Hlavní obsah

Netradiční věžáky, kde má každý svou vlastní zahradu přímo před bytem

Novinky, Jana Nesvadbová

Čím dál více lidí v bytech touží po možnosti mít k dispozici zahrádku, nebo alespoň nějaký malý prostor, kde by mohli pečovat o svou vlastní zeleň. Právě této potřebě vychází vstříc bytové domy ve městě Čcheng-tu na jihovýchodě Číny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Osm věžáků v S’-čchuanu pokrývá zeleňVideo: Reuters

 
Článek

Osm třicetipodlažních domů v provincii S'-čchuan bývá nejen čínskými médii nazýváno jako vertikální les. Název pochází sice od italského architekta a designéra Stefana Boeriho, jimiž tak nazval vlastní díla, ale princip je skutečně velice podobný.

Boeriho Vertikální lesy český čtenář už dobře zná. První vyrostl v italském Miláně, další projekty byly, nebo právě jsou realizovány jak v evropských městech (Utrecht, Frankfurt, Treviso, Paříž, Barcelona atd.), tak i na dalších kontinentech (Chicago, Mexiko, Bogota, São Paulo, případně Káhira...).

Výjimkou nejsou ani asijská města a mezi nimi nechybějí ani čínská. Jinými slovy, Číňané Boerovy domy dobře znají a právě na jejich počest vlastní výškové domy obrostlé zelení pojmenovávají.

Hlavní rozdíl ovšem oproti italským spočívá v systému zakomponování zeleně do stavby. Zatímco Boeri vytváří na fasádě domů speciální „kapsy”, které naplní zeminou a do nich pak vsadí stromy, křoviny a květiny, s'-čchuanské domy mají u každého bytu vlastní terasu, jejíž okraj je lemovaný velkým „truhlíkem”, v němž roste veškerá zeleň, včetně stromů.

Bubliny plné zeleně obtáčejí mrakodrap doslova jako had. Dokonce má i šupiny

Tipy a trendy

Aby subtilně vyhlížející terasy nepodklesaly pod tíhou stále bujnější květeny, jsou podpírány vzpěrami. Tento prvek je obzvláště dobře patrný při pohledu na hranu každého z domů, kde vytváří dojem kmene stromu, z nějž v pravidelných rozestupech vyrůstají do stran větve.

Jak vysvětlují redaktoři čínského webu People, cílem těchto staveb bylo dopřát městským lidem možnost mít svou vlastní zahradu, na níž se mohou starat o zeleň.

Řešení s terasami vystupujícími daleko před fyzickou fasádu domů tak zabíjí hned několik příslovečných much jednou ranou. Jednak každá z rodin žijící v bytě získá kousek své vlastní zeleně, o niž může pečovat.

Jednak zelené terasy přirozeným způsobem stíní v horkých dnech byty, v nichž je díky tomu mnohem příjemnější klima i v těch největších vedrech, zároveň pak vegetace chrání interiér, ale vlastně i fasády domů proti nepříznivým povětrnostním podmínkám.

V neposlední řadě pak veškerá zeleň velice intenzivně přispívá k čistotě ovzduší v okolí domů. Obyvatelům se tak za péči, které se jí dostává, odměňuje tím nejcennějším - zdravějším životním prostředím.

Anketa

Líbila by se vám podobná terasa před bytem u vás doma?
Ano, to by bylo prima!
80,8 %
Možná ano.
3,9 %
Nevím.
1,2 %
Moc ne.
2,3 %
Jenom to ne!!!
3,5 %
Nebydlíme v bytovém domě.
8,3 %
Celkem hlasovalo 11115 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám