k ​​zachování architektonického dědictví,” doporučují architekti.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovémto domku?
No jeje! Jako startovací bydlení by to úplně stačilo!
51,5 %
Kdyby jiná možnost nebyla...
9,9 %
Neumím si to moc představit, musel/a bych v něm být.
4,8 %
Asi moc ne.
6,3 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
27,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5118 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám