Hlavní obsah

Malé kuchyňské linky umějí být i šikovné

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na malé kuchyně klademe stejně vysoké nároky jako na ty s většími rozměry. Obzvláště v panelových bytech je pro nás výzvou, jak vyřešit nejen vaření a ukládání, ale i další prostory v blízkosti kuchyně.

Foto: Oresi

Kuchyni Stream oceníme v malém bytě. Její horní skříňky vyniknou i v navazujícím obývacím pokoji.

Článek

Můžeme jít cestou vedoucí hlouběji do naší peněženky a nechat si vyrobit minikuchyni na míru.

Levnější variantou jsou na trhu běžně dostupné kuchyňské bloky, hotové sety přizpůsobené i menším bytům. Mají klasický vzhled, náročnější zákazník nalezne i atypické sestavy bez horních skříněk, které padnou jako ulité podkrovním místnostem se zkosenou střechou, ať už v bytě, nebo na chalupě.

Bloky a komplety

Výhodou kuchyňského bloku je nejen cena, ale také zahrnutí všech potřebných zón (přípravné, pracovní i varné) do jedné linky. Konstrukce hotových setů je většinou z dřevotřísky, namáhané pracovní plochy a dvířka bývají z MDF (dřevovláknitých) desek potažených laminátem (nejlépe HPL laminát), fólií či dřevěnou dýhou.

Mimořádně odolnou a dražší úpravu slibuje např. materiál Softixx, což je DTD (dřevotřísková) deska opatřená oboustranně vysokotlakým laminátem (HPL) s vrstvou pryskyřic zpracovaných nanotechnologiemi.

Foto: Hornbach

Kuchyňský blok Sofie (š. 210/ hl. 60 cm) v dekoru tmavý dub a jasan má korpus z dřevotřískové desky. Cena 5490 Kč.

Dalším plusem je možnost využít výklenek nebo roh místnosti. Rohové kuchyně díky důmyslným vysunovacím systémům umožňují maximálně využít právě tento prostor. Místo šetří i sety ve tvaru písmene U či L, které vyhovují velmi úzkým místnostem.

Kuchyňský komplet oceníme hlavně na chatě či chalupě. Bývá vybaven spodní skříňkou, na jejímž místě mohou být úložné prostory, ale také chladnička, dále nerezovým dřezem a varnou zónou (indukční, elektrický i plynový vařič), to vše nejčastěji v rozměru 100 x 60 x 95 cm (d/h/v) v ceně od 5000 Kč.

Tip
Skříňky u obou variant kuchyní nemusejí plně uspokojit naši potřebu pro ukládání spotřebičů, nádobí, potravin a surovin, proto maximálně využijeme celou stěnu pro úložné skříně, případně komodu stojící co nejblíže kuchyni. Pomohou stěnové háčky, lišty, magnety, na které zavěsíme veškeré frekventované pomůcky, které by jinak zabíraly místo ve skříňkách.
Foto: Asko - Nábytek

Kuchyňský set Irma i v menším bytě vytvoří funkční prostor na vaření. Materiál: laminovaná dřevotříska, kov, plast. Cena od 4499 Kč.

Optické zvětšení

Dojem většího prostoru vytvoří jednoduchý design kuchyňské linky, úchyty ukryté ve hraně dvířek anebo samotné zkosení jejich horní hrany, hladká dvířka, provedená třeba ve vysokém lesku.

Dbáme na úklid, nikde by se neměly povalovat jen zřídka používané spotřebiče. Ideálním řešením jsou trouba, lednice s mrazákem i myčka vestavěné do skříní nebo za předsunutou stěnou s obkladem instalovanou co nejblíže u kuchyňské linky.

V malé kuchyni nemusí být těsno

Jak na to

Malou kuchyni opticky zvětší správné osvětlení. Je důležité i z hlediska bezpečnosti, hlavně nad pracovní plochou, kterou by měly osvětlovat hlavně cílené bodové zdroje.

Svítidla ale situujeme i do tmavých koutů a po obvodu linky, jejíž osvětlení by mělo být rovnoměrné. Zároveň v místnosti nesmí chybět centrální svítidlo.

Foto: Ikea

Kuchyňskou mini sestavu v garsonce bez problémů umístíme pod vestavěné úložné patro.

Nezapomeňte!
Platí, že čím světlejší a jasné je provedení kuchyně, tím větším dojmem bude působit. Kontury nábytku kuchyňské linky se v místnosti vymalované v podobném odstínu vizuálně rozplynou. K pocitu velkorysosti a vzdušnosti prostoru přispějí prosklené skříňky a lesklé plochy. Potrpíme-li si na obklady a dlažbu, minimalizujeme rozčlenění obložených míst spárami. Vhodnější je velkoformátový obklad či dlažba, eventuálně menší rozměry kladené tak, aby spáry jako rovnoběžné čáry opticky prodlužovaly prostor.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Buďte styloví i v kuchyni

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Dřez a baterie jsou nerozlučná dvojice

Dřez a baterie zastupují v kuchyni mycí centrum, které je v přípravě jídla stěžejní. V dobře navržené kuchyni na sebe vše navazuje a mycí centrum se nachází...

Výběr článků

Načítám