Hlavní obsah

Dvě stovky tuzemských staveb usilují o titul v soutěži Česká cena za architekturu

Do klání Česká cena za architekturu pořádaného Českou komorou architektů se i letos mohla přihlásit díla realizovaná na území Česka v posledních pěti letech. Účast je o dost vyšší než v roce předchozím (170), letos se o titul uchází 201 staveb. To, co porota i tentokrát ocení, je mimo jiné i udržitelnost soutěžících realizací.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Kulturní centrum - Pivovar Domažlice od ateliéru Mepro.

Článek

Soutěž je zajímavým pohledem na současnou architektonickou tvorbu u nás. Že nabízí průřez aktuální tvorby, dokazuje i fakt, že více než polovina realizací byla dokončena loni, čtyři pětiny pak dohromady za poslední dva roky.

Své práce mohli do soutěže přihlásit sami autoři, jejich přihlášení mohlo být i na podnět členů Akademie České ceny za architekturu.

Za vyzdvihnutí stojí čtyři stavby přihlášené do letošního ročníku přehlídky, které vzešly z architektonické soutěže s potvrzením regulérnosti od České komory architektů.

Jedná se o dostavbu Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích, Kulturní centrum – Pivovar Domažlice, Památník Zámeček a Společenské a kulturní centrum v Kuřimi. Jejich kvalita svědčí o tom, že kultivace zakázek v architektuře se vyplatí a je velkým tématem.

Zažíváme boom architektonicky kvalitních komunitních center

I letos se potvrzuje, že důležitým tématem výstavby u nás je bydlení. Rodinné a bytové domy, rezidenční komplexy, chaty i chalupy tvoří dvě pětiny přihlášených děl.

Zmínit je třeba ale i nárůst počtu staveb, které slouží jako komunitní centra. Společně s veřejnými kulturními a společenskými zařízeními tvoří významnou část soutěžících staveb. S tím souvisí i fakt, že podíl veřejných investic oproti předchozím letům narostl a jsou mezi nimi i realizace ze soutěže.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Filip Šlapal

Společenské a kulturní centrum v Kuřimi od projektové kanceláře Archteam.

Zajímavý je v každém ročníku přehlídky údaj o průměrné délce realizace stavby (od projektu po dokončení stavby), která je stejně jako loni tři až čtyři roky, což je trochu déle, než bývalo v prvních letech přehlídky. Stojí za tím zřejmě nedostatek pracovních sil a hůře dostupné materiály.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ondřej Bouška

Památník Zámeček od autorů Víta Podráského a Jana Žalského

Mezinárodní odborná porota z přihlášených děl vybere užší okruh nominovaných, který bude oznámen na nominačním večeru 23. června. Podrobnější seznámení s jednotlivými projekty pak přinese katalog nominovaných projektů a následné výstavy v regionech.

Nejvyšší ocenění, tedy Finalisté ČCA a držitel Hlavní ceny ČCA, pak budou vyhlášena na slavnostním galavečeru v listopadu. Udělena bude také Cena za výjimečný počin, jejíž výběr provádí Akademie a Grémium ČCA a Ceny partnerů.

Foto: Archiv soutěže České ceny za architekturu, Boys Play Nice

Dostavba Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích od Kuba & Pilař architekti.

Vítězi loňského ročníku soutěže Česká cena za architekturu byli Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r. Cenu získali za zdařilou rekonstrukci hradu Helfštýn.

Stavby zhodnotí mezinárodní odborná porota sedmi zahraničních expertů

  • Ueli Brauen (Švýcarsko)
  • Katalin Csillagová (Maďarsko)
  • Patrick Koschuch (Nizozemsko)
  • Pavol Mikolajčák (Slovensko)
  • Marialessandra Secchiová (Itálie)
  • Els Verbakelová (Belgie)
  • Kathrin Volková (Německo)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám