Hlavní obsah

Mějte potraviny pod dohledem, i díky moderní lednici

Právo, Dana Jakešová

Výrobci ledniček se každoročně přímo předhánějí v inovacích. K dostání tak je nepřeberné množství modelů, které jsou vybavené moderními technologiemi a nejrůznějšími vychytávkami. Stačí si jen vybrat přesně podle vašich potřeb.

Foto: Ikea

Americká lednice se hodí hlavně do větších kuchyní.

Článek

Velké kuchyňské spotřebiče vydrží spoustu let. Fungovat mohou stále dobře, moderním spotřebičům se však nevyrovnají. Pokud už vám lednička nějaký ten pátek slouží, stojí za to uvažovat o pořízení nové. A to nejen kvůli nižší spotřebě energie, jíž se nové modely dnes pyšní.

Vybrat tu správnou ale nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Možností se nabízí opravdu hodně. Co vše je tedy dobré vzít v potaz?

Jako první si zodpovězte otázku, pro kolik členů domácnosti bude chladnička určená. Jinými slovy, klíčovým parametrem bude objem chladicí a mrazicí části.

„Určitě je lepší volit větší objem, aby i v případě ‚víkendového nákupu’ byla zajištěna správná cirkulace vzduchu uvnitř chladničky,“ říká Tomáš Kovářík, marketingový manažer společnosti Electro World.

Vestavná, volně stojící nebo „Amerika“?

Dále budete stát před rozhodnutím, jaký typ ledničky si koupit. Můžete mít zvlášť chladničku bez mrazicího prostoru a zvlášť mrazničku. Prim ale hrají kombinace, kde je v jednom přístroji chladnička i mraznička. Výhodou této varianty jsou rozměry.

Na výšku může mít spotřebič i přes dva metry, na šířku ale zabere jen 55 až 60 cm, nejširší modely pak 75 cm. Pokud chcete, aby spotřebič splynul s kuchyňskou linkou, sáhněte po vestavěné variantě.

Foto: Electro World

Malý rozdíl v šířce, velký rozdíl v objemu: stačí jen 10 cm navíc ve srovnání se standardními modely a do chladničky můžete pohodlně vložit celý pekáč, vodní meloun a další objemné potraviny. Stačí si vybrat jeden z modelů chladniček Bosch s šířkou 70 cm.

Dominantním prvkem je volně stojící lednička. Nejčastěji jsou k dostání v bílé barvě nebo v nerezovém vzhledu. Tady ale pozor.

„Nechcete-li, aby byl na chladničce vidět každý otisk, vyberte si nerezový povrch s úpravou proti zanechávání otisků prstů,“ dává tip Daniel Dobeš, produktový manažer značky Datart. K dostání jsou i modely v retro designu.

Češi hodnotili užitečnost domácích spotřebičů. Vyhrála to u nich lednice

Tipy a trendy

Trendem posledních let jsou americké chladničky, jež jsou ideální pro velké rodiny. Často si je ale lidé kupují kvůli jejich atraktivnímu designu, jsou módním doplňkem. Díky dvoudveřovému (ev. čtyřdveřovému) provedení mají obrovskou chladicí i mrazicí část. Navíc disponují mnoha moderními funkcemi.

„V létě potěší výrobník ledu, dávkovač studené vody či bar,“ říká Daniel Dobeš.

Co všechno umí

I standardní chladničky jsou více či méně chytré. Standardem je např. funkce No Frost, díky které nebudete muset chladničku odmrazovat svépomocí. Akustická signalizace dveří vás upozorní na nedovření a unikání chladného vzduchu z lednice ven. Speciální antibakteriální filtry zase zabrání množení bakterií a růstu plísní.

Lepší skladování potravin zajistí další funkce a rozdělení ledničky do zón. Např. přihrádky označované jako BioFresh či VitaFresh udrží déle čerstvé ovoce, zeleninu či sýry.

Chytré spotřebiče s námi komunikují

Tipy a trendy

Další funkce umí např. rovnoměrnou cirkulaci vzduchu po chladničce. Zajímavá je i technologie Metal Cooling. Jedná se o vnitřní úpravu chladničky (na zadní straně), která brání vnějším teplotním šokům, drží chlad při otevírání.

A pak jsou to smart funkce, pomocí nichž lze chladničku ovládat i na dálku přes chytrý telefon, nebo se do ní (má-li i vestavěnou kameru) podívat třeba v obchodě při nákupu.

Anketa

Máte doma americkou lednici?
Ano, máme a ještě nám skoro nestačí!
11,2 %
Ano, máme.
7,5 %
Zatím ne, ale plánujeme ji.
11,5 %
Měli jsme, ale už ji nemáme.
1,9 %
Nemáme a ani ji neplánujeme pořizovat.
67,9 %
Celkem hlasovalo 322 čtenářů.

Reklama

Související články

Do bytu i na cesty. Jak vybrat lednici

Jen málokdo si dnes dokáže představit, že se naše prababičky obešly doma bez chladničky. Lednice a mrazák totiž představují základní vybavení snad každého...

Lednici si kupujte vždy na míru

Dokud lednice funguje, bereme ji jako samozřejmost. Jakmile se však pokazí, je to téměř pohroma. Naštěstí ji lze rychle nahradit. Jak vybrat správně?

Výběr článků

Načítám