Hlavní obsah

Luxusní katamarány mohou vytvořit nádherný a velice ekologický resort

Novinky, Jana Nesvadbová

S originální myšlenkou na vytvoření rekreačního resortu z luxusně zařízených katamaránů přišla společnost Silent Yacht, která se zabývá vývojem plavidel poháněných solární energií. Kromě výjimečných zážitků pro návštěvníky je největší kvalitou takového resortu maximální ohleduplnost k životnímu prostředí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katamarány na sluneční pohon mohou fungovat jako plovoucí vilyVideo: Reuters

 
Článek

Rakouská společnost Silent Yacht na sebe v minulých letech upozornila především na veletrzích věnovaných jachtaření a lodím obecně. Na svém kontě má několik modelů katamaránů, které jako zdroj energie pro svůj pohyb, ale i veškerou další obsluhu využívají výhradně solární energii.

Tu plavidla získávají díky panelům pokrývajícím veškeré střešní plochy. Kromě nulových nákladů na provoz katamarány umožňují velice tichou plavbu, protože elektrické motory jsou v porovnání s motory na fosilní paliva velice tiché.

Jejich provoz tak přispívá nejenom ke komfortu pasažérů, ale co je obzvláště důležité - lodě tak neobtěžují svým hlukem ani mořské živočichy.

Resort, jenž je zatím pouze ve fázi návrhu, využívá právě tyto tiché katamarány s nulovou spotřebou energie jako ubytovací kapacity. Na pevnině by tak byla umístěna pouze recepce, od níž vede molo. Hosté by se tak jen zapsali a nasedli na loď. S tou by mohli kotvit u mola, anebo vyrazit do okolních vod a zakotvit dále od pobřeží ve větším soukromí.

Architektka propojila lázně se zavlažovací nádrží. Obojí čerpá vodu z mlhy

Tipy a trendy

Každý z katamaránů má být zařízen čtyřmi ložnicemi, z nichž má každá svou vlastní koupelnu.

V centrálním společenském prostoru je navrženo pohodlné posezení a také plnohodnotně vybavená kuchyň. Paluby pak slouží jako terasy s možností slunění a snadným přístupem do vody.

Anketa

Líbilo by se vám strávit dovolenou v takovém resortu?
Ano, to by byla nádhera!
86,8 %
Asi ano.
5,1 %
Neumím si to představit.
1,1 %
Ani ne.
1,2 %
Ne, děkuji, to není nic pro mě.
5,8 %
Celkem hlasovalo 1354 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám