Hlavní obsah
Díky protažení terasy přes nově přistavěný blok má dům novou část zahrady. Foto: Fran Parente

Velmi nešťastně řešený dům v brazilském São Paulu dostali za úkol proměnit a modernizovat architekti z ateliéru CR2 Arquitetura. Stavba na obdélníkovém pozemku zabírala nesmyslně mnoho místa na to, kolik skutečně užitného prostoru nabízela. Ze zahrady nezbývalo prakticky nic. Zbourat celý dům ovšem nešlo, a tak ho architekti museli odlehčit jinak. Nově si majitelé užívají zahradu i na střeše.

Díky protažení terasy přes nově přistavěný blok má dům novou část zahrady. Foto: Fran Parente
Měli malý pozemek, tak zvedli zahradu do výšky

Dům v luxusní čtvrti Jardim América na západě města stojí na pozemku o výměře 15 x 42 metrů. Původně vypadal, jako by jej zabíral celý. A kde nebyla stavba, tam byla alespoň dlažba, uprostřed níž trůnil bazén.

Problémem původního domu byla nejenom jeho velikost, ale i nadbytečnost mnoha jeho prostor. Jak popisují architekti, jeho velkou část zabíraly pouze pokoje a prostory určené k praní prádla. Zbourat celý dům a začít stavět znovu by bylo samozřejmě nejsnazší, ale to nepřicházelo v úvahu.

Architekti proto odstranili obslužný box a dvě zdi, jež jej ohraničovaly. Místo toho v původním prostoru vybudovali samostatně umístěný blok, jehož stěny vizuálně odlišili od obytné části domu.

Jeho fasády obložili světlými dřevěnými latěmi orientovanými vertikálně a ošetřenými acetylací, aby se zvýšila jejich odolnost a trvanlivost.

Okna na fasádě směrem do ulice jsou vsazena do společného černého rámu.

Foto: Fran Parente

Prostor mezi tímto novým blokem a domem je přirozeným prodloužením jídelny do exteriéru. Do jeho útrob pak architekti vložili dosud chybějící šatnu k bazénu a nově i vinotéku. Směrem k domu je pak do jeho stěny vsazena venkovní kuchyň.

V přízemí původního domu architekti ponechali veškeré místnosti, které slouží během dne ke společnému životu rodiny, tj. kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, televizní místnost a speciální místnost určenou pro posezení při kávě.

Horní podlaží pak rozdělili na tři pokoje se dvěma koupelnami, hlavní ložnici doplněnou její vlastní koupelnou a dvě šatny.

Právě z hlavní ložnice nebo po venkovním schodišti je přístupná velká terasa, která se táhne od hlavní části domu přes nově vybudovaný blok, který zastřešuje. (Po stranách jej dokonce přesahuje vždy o 90 cm, aby po celém obvodu bylo možné projít suchou nohou.)

Kolem nového bloku vede téměř metr široký zastřešený chodníček.

Foto: Fran Parente

Protože je střecha řešena nikoli jako prostá zelená, ale jako opravdová zahrada, majitelé domu tak získali nezanedbatelné metry využitelné zelené plochy vhodné k relaxaci.

Architekti z původní stavby také odstranili přesahy střechy, které měly stínit okna. Ta na straně směřující do ulice vsadili do robustního černého kovového rámu, přičemž je zastínili okenicemi z černě natřených, vertikálně orientovaných latí. Ty tak tvoří ozvěnu plotu, jenž je dvojčetem obkladů nového boxu.

Dům z roku 1965 získal nejenom moderní vzhled, jemuž v interiéru i exteriéru dominují striktně pravoúhlé tvary, ale také nové, mnohem praktičtější členění místností a prostorů. Nově svým majitelům nabízí plochu 400 m².

Anketa
Líbila by se vám zahrada přes část domu?
Ano, pokud by byl malý pozemek, tak ano.
89.1 %
Nevím.
3.8 %
Ne, nepřijde mi to jako dobrý nápad.
7.1 %
Celkem hlasovalo 8905 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků