Hlavní obsah

Interiérový design preferuje střídmost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále se nosí minimalismus a návrat k přírodě. Tedy mít toho doma co nejméně, vlastnit jen to, co skutečně používáme. A to je dobře, neskladujte staré věci, raději je prodejte, ty nefunkční opravte nebo vyhoďte. S uvolněným prostorem získáte najednou spoustu místa, které lze prakticky využít.

Foto: Lago

Dopřejte si méně nábytku, ale kvalitního. Solitérní levitující postel je zajímavá inspirace.

Článek

Minimalismus má rád jednoduchost, eleganci, střídmost, vzdušnost. Pořiďte si jen pár kousků nábytku, ale kvalitních, nadčasových, podobně jako šatů ve skříni.

Vsaďte na prověřené barvy: bílou, šedou, béžovou, tmavě modrou a klasicky černou. Kombinujte je se dřevem, které vnese do bydlení pocit hřejivosti.

Barevné akcenty si nechte na doplňky, eventuálně výmalbu některé dominantní stěny.

Zásadní úložný prostor

Na realitním trhu to není žádný med, byty jsou předražené, a kvůli tomu je patrný trend zmenšování bytové plochy. S tím okamžitě vyvstane problém, jak se funkčně zařídit na mini prostoru.

Foto: Bidli

V dětském pokoji zvolte vestavěnou skříň, hračky ukládejte spíše do otevřených polic. Pro školáky pořiďte psací stůl a komfortní pracovní židli.

Zásadní jsou přitom úložné prostory. Samostatnou šatnu obvykle nemáme, proto volíme řešení vestavěných skříní a nábytku.

Určitě se vyplatí nechat si navrhnout od designéra komplexní řešení celého prostoru, kde se nebudou „třískat“ materiály. Důležité je sladit barvu, dekory a styl, volit hlavního výrobce a pak jen doplnit solitéry.

Foto: Le bon

Kuchyň si nechte vyrobit na zakázku, poskytne vám více úložného prostoru.

Nepodceňte ani úložiště v kuchyni, nejde jen o skříňky na nádobí, ale většinou se nedostává potravinová skříň na četné zásoby. Dovolte si vysokou výsuvnou skříň nebo menší samostatnou spižírnu s vestavěnými policemi.

Malý byt je výzva

Vsaďte na světlou výmalbu, podlahovou krytinu i nábytek. Vhodné je naddimenzované osvětlení, zrcadla a skryté úložné prostory. Nevystačíte si s jedním, centrálním svítidlem, důležité je osvětlení zón podle druhu činností.

Pět tipů pro ideální pracovní kout

Tipy a trendy

Objevte doplňková světla, vděčná jsou LED, protože jsou výkonná, energeticky efektivní, s dlouhou životností. Úžasná jsou i tzv. smart, u nichž lze regulovat intenzitu světla, barvu a teplotu a vykouzlit si potřebnou atmosféru.

Foto: Bidli

Dejte zelenou minimalismu, nezahlcujte se zbytečnými předměty. Prostor bude vzdušný, úklid snadný.

Interiér rozdělte na několik zón, jež opticky vzájemně oddělíte: zónu spací, obývací, jídelní.

Sedačku klidně postavte do středu místnosti a vymezte prostor, nemusí stát u stěny. Stejně tak používejte jako dělicí stěnu paravány, závěsy.

Anketa

Máte rádi minimalismus?
Ano, to je moje!
59,9 %
Docela ano.
7,6 %
Někde mi to sedí, někde ne.
22,7 %
Moc ne.
2,5 %
Ne, to není nic pro mě.
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2055 čtenářů.

Reklama

Související články

Školáci potřebují praktický nábytek

Dětský a studentský pokoj jsou multifunkční zóna. Vyžaduje důmyslné řešení na uložení oblečení, her, knih a učebnic. Místo na pracovní stůl se židlí, lůžko...

Výběr článků

Načítám