Hlavní obsah

Letiště, které nedostavěli, se proměnilo v bažinatou divočinu. Teď z ní bude městský park

Novinky, Jana Nesvadbová

Tam, kde měl panovat dnem i nocí ruch a shon letištního provozu, vládne ticho a klid. Jediný, kdo zde vzlétá a odlétá, jsou ptáci. Rozestavěné a opuštěné části budov pohlcuje zeleň. Tak dnes vypadá letiště, které v roce 2015 začali stavět nedaleko Mexico City. Na přání veřejnosti vláda ponechala nakonec letiště nedostavěné a nyní přichází s řešením, co s místem, které pravidelně postihují povodně – z části se stane park, část bude přírodní rezervací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Části letištního terminálu se noří pod příkrov bující vegetaceVideo: Reuters

 
Článek

Když v roce 2015 vypukla stavba velkého mezinárodního letiště v blízkosti mexického hlavního města, byla to veliká sláva. Na jeho řešení bylo vypsáno veřejné výběrové řízení, z nějž vítězně vyšel návrh ateliéru renomovaného britského architekta Normana Fostera. Rozpočet byl velkorysý – 13 miliard dolarů, tedy zhruba 292 miliard korun.

U modelu elegantně řešeného letiště na ploše 4800 hektarů se s Fosterem sešel i tehdejší mexický prezident Enrique Pena Nieto. Dominantou letiště byl terminál s plochou 555 000 čtverečních metrů, ukrytý do schránky tvořené lehkou konstrukcí. Ten měl obsluhovat šest ranvejí.

Lehounce působící skleněná a ocelová střecha terminálu byla tvarovaná do písmene X jako odkaz na stejné písmeno obsažené v názvu země i města.

Stavba letiště však už o tři roky později skončila. Na základě výsledků veřejného referenda vláda rozhodla stavbu nedokončit a místo ní prostě rozšířit kapacity již existujícího vojenského letiště.

Společně s tím bude ale třeba vyplatit na 13 miliard pesos (cca 13,56 miliardy korun) za zrušení více než 600 smluv, které byly kvůli výstavbě letiště v minulosti uzavřeny.

Hlavním důvodem pro ukončení stavby letiště bylo silné podmáčení a pokles půdy. Na dotčeném území se v minulosti rozkládalo totiž velké jezero Texcoco. S jeho odvodněním začali už v 16. století španělští kolonizátoři, aby zabránili povodním ohrožujícím jejich dobytá území. Na místě zůstal bažinatý terén, který ale není možné trvale odvodnit. Ostatně, znovu to prokázaly záplavy v minulých letech.

Turisticky vyhledávaný ostrov ovládne příroda. Rekreanti budou až na druhém místě

Tipy a trendy

Už dva roky rozestavěné letiště chátrá a příroda nad ním přebírá vládu. Z mokřadní krajiny tu i onde vystupují části rozestavěných budov, nad vším se jako pahýl tyčí zhruba dvacet metrů vysoká ocelová konstrukce nikdy nedokončené řídicí věže. Podle odborníků letiště nebylo dostavěno ještě ani z dvaceti procent.

Současný mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador v minulých dnech představil nový plán na využití 12 200 hektarů rozlehlého území.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Přibližně polovina bude určena pro veřejné využití, ovšem jako park se sportovními zónami a prostory pro pořádání nejrůznějších společenských a kulturních akcí. Zbytek zůstane jako přírodní rezervace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám