Hlavní obsah

Interiér tepající útulnem, který je zabydlený tak akorát

Jak odhadnout správnou míru, aby interiér nebyl zabydlený ani málo, ani moc, jsme se nechali inspirovat realizací od designéra Davida Šestáka a bytové stylistky Báry Holcové, kteří zvolili naprosto ideální, působivě harmonický průsečík.

Foto: Lukáš Hausenblas

Osvětlení designér řešil ve spolupráci se studiem Aulix.

Článek

Zadání investora bylo vytvořit komfortní zázemí pro čtyřčlennou rodinu, která se může do budoucna rozrůstat. Majitelé si současně přáli, aby vybavení mělo svou podstatu a aby bylo finančně dostupné.

Pro spolupráci oslovili interiérové studio Casamoderna, které nabízí nejen kusový solitérní nábytek od vybraných, převážně italských renomovaných výrobců, ale které i zajišťuje design a výrobu nábytku na míru přímo ve své rodinné truhlárně s dlouholetými zkušenostmi a tradicí.

Šli takzvaně na jistotu na doporučení přátel, kteří byli se službami studia spokojení.

Vyvážená energie

Realizace interiéru dvoupatrového domu, který měl již dané dispozice, se ujal David Šesták, jenž projektu definoval hlavní „kostru“ a obohatil ji o velmi praktické a technicky zajímavé prvky.

K dekorování si pak přizval stylistku Báru Holcovou, která do Davidovy decentně laděné koncepce, postavené na bílé a dekoru dřeva, vnesla jemnou ženskou energii a teplo domova. Autor interiéru v zásadě do výběru doplňků nezasahoval, nebylo to potřeba.

Foto: Lukáš Hausenblas

Na vstupní hale, která je vybavena stěnou na míru, si autor nechal záležet. Je koncipována pro rodinu s malým a dospívajícím dítětem.

„Nebylo to tak, že já bych si oddělal svoje a projekt předal a nezajímal se, jak se vyvíjí dál, nebo o tom, že by si stylistka dovezla pouze vázy, květiny a další. Spolupráce byla založena na vzájemném respektu a komunikaci. Do některých věcí jsme zasahovali společně,“ hodnotí propojení sil autor.

Od podlahy

Kromě zadání ze strany majitelů si designér musel poradit s některými danostmi v rámci standardů od developera. Měl však šanci vybrat si ze dvou odstínů podlahy či z nabídky obkladů do koupelen. Právě odstín podlahy byl nosným vodítkem k volbě materiálů určených pro velké nábytkové plochy. Spodní patro se nese v duchu nadčasových světlých barev.

Plochy s dekorem dřeva jsou ve shodném odstínu jako podlaha. I dekorace byly vybírány s citem, v jemných barevných odstínech. Horní patro hraje barvami a každý pokoj má svého ducha a charakter. Ložnice je laděna do tmavších odstínů pro větší pocit intimity i spánkový komfort. Zařízení dětských pokojů vypovídá věku a povaze dětí.

Čtvrtý pokoj v patře slouží jako pracovna s možností rozložení pohovky na lůžko k příležitostnému přespání a také jako záloha pro případ, že by se rodina rozrostla o dalšího člena domácnosti. Výhodou dané dispozice je bezesporu rozvržení koupelen a sociálních zařízení včetně technické místnosti, kterou jistě každá domácnost s dětmi náležitě ocení.

Vřelý industriál, něžná surovost aneb Jak se opuštěná opravna proměnila na soukromou oázu

Tipy a trendy

Designér si nechal obzvlášť záležet na množství a zpracování úložných prostor stejně jako na vstupní hale do domu, kterou navrhoval se záměrem, aby již při příchodu bylo jasné, že za interiérem stojí práce profesionála.

„Mojí snahou bylo vytvořit vstup, který celou koncepci otevře a bude nejen pro rodinu, ale i pro návštěvy příjemným zážitkem, v žádném případě hluchým či slabým místem. S dispozicí jsem si vyhrál tak, aby v prostoru nebyla žádná barikáda, zpracoval jsem stěnu, která nabízí nejen odkládací, ale i úložný prostor, místo k sezení i k zavěšení oděvů.

Například police, které zdobí stěnu, jsou posuvné do výšky, kam dosáhnou i malé děti, a například také závěsné konzole jsem nechával vyrábět na míru, aby odpovídaly praktickým nárokům. Samozřejmostí takové stěny je zrcadlo, které mimo jiné plní funkci optického zvětšení místnosti. Právě na takové práci je velmi hezky prezentováno, jaké výhody nabízí nábytek na míru,“ dodává vystudovaný magistr umění.

Jak to vidí autor

„Vždy se pro nějaký vzhled či systém rozhoduji na základě jiných vstupních faktorů, než jsou trendy. Těmi se neřídím, nemám je rád. Ačkoli by se mohlo zdát, že jde o jednoduchou cestu, jak se zalíbit,“ uzavírá designér.

Veronika Motyčková, www.modernibyt.cz

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Menšímu bytu sluší chytrá řešení

Malometrážní byt vybavíme prostorově nenáročným a víceúčelovým nábytkem, u výmalby stěn vsadíme na optické triky. Nechte se inspirovat!

Výběr článků

Načítám