Hlavní obsah

Londýnská rodina vzala izolaci se vší vážností. Svůj domov přemístila mimo pevninu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nebývalou důsledností vzala za své londýnská rodina doporučení týkající se života pokud možno v izolaci od ostatních lidí kvůli riziku nákazy novým koronavirem. Pro co největší bezpečnost opustila zcela pevninu a přestěhovala se do úzkého obytného člunu, kterých je možné na vodních kanálech po celé Anglii napočítat stovky. Kontakt se zemí tak musí podstupovat jen v nejnutnějších případech, jako je doplňování potravin, paliva apod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladá britská rodina tráví karanténu na lodiVideo: Caters News / THE LIVEABOARD FAMILY, AP

 
Článek

Mladá rodina - Georgia Howeová, Dan Butler s tříletou dcerou Skylar - se rozhodla přenést své bydliště dočasně na jeden z úzkých člunů, kterých lze nejenom na vodních kanálech v Londýně vidět desítky.

Slouží především k bydlení, ale jsou bez problémů schopné plavby, čehož mnozí majitelé využívají a plavebními kanály britské metropole i venkova v poklidném, houpavém rytmu putují.

Rodina natočila o svém životě na lodi video, které poskytla agentuře AP. V něm předvádí, jak vypadá její běžný každodenní život. Společné chvíle trávené v podpalubním prostoru, společné hraní a výuka tříleté dcery, ale také vaření a péče o loď a její chod. To vše prokládané pravidelnými zastávkami u břehu kvůli dokupování potravin, doplňování paliva a vynášení odpadků na místech k tomu vyhrazených.

Ekonomické výhody

Úzké čluny si volí za svůj domov spousta Angličanů. Zatímco někteří tak činí z čistého nadšení - mezi takové patřil svého času například i slavný herec David Suchet známý především svým ztvárněním Hercula Poirota, který takto bydlel nějaký čas s celou rodinou - jiní se k tomuto stylu bydlení rozhodují z ekonomických důvodů.

Pronájem takového člunu a životní náklady na něm jsou totiž nesrovnatelně nižší než bydlení v centrální části Londýna. Přičemž na člunech lze bydlet i v takto lukrativních zónách právě díky jejich umístění na vodě.

Mladé rodině byl inspirací pro přesun na člun Georgiin otec, který na člunu žije také a nedaleko od nich. Tím, že je v důchodovém věku, patří k nejohroženější skupině lidí a rodina mu tedy zajišťuje veškerý kontakt s okolním světem, včetně nákupů.

Už nikdy po schodech pěšky! V tomto domě se z patra do přízemí pohybuje jinak

Tipy a trendy

To, co mladým lidem na lodi dělá největší starost, není ovšem ani tak nutnost pravidelně vystupovat na břeh kvůli nákupům a podobně. Je to spíše změněné chování obyvatel Londýna. Ti, ve snaze vyhnout se společenskému kontaktu, opouštějí totiž houfně hlavní ulice a své cesty přesměrovávají do postranních uliček i na chodníky lemující plavební kanály. Dříve opuštěná místa se tak stala nyní relativně živými a frekventovanými cestami. Dan proto připouští, že jejich ochota opouštět loď je v současnosti minimální.

Život na lodi v sobě neskrývá jen romantiku a určité výhody, pokud se člověk hodlá distancovat od společnosti lidí. Skrývá v sobě i jistá rizika. V případě nějakého zdravotního problému jsou lidé na lodích obtížněji dostupní jednotkám záchranného systému. Lodní komunita je ovšem s tímto smířená a její členové mají obvykle tendenci si vzájemně pomáhat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Právě tento zvyk také vedl Georgii a Dana k tomu, aby o svém životě na lodi natočili dokument. Jak říká Georgia, chtějí dát o sobě vědět dalším podobně žijícím lidem. Mají své vlastní webové stránky a rádi by tak ostatním nabídli pomoc nebo jen způsob vzájemného kontaktu v době, která fyzickému kontaktu lidí není nakloněná.

Reklama

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Výběr článků

Načítám